30. joulukuuta 2014

Perunapannareita vyötiäisbonuksella

Joululomalla piti mukamas päivittää Bloggerissa pitkään luonnoksina roikkuneet jutut postauksiksi saakka, mutta aika on kulunut muiden muassa humppakeilatessa sekä makkaratalkoissa. Parin viimeisen päivän ajan olen sekoittanut vuorokausirytmiäni katsomalla superkoukuttavan House of Cardsin molemmat tuotantokaudet putkeen. Toisaalta, onhan sitä lomaakin vielä viikko jäljellä.
Ennen vanhempien tarinoiden suman purkamisen miettimisen aloittamista kerron nopsasti joulupäivänä työstämistämme perunapannukakuista, jotka tunnetaan useilla eri nimillä hiukan maailman kolkasta riippuen. Ne ovat jonkinmoisia letun ja röstiperunan rapeita rakkauslapsia, jotka maistuvat oikein hyviltä.

Inttervepistä ja ameriikkalaisista televiissiosarjoista olen oppinut, että juutalaiset ovat antaneet näille lettusille nimen latke ja keksineet syödä niitä hanukka-juhlaruokana. Joulun kanssa samoille huudeille ajoittuva hanukka puolestaan tuo minun mieleeni Frendeissä esiintyneen The Holiday Armadillon. Ja kyllä, haen takkini.Näiden erityisrapsakoiden latkejen (vai latkeiden?) ohjeen guuglasin Food & Wine-lehden sivuilta. Oheisessa ohjeessa ainekset on puolitettu ja sen mukaan tehdystä satsista syntyy kahdeksan latkea.

Tarvitset:
500 g puikulaperunoita
pienen sipulin
3 rkl vehnäjauhoja
munan
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Lisäksi tarvitset: 
kirjolohen mätiä
smetanaa
tilliä

Tee näin:
Kuori perunat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Purista raasteesta keittiöpyyhkeen avulla ylimääräiset nesteet pois.

Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi.

Sekoita kuiviksi puristellut perunat, sipulit, jauhot ja muna kulhossa keskenään. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Kuumenna öljyä pannulla. Laita kuumaan öljyyn noin desin verran taikinaa ja levitä sitä hiukan. Lisää näitä desin taikinakasoja niin paljon kuin pannulle mahtuu (2-3 läjää pannun koosta riippuen).

Paista lettusia keskilämmöllä kunnes ne ovat ruskistuneet. Käännä letut ja kypsennä niitä vielä muutaman minuutin ajan.

Paista 3-4 letun eriä niin kauan kun taikinaa riittää.

Valuta valmiista letuista liiat rasvat keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin.

Tarjoa letut kuumina mädin, smetanan ja tillin kanssa.

4 kommenttia:

RainDrop kirjoitti...

Kiva etta jollekulle muullekin tulee Hanukasta mieleen tuo Frendien Holiday Armadillo :D

Ja latketkin nayttaa oikein syotavilta :)

Jaana kirjoitti...

Latket olivat erittäin syötäviä!

Niiden paistamisessa taitavat päteä samat lainalaisuudet kuin letunpaistossakin eli eka satsi on hiukan epäonnistunut. Meillä ensimmäisistä kakkaroista tuli pikkuisen liian paksuja, mutta seuraavat latket olivat optimiohuita ja -rapeita.

Jael kirjoitti...

Latkeja tuli taas tehtyä hanukana,joka tänä vuonna loppui just kun joulu alkoi.Yritön joka vuosi keksiä uudenlaisen version,kuten blogissa näkyy,mutta aina teen kuitenkin myös noita klassisia perunalatkeja

Jaana kirjoitti...

Jael, me tykkäsimme äidin kanssa näistä perunaisista perusversioista kovasti, mutta eivät nuo sinun bataattilatketkaan hassummilta vaikuta :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...