26. marraskuuta 2007

Punatähti

Täällä Kulinaarimurulassa aloitettiin tänään jouluvalmistelut ja laitettiin muhimaan maustettua puolukkaviinaa.

Originaalissa marttaohjeessa (kyllä!) punan tähteen tuovat karpalot. Pakastimessa sattui olemaan enemmän joutavia puolukoita kuin karpaloita, niin marjojen valinta oli sillä sikari.
Tarvitset:
litran puolukoita tai karpaloita
3 dl vettä
3 dl sokeria
2 kanelitankoa
5 tähtianista
5 dl Jaloviinaa
kannellisen lasipurkin tahi kaksi

Tee näin:
Mittaa kattilaan vesi, sokeri, kanelit ja anikset. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Painele marjat rikki perunasurvimella tai perinteisellä hillonuijalla. Lisää murskatut marjat sokeriliemeen. Anna seoksen jäähtyä ja kaada se yhteen isoon lasipurkkiin tahi pariin pienenpään.

Lisää purkkeihin tasapuolisesti Jalloviinaa ja sulje ne tiiviisti. Anna juoman ässehtiä huoneenlämmössä vähintään viikon ajan. Hölskyttele purkkeja silloin tällöin.

Kun juoma muuttuu aatteen väriseksi, siivilöi se ja kaada pulloon (taikka kahteen) tekeytymään vielä muutamaksi viikoksi. Tekeytymispaikka on jääkaappi eikä enää tarvitse hyrskytellä.

Ennen tarjoilua juoma kannattaa dekantoida eli kaataa se karahviin varoen pullon pohjalle kerääntyneen sakan mukaan humpsahdusta.

Punatähden kuulumisiin kuvien kera palaan vielä ennen joulua.

13 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Voi hitsi. Just äsken kun ihmettelin Täydellisiä naisia, mietiskelin, että voiskin laittaa jouluks tuleen jonkin itemaustetun väkevän, jota vois sit vaikka tarjota alkusnapsina. En kyllä ideoinu vielä pidemmällä, mut ehkä jotain mansikkahäsää + kummallisuuksia.

Välispiikki kirjoitti...

Juu, ristiin mennään oikein ruhtinaallisesti :-) Tämän siitä saa, kun rupeaa alkkohoolin kanssa lotraamaan!

Tusla kirjoitti...

Tän vois varmaan tehdä vodkastakin? Nimim. kirkkaat viinat ei meillä kulu...

Varapygmi kirjoitti...

Mahtavaa, tarttee kokeilla. Akvaviitti on suosikkeja, myös itse maustettuna. Tässä on samoja oireita, mutta bonuksena puolukan punaisuus.

Sitä paiten, 'ässehtiä' on niin makoisa sanoa, että sekin riittää syyksi panna Punatähti alulle.

Välispiikki kirjoitti...

Tusla, varmana onnistuu kirkkaasta viinastakin. Siitä tulee sitten kirkkaanpunaista joulujuomaa ;-)

Pygmi, ostoakvaviittien aatelia on minun mielestäni Aalborgin Dild, tillillä maustettu hyperhyvä snapsi. Kokeilepas, jos satut kyseiseen tuoteeseen joskus törmäämään! Tämän Punatähden suhteen ovat odotukset korkealla, mutta ei kai noilla tykötarpeilla Jaloviina voi täysin juomakelvottomaksi mennä...? Ässehtimällä kypsyvät syömät ja juomat ovat Kulinaarimurulassa erittäin yleisiä :-)

Matleena kirjoitti...

Kääk, tämän tekemisessä siis vierähtää useampi viikko. Nyt tulee kiire... Siis jos meinaa jouluksi ehtiä.
Vodkasta ajattelin minäkin tätä tehdä; sitä kun olemme saaneet lahjaksi, eikä se meinaa kulua sitten millään. Jospa puolukoiden ja tähtianisten höystämänä uppoais paremmin.

Välispiikki kirjoitti...

Matleena, no niinpä! Käy ÄKKIÄ jaloviinaostoksilla ennen kuin lakko alkaa :-)

Matleena kirjoitti...

Puolukkavodka on nyt laitettu tekeytymään. Jouduin tekemään vain neljäsosan tuosta annoksesta, koska löysin vain yhden pienen lasipurkin.
Väri on jo nyt kaunis, vaikka en siitä aatteesta niin perustakaan.

Välispiikki kirjoitti...

Matleena, hyvähyvähyvä! Vielä ehtivät jaloa viinaa maustamaan muutkin, kun sitä Alkon lakkoa ei tullutkaan.

Varapygmi kirjoitti...

Aalborg Dild kuulotaa kiintoisalta, saman puljan Jubileum on suosikki. Saakohan sitä monopoliliikkeestämme ja ei kai puuteli ole dildon muotoinen? Tutkin asiaa, veijo netti tietää varmaan kertoa.

Välispiikki kirjoitti...

Pygmi, Aaborgin sivuilta ei enää vanhanmallista Dild(o)-pulloa löydy, mutta kuukkelin kuvahaku ohjasi tanskalaisen verkkoviinakaupan sivuille eli tuolta voit käydä kurkkaamassa, miltä sorjan pitkulainen puteli ennen näytti :-)

Herkkua ei saa kotimaan monopoliliikkeestä, valitettavasti.

Tusla kirjoitti...

Nonniin, nyt on punatähti soppakellarissakin pörisemässä. Saas nähä, mitä voidkaisesta versiosta syntyy. :) Ja vielä jäi vodua varuiksikin, jos jotain muuta likööriä vielä tehtailisi. Kestopullo!

Välispiikki kirjoitti...

Tusla, oujee! Minä justiinsa pullotin omani. Kauniin punaista ja jo nyt aika mukavan makuista (no ihan pakko oli vähän maistaa). Jouluun saakka jatkuva jääkaappituomio jalostanee makua entisestään ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...