7. joulukuuta 2014

Mätiä ja shampanjaa

Eilisissä pienimuotoisissa kahden hengen itsenäisyyspäiväkekkereissä oli tarjolla hyydytettyä mätikakkua, sinihomejuustoja ja pipareita sekä sinivalkoista kakkua, josta lisää myöhemmin. Ohjelmapuolella mentiin melko perinteiseen malliin eli ensin katselimme töllöstä kättelyohjelmaa, jonka jälkeen siirryimme katselemaan Popedaa Tavastialla. Suomalaisuuden ytimessä oltiin siis aika monella tasolla. 
Mutta takaisin kakkuun, joka on mätihupsun unelma. Jos mäti ei uppoa, niin sen voi korvata vaikkapa savustetulla tai graavatulla kalalla. 150 grammaa kalaa plus 150 grammaa mätiä voisi olla myös toimiva täyteyhdistelmä.

Olen tehnyt vastaavaa mädillä kyllästettyä kakkua aiemminkin, mutta blogiin saakka ohjetta en ole näköjään saanut. No, parempi myöhään kuin ei silloinkaan.
Suomen synttäreiden kunniaksi mätikakku viimeisteltiin pienellä lipulla.
Juhlajuomana meillä oli rapsakkaa Bouché Père & Fils Cuvée Saphir-shampanjaa, jota skoolaten julistimme muiden muassa talvisodan vihdoin päättyneeksi.
Pohjaan tarvitset:
300 g saaristolaisleipää
50 g voita
2 rkl sitruunanmehua

Täytteeseen tarvitset:
6 liivatelehteä
300 g kirjolohen mätiä
ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
2 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa
suolaa
valkopippuria

Koristeluun tarvitset:
ruohosipulisilppua

Tee näin:
Murustele leipä ja sulata voi. Sekoita leivänmurut ja sulatettu voi keskenään. Mausta seos sitruunanmehulla.

Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia, sulje vuoka ja leikkaa liiat leivinpaperit pois. Taputtele leipäseos tasaisesti vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Valuta mäti ja silppua ruohosipuli.

Sekoita tuorejuusto ja kermaviili keskenään tasaiseksi tahnaksi. Lisää mukaan mäti sekä vajaan desin verran ruohosipulisilppua. Sekoita.

Kuumenna sitruunanmehu ja liota pehmenneet liivatelehdet siihen. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.

Kääntele liivateseos sekä kermavaahto mätiseoksen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada seos leipäpohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljän tunnin ajan.

Irroita rengasvuoan reunus varovasti ja koristele hyytynyt kakku ruohosipulisilpulla.

2 kommenttia:

Chez Jasu kirjoitti...

Popedaa itsenäisyyspäivänä. Kunnioitan.

Jaana kirjoitti...

Popeda ja itsenäisyyspäivähän sopivat yhteen kuin mämmi ja vaniljajäätelö ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...