6. joulukuuta 2007

Lepo!

Minulla on jo useamman vuoden ajan ollut tapana viettää itsenäisyyspäivää Tuntemattoman sotilaan seurassa. Ensin katson Laineen alkuperäisen ja sen jälkeen Mollen version, joka on itselleni merkityksellisempi filmatisointi. Sitten pyyhin kyyneleeni ja alan arvostella kauden juhlapukumuotia. Melko perverssiä meininkiä siis.

Väinö Linnan klassikkoromaani elää ja voi hyvin pääkaupungin näyttämöillä uuden sukupolven sovituksina. Myllyahon version kävin katsomassa elokuussa, Smedsin pläyjäyksen pääsen kokemaan vasta vappuviikolla.

Uusimpaan tulkintaan kohdistunutta kritiikkiä on ollut kyllä hauska seurata. Syytökset kansallisten instituutioiden häpäisystä ovat mielenkiintoisia jo senkin vuoksi, että kyseessä on Smedsin työryhmän tulkinta alunperinkin fiktiivisestä teoksesta. Väinö-vainaa varmaan nauraa partaansa siellä jossain.

Koska Suomen syntymäpäivä on myös kansallinen vapaapäivä, ruokahuoltokin hoituu jämiä nakerrellen. Savolaisen likkakaverin toissapäiväistä vierailua varten tekemässäni kinkkupiiraasta on vielä neljännes jäljellä. Mekkoparaatia varten olen sentään hankkinut haisevia juustoja. Niillä kyllä pärjäilee!
Kinkkupiiraaseen tarvitset:
paketin ruis-perunataikinaa
punasipulin
oliiviöljyä
sokeria
munan
purkillisen ranskankermaa
150 g kinkkua
suolaa
mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Tee näin:
Sulata pakastetaikina. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Viipaloi sipuli ohuenohuiksi viipaleiksi ja freesaa ne letkeiksi pienessä tilkassa oliiviöljyä. Ripsauta sipuleille aavistus sokeria ja anna jäähtyä.

Painele sulanut taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lykkää pelkkä pohja uuniin 10 minuutiksi.

Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita siihen ranskankerma, kinkku haluamassasi muodossa (itse käytin pitkänhuiskeita suikaleita) sekä jäähtyneet punasipulit. Mausta suolalla ja mustapipppurilla.

Levitä täyte esipaistetulle pohjalle ja ripottele päälle raastettua juustoa (tällä kertaa raastoin punaleimaista Emmentalia). Kypsennä piirasta uunissa noin 20 minuuttia.

Toissapäivänä tarjoilin kyytipoikana kertakaikkisen herkullista aussipunkkua, mutta nyt juon piirakanjämien kanssa teetä.

Levollista itsenäisyyspäivää itse kullekin säädylle!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hyvää itsenäisyyspäivää!

kävin muuten teillä töissä tässä muutama päivä sitten ja siellä oli tiernapojat. joulu pelastui.

Meri, Helsinki kirjoitti...

:') Rakastan Finlandiaa.

Jaana kirjoitti...

Liina, minulta ovat jäänet työpaikan tiernapojat valitettavasti näkemättä - ehkäpä ohjelma olikin tarkoitettu vain vierailijoille? Kotona olen kyllä kuunnellut muutaman vuoden takaista Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen tiernapoikaceedeetä aika monta kertaa :-D

Muuli, niin minäkin! Ja tuo Kuosmasen versio ei ole välttämättä kauhean kaunista katseltavaa, mutta hienosti savolaismörkö sen vetää :-)

Liina kirjoitti...

ooo, sulla on selvästi hieno jouluisen musiikin taju.
timon ja poikain tiernapojat soi meilläkin joulun alla :D

koita parantua :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...