13. toukokuuta 2009

Ime parsaa!

Parsa on ihanaa ja vihreämpi versio maistuu minun suussani valkoista paremmalta. Ihan vähän käy kateeksi Soppakellarin sakkia, he kun ovat yhyttäytyneet niin lähelle parsataivasta kuin elävän ruokabloggaajan on mahdollista päästä.

Onneksi säällistä tavaraa saa Kulinaarimurulan kulmiltakin. Tänään ostin nipullisen ja natustelin niistä puolet iltapalaksi Hollandaise-kastikkeen kanssa.

Hollantilaiskastike kuuluu soossien kantaäitien klaaniin ja sen valmistaminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin väitetään. Jumalaisen emulsion pitkästä historiasta kertoo myös Raholan setä.

Oheisen ohjeen mukaisesta satsista riittää reippaasti kastia puolikkaalle parsakimpulle.


Hollandaise-kastikkeeseen tarvitset:
keltuaisen
vajaan teelusikallisen sitruunan mehua
ripauksen cayennepippuria
50 g voita

Tee näin:
Leikkaa huoneenlämpöinen voi pienemmiksi kuutioiksi. Sekoita keltuainen, sitruunan mehu ja cayennepippuri teräs- tai lasikulhossa.

Kiehauta vettä sellaisessa kattilassa, johon kulho sopii ilman pohjakosketusta. Kun vesi pulpahtelee, vähennä lämpöä radikaalisti ja nosta kulho kattilaan. Myös veden ja kulhon väliin tulee jäädä hajurako.

Kypsennä munaseosta vesihauteessa ja vispaa mukaan voita kuutio kerrallaan. Muista vatkata soossia koko ajan, muuten munasta voi tulla kokkelia. Jatka hämmennystä kunnes kastike sakenee reilusti ja vaalenee hiukan.

Tarjoile keitetyn parsan kera suhteellisen välittömästi. Soossi menettää muotonsa, jos sitä seisottaa hellan kulmalla turhan panttina.


Parsaherkun jälkeen maistuu palanen tummaa suklaata. Sitä riittääkin taas toviksi, sillä kävin hamstraamassa Stockan taannoisilta ranskalaispäiviltä levytolkulla Valrhonaa.

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Nyt on melkein joka toisessa blogissa bloggattu parsasta ja niin mäkin sitä ostin kun täälläkin on parsa aika parhaillaan. En vielä ihan ole päättänyt mitä mun nipulla tekisin....

Välispiikki kirjoitti...

Tuo voisoossi kyllä toimii parsan kanssa, se on suorastaan syntisen hyvää!

Tusla kirjoitti...

Hollandaise ja Bearnaise on niin parhautta.

Tämän aamun järkytys Hesarissa oli parsalle suositeltu pussi-hollandaise. Hei oikeesti, ei voi olla niin kiire, ettei ehdi. Tai niin käsi, en vaan millään usko. Pussikastikkeet ei vaan millään mahdu mun tajuntaan.

Tampereelta kuulemma saa kauppahallin luomukaupasta todella tuoretta Italialaista luomuparsaa. Missäköhän olisi Helsingissä? Hakiksen hallissa?

Jams kirjoitti...

Pitääkin poiketa hallissa tsekkaamassa kuulopuheiden laatu.

Välispiikki kirjoitti...

Tusla, itse ällistelin aamulla ihan samaa asiaa! Pussikastikkeet ovat a) pahoja b) täynnä eekoodeja ja muita luontaisen kaltaisia ikimaistujia. Jaiks!

Jams, mä olen huomenna menossa Hakaniemen hallin kautta duuniin, pitääpä tosiaan tarkastaa luomupuodin parsavalikoima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...