Ylimaallisen ihanan Nigella Lawsonin ohje oli kummitellut mielessäni pitkään, joten tänä jouluna päätin kokeilla mielenkiintoisen oloista Coca-Colassa kypsennettyä kinkkua. Jos kerta nakkeja voi kypsentää kokiksessa, niin miksei sitten ehtaa possua.
Nigellan ohjeessa kehoitetaan hankkimaan kinkkua, jossa on kamara vielä tallella. Se oli helpommin sanottu kuin tehty, sillä marketeissa parin kilon kokoluokan possunpalat tuppaavat olemaan lähinnä sitä itseään ilman nahkaa ja karvoja. Onneksi on Hakkarainen, joka ei pettänyt taaskaan.
Kevytkolassa Kitchen Goddess ei suosittelut kinkkua keitettäväksi, joten minullakin potsi porisi sokerilimussa. Kuorrutteeseen käytin tervasiirappia, mutta tavallinen tumma siirappi käy ihan yhtä hyvin.
Kinkun keitinlientä ei kannata tuhota, koska Jumalattaren mukaan siitä syntyy napakka pohja mustapapukeittoon. Sain kuin sainkin ujutettua umpitäyteen pakastimeeni rasiallisen papusopanjuurta, johon varmasti palaan tuonnempana.
Tarvitset:
parin kilon palan kinkkua
sipulin
1½ l Coca-Colaa
Kuorrutukseen tarvitset:
mausteneilikoita
1 rkl siirappia
2 tl sinappijauhetta
2 rkl sokeria
Tee näin:
Laita kinkku kattilaan (kamarapuoli alaspäin), lisää kuorittu ja halkaistu sipuli sekä limu. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja vähennä sen jälkeen hönkää niin, että neste poreilee lempeästi. Peitä kattila osittain kannella ja anna kinkun kypsyä parin tunnin ajan.
Kun kinkku on kypsä, ota se kattilasta ja anna jäähtyä hiukan. Voit myös jäähdyttää lihan kokonaan ja kuorruttaa sen myöhemmin.
Ennen kuorrutusta poista mahdollinen kamara, mutta jätä sen alla oleva rasva paikoilleen. Leikkaa rasvan pintaan terävällä veitsellä ruudukko ja tökkää jokaiseen ruutuun mausteneilikka.
Sekoita siirappi, sinappijauhe ja sokeri. Taputtele tahna kinkun pinnalle. Lirauta hunnutetun possun ylle vielä loraus siirappia.
Jos kuorrutat kinkun suht pikaisesti keittämisen jälkeen, tee se 250-asteisessa uunissa. Tuolloin kymmenisen minuuttia on riittävä aika. Huoneenlämpöisen kinkun kuorrutus kannattaa aloittaa puolen tunnin uunituksella 180 asteessa ja jatkaa vielä varttitunti 250 asteessa kauniin pintavärin saamiseksi.
Kinkun kuorruttuessa nautiskelin putelillisen Tuhmaa Tonttua, johon tutustuin & tykästyin jo viime joulun alla. Myös pullon kaulaetiketissä oleva teksti on kutkuttava: ONE OF OUR RANGE OF VERY SPECIAL CHRISTMAS BEERS BREWED IN ENGLAND FOR THE USA. WE ALL KNOW OF COURSE, THAT SANTA IS REALLY FROM LAPLAND!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti