11. marraskuuta 2007

Äläkä saata meitä kiusaukseen

Vähän aikaa sitten kokkasin oivalliseksi appeeksi osoittautunutta lentävää Jaskaa. Tämän viikonlopun ruokahuollon husmanskost-kiintiön täyttämisestä vastasi janssoninkiusaus, herkku jota en ollut tehnyt naismuistiin.

Tällä kertaa päätin unohtaa sipulit ja kokeilla perinteisempää anjovislådaa, jonka historiallisen sijoittumisen Jansson-jatkumossa voit tarkistaa syötävistä sanoista.

Lisäksi terästin kiusaustani sitruunamehulla ja käytin kerman sijasta kaurakermaa, koska sellaista oli kokeilumielessä tullut hankittua. Kombinaatio oli toimiva, varsinkin sitruunamehu taittoi kiusauksen suolaisuutta kivasti.
Tarvitset:
noin kilon perunoita
rasian anjovisfileitä
puolikkaan sitruunan mehun
2,5 dl kaurakermaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Kuori perunat ja pilko ne haluamasi muotoisiksi. Itse suosin juliennea jonkin verran topakampia tikkuja tai suloisen pieniä (ja hiukan nopeammin kypsyviä) kuutioita. Tällä kertaa olin kuutiolinjalla.

Silppua anjovisfileet ja sekoita ne pottuihin. Laita seos uunivuokaan.

Sekoita anjovisrasian liemi, sitruunamehu ja kaurakerma. Kaada liemi vuokaan ja hämmentele kunnolla, jotta kaikki perunat ja kalat saavat osansa kostukkeesta.

Kypsennä lootaa uunissa reilu tunti. Jos kiusaus uhkaa kärtsätä, peitä vuoka foliolla.

Nauti. Lisäkkeeksi sopivat mainiosti hillosipulit.

Rakkaat länsinaapurimme ovat muuten ujuttaneet köttbullar McDonald'sien listoille. Aiheesta uutisoitiin alkuviikosta Taloussanomissa. No joo, saahan meilläkin ruishampurilaisia, mutta McMakaroonilaatikko se vasta olisikin vinkeä lisä Mäkisen suomalaiskansalliseen valikoimaan!

3 kommenttia:

ylimuuli kirjoitti...

McMakaroonilaatikko! :-D Janssoninkiusaus on hyvää, pääsin maistelemaan sitä kesällä Lihansyöjän äidin valmistamana ja makumuistot koulusta kokivat heti täyspyörähdyksen. Itse en tule juuri laitelleeksi kiusauksia tms. kun en niin sitä perunaa käyttele, mutta ehkä on alettava soveltamistyö :-)

PS. minkähän päällä McMunavoita voisi nauttia?

Välispiikki kirjoitti...

McMunavoita voisi syödä vaikka minkä kanssa :-)

Kokeile anjovislådaa utan potatis munalla ja (kaura)kermalla. Ottomaatista näyttäisi löytyvän yhden sortin ohje.

Polkkapossu kirjoitti...

Tai sitten voisi tehdä kikherne-soijarouhejanssoninkiusausta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...