31. joulukuuta 2007

Perinteet velvoittavat

Miten ihmeessä suomalaisen uuden vuoden nimikkoruoaksi ovat päätyneet nakit ja perunasalaatti? Kuukkeloimalla syy ei minulle selvinnyt, joten jos joku sen tietää, niin avatkoon suunsa nyt tai vaietkoon iäksi.

Tulipa tapa mistä tahansa, niin itse tehty perunasalaatti pesee einekset mennen tullen. Pottusalaattiin kannattaa valita kiinteitä perunoita, sillä muuten appeesta tulee ällöä muhjua.

Parhaita perunasalaattisuolakurkkuja ovat puolestaan valkosipuliset tapaukset, myös venäläistyyppiset hapankurkut passaavat erinomaisen hyvin. Sinappi voi olla mitä tahansa tavaraa, itse käytin jouluisen konjakkisinapin jämiä (konusinappi maistui mukavasti myös nakkien kanssa).
Tarvitset:
700 g kiinteitä perunoita
ison sipulin tai pari pienempää
oliiviöljyä
2-3 valkosipulisuolakurkkua
pikkupurkin kapriksia
purkin kermaviiliä
2 rkl sinappia

Tee näin:
Keitä perunat kuorineen. Pilko sipuli (tähän satsiin silppusin pienen keltasipulin ja pienen punasipulin) ja freesaa hakkelusta pannulla tilkassa oliiviöljyä, niin saat sipuleista pois liian kitkeryyden. Kuutioi kurkut aika pikkuisiksi palasiksi.

Sekoita kermaviiliin sinappi, kaprikset, kurkut sekä hieman jäähtyneet sipulit. Kuori perunat niin kuumina kuin pystyt ja paloittele ne kuutioiksi. Sekoita potut muiden ainesten joukkoon ja laita perunasalaatti pariksi tunniksi jääkaappiin muhimaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erinomaisen messevää tulevaa vuotta, toveri!

Polkkapossu kirjoitti...

Heititpä kyllä erittäin pahan kysymyksen. Joutuu pohtimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehden Hinta ja laatu-nakkivertailu: "Aito lampaansuolinakki oli pitkään ylen hienoa ja kallista ruokaa, jota vielä 60-luvulla syötiin parempana pyhäruokana. Tätä perua on nakin käyttö mm. uudenvuoden juhlaruokana."

Mistä se perunasalaatti sitten tulee, paha mennä sanomaan...

Jaana kirjoitti...

Satujatar, toverillinen uudenvuodentoitotus myös sinulle :-)

Polkkis, minua nakkihistoria jäi oikeasti vaivaamaan! Hyvä että yöllä uni tuli silmään ;-)

Nessie, tuossa nakkivertailussa lienee totuuden siemen eli pyhäruokaa on alettu jossain vaiheessa syömään uuden vuoden juhlaruokana. Eivätkös nakit puolla paikkansa myös vapputarjoiluissa? Mutta perunasalaattimysteeri on edelleen ratkaisematta...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...