12. joulukuuta 2014

Kaviaaria ja shampanjaa

Panin jo Silakkamarkkinoiden aikaan merkille, että Eteläranta kahteenkymppiin oltiin remppaamassa kaviaaribaaria. Kiinnostus heräsi, joten kun sain kutsun Finlandia Caviar Shop & Restaurantin pressitilaisuuteen, ilmoittauduin oitis mukaan.
Valoisassa, skandinaavishenkisesti sisustetussa Finlandia Caviarissa voi herkutella kaviaareilla ja mädeillä paikan päällä tai ostaa niitä mukaan. Tuotteita voi tilata joko yksitellen (annoskoot alkavat 10 grammasta) tai maistelumenuina. Omatoimisen kokeilun ohella on myös mahdollista osallistua ravintolan omistajan Valeria Hirvosen vetämiin kaviaarikoulutuksiin.
Venäjän Japanin puoleisessa päädyssä sijaitsevasta Khabarovskista lähtöisen olevan Valerian poika Kirill Siren työskentelee äitinsä rinnalla Finlandia Caviarissa. Oheisessa kuvassa he poseeraavat hienon kaviaariteemaisen taulun edessä. Eeva Pikaraisen taiteilemia teoksia on seinillä enemmänkin.

Valerian mukaan mäti sopii mainiosti arkikäyttöön ja kaviaarin voi säästää juhliin. Hän haluaa myös korostaa mädin terveellisyyttä, sillä ihanasti suussa poksuvissa ja raksuvissa palleroissa on roppakaupalla vitamiineja sekä fosforia ja seleeniä. Mäti on myös hyvä Omega3-rasvahappojen lähde.
Sampikalojen mätiä kutsutaan kaviaariksi. Eri sampilajikkeita on toistakymmentä, joten niiden mädeissäkin on selviä eroja. Finlandia Caviarin valikoiman helmi on itseoikeutetusti maailman parhaana pidetty, kitasampien tuottama Beluga-kaviaari. Vitriineistä löytyy useiden eri kaviaarilajien lisäksi myös muiden tuttujen (esimerkiksi muikun) ja vähän tuntemattomampienkin kalojen (kuten villakuore) mätejä.
Finlandia Caviarissa meille tarjottiin valkoisen sammen kaviaaria viiriäisen munan ja smetanan kanssa. Oivia napoja, joskin muna peitti mielestäni hiukan liikaa kaviaarin omaa ominaismakua.
Saimme maistella myös Ossetra-kaviaarilla. Kuvassa näkyvän kaltaisia, erityisesti kaviaarin ja mädin tarjoiluun soveltuvia astioita on tulossa myyntiin Finlandia Caviariin. Kiva idea vaikka joululahjaksi (tai miksi tahansa -lahjaksi mätihöpsöille herkkusuille).
Ossetraa pääsi testaamaan tryffelivoilla siveltyjen keksien kanssa tai ihan pelkiltään. Valerian mielestä kaviaari maistuu parhaimmalta, kun sitä annostelee helmiäis- tai hopealusikalla kämmensyrjälle ja lipaisee sen siitä suoraan suuhun. Olen tismalleen samaa mieltä!
Finlandia Caviarissa myydään myös ostereita, joita meille pressitilaisuudessa availi moninkertainen osterinavaamisen Suomen mestari Johann Schlag.
Täydellinen belon-osteri valmiina nautittavaksi.
Osteri- ja kaviaarimaistiaisten kaverina siemailimme Taittingerin shampanjaa.
Shampanjoiden ohella Finlandia Caviarin palanpainikevaihtoehtoina on venäläisiä Beluga-vodkia, joiden etiketeissä komeilee luonnollisesti sampia. Beluga Gold Line-pullon lisävarusteisiin kuuluu harjaspäinen vasara, jolla korkkia suojaavan sinetin voi moukaroida rikki sekä putsata pullon suun ennen jalon juoman kaatamista lasiin. Asiallista meininkiä.

Finlandia Caviarissa on myynnissä myös suomalaisen Carelian Caviarin tuotteita. Pääsin muutama vuosi sitten tutustumaan yrityksen tuotantolaitokseen vieraillessani syntymäkaupungissani Varkaudessa, missä sampia kasvatetaan mädintuottajiksi paikallisen paperitehtaan tyhjiksi saneeratuissa tehdashalleissa. Varkauden altaissa polskii sekä kitasampia että siperiansampia, joiden mädistä valmistetaan Ossetra-kaviaaria.

Sampien sukupuoli voidaan määrittää vasta niiden ollessa muutaman vuoden ikäisiä. Se tsekataan ultraäänellä ja poikakalat päätyvät armotta fileerauspöydälle. Aiemmin kaviaarituotannon sivutuotteena syntyneitä sampivainaita jatkojalostettiin samalla paikkakunnalla, mutta nyttemmin toiminta on siirtynyt muualle. Harmin paikka, sillä savustetut varkautelaissammet olivat maistuvia Savon tuliaisia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varkaudessa kasvatettavaa sampea voit ostaa paikallisesta yksityisestä lihakaupasta. Se täytyy tosin tilata muutama päivä etukäteen. Viittasit tekstissäsi ilmeisesti kylmäsavustettuun, vakuumissa myytyyn sampeen, jota ei tosiaan enää taida olla saatavilla. Erityisesti omassa (ukin tekemässä) laatikossa lämminsavustettu sampi on myös herkku, jota voi tarjota sekä suoraan pöytään että jäähtyneenä seuraavana päivänä. Samppanja on myös sille sopiva juoma.

Jaana kirjoitti...

Juu, just sitä vakuumissa myytävää, kylmäsavustettua sampea tarkoitin. Sääli ettei sitä enää saa, se oli aivan tolkuttoman hyvää!

Savustamatonta Varkauden sampea saa tilaamalla tänne Isolle Kirkollekin :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...