30. maaliskuuta 2014

Retropullaa

Minulle (kuten varmasti monille ikätovereilleni)  mokkapalat ovat varhaisin muisto ihan ominpäin tehdystä leivonnaisesta. Ajallisesti se sijoittuu suurinpiirtein samoille vuosille ensimmäisten kotitaloustuntien teeleipätekeleiden kanssa.

Koska 1980-luvun puolivälissä to do-listalla oli kaikenlaisia muitakin ensikokeiluja, on kyllä pienoinen ihme, että leipomiselle edes liikeni aikaa. Kotitalouskirjan takasivulle Marin kanssa tehdyt perjantailaskelmat (pullo Sangritaa kahteen tyttöön + pari bisseä per nenä + hakupalkkio) ovat koruton todiste turmeltuneisuudestamme.
Itse olen iät kaiket käyttänyt mokkapaloista nimeä mokkapalat, mutta samanlainen kuorrutettu kakkulevy tottelee myös nimeä tuulomantorttu. Tämän nimen opin vasta tutustuessani muilta murrealueilta kotoisin oleviin entisiin nuorisoleipureihin.

Guuglauksen perusteella mokkapalat ja tuulomantorttu vaikuttaisivat poikkeavan toisistaan siten, että jälkimmäisen pohjataikinaan ei lisätä lainkaan kaakaojauhetta. Olisikohan noin? Toisaalta myös torttuversion nimen etymologia kiinnostaa kovasti: mikä ihme on tuuloma? Kuolan niemimaalta löytyy kyllä Tuuloman kylä, mutta liekö torttu kuitenkaan sieltä peräisin.
Oli miten oli, mutta silloin tällöin mokkapalojen himo äityy sellaiseksi, että ikiaikainen luottoresepti on pakko kaivaa naftaliinista ja ryhtyä leivontahommiin. Muutaman viikon takaisissa mokkapalakokkailuissani tosin tuunasin kuorrutetta 2010-luvulle maustamalla sitä myös vaniljasuolalla. Jestas että tuli hyvää!

Mokkapalojen tekeminen on superhelppoa. Sen vuoksi äimistykseni oli aikamoinen, kun huomasin valmiita mokkapaloja myytävän samalla marketin hyllyllä ydinsodasta selviävien kestokakkujen kanssa. Unohda ne ja tee mokkapalasi itse, ohje ohessa.
Tarvitset:
2 munaa
1 dl sokeria
100 g voita
1 dl kermaa
2½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutukseen tarvitset:
½ dl kahvia
50 g voita
2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
(2 tl vaniljasuolaa)

Lisäksi tarvitset:
nonparelleja

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Vaandota munat ja sokeri.

Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita voisulan joukkoon kerma.

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.

Lisää muna-sokerivaahtoon voi-kerma sekä jauhoseos. Sekoita hyvin.

Levitä taikina leivinpaperoituun uunivuokaan. Paista uunissa noin 15 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä ennen kuorrutuksen lisäämistä.

Aloita kuorrutuksen tekeminen valmistamalla kahvi.

Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita voisulan joukkoon kahvi.

Lisää kattilaan loputkin kuorrutusainekset. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna seosta koko ajan hämmennellen kunnes kuorrute on tasaista.

Levitä kuorrute kuumana jäähtynelle pohjalle. Ripottele päälle nonparelleja ja anna kuorrutteen jähmettyä ennen herkuttelua.

10 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Minä lienen jotenkin viallinen, kun en ole koskaan liiemmälti perustanut mokkapaloista... Kunnes löysin banaanimokkapaloken reseptin - ne maistuvat.

Virpi kirjoitti...

Meillä tehtiin rakkaudentorttua! Ja pohja on tosiaan siinä vaalea.

Rommirusina kirjoitti...

Uu, nostalgiaa, mokkapalat on mahtavia!

aleksi kirjoitti...

mä sain ihan tarpeekseni pienenä jo mokkapaloista, muistan että ne on sellanen mitän tehntiin aina joka kissanristiäisiin ja ne oli kaikkine mielestä niiiin ihania.

te se nostalgia teeleipä seuraavaksi! sitä muistelen lämmöllä :)

Jaana kirjoitti...

Kotiharmi, voisikohan noiden banaanimokkapalojen kuorrutettakin tuunata banskuille passelimpaan toffeiseen suuntaan...?

Virpi, onkohan rakkaudentortulla ja tuulamantortulla jokin yhtymäkohta? Kyllä nyt kaivattaisiin jotakuta janemarplea selvittämään kakkunimien syntyhistoriaa!

Rommirusina, nostalgia on kivaa aina välillä :-)

Aleksi, no niinhän niitä tehtiinkin ja ehkä just siksi niitä tehdään nykyään vähän harvemmin :-D

Nostalgiateeleivät vois olla kyllä kova (kirjaimellisesti) juttu!

Virpi kirjoitti...

Muuta en tiedä, kuin että meillä käytetty resepti on peräisin seurakunnan kokkikerhosta, jossa mun isosisko kävi 80-luvulla ja mulla on siitä käsinkirjoitetusta reseptistä itselläni kopio :)

Oon jopa blogannut siitä:
http://peruspoperoa.blogspot.fi/2009/09/seitia-pannulla-ja-rakkautta-tortussa.html

Virpi kirjoitti...

Korjaan, 4H-kerhosta se olikin!

Jaana kirjoitti...

Virpi, rakkaudentorttu-termin lanseeraamiseen liittyy selkeästi jonkin sortin kepulainen suhmurointimissio, koska 4H-kerho :-D

Inez kirjoitti...

Ja meillä kotona tuo oli äidin reseptikirjassa nimellä "suklaapannari". Ihmettelin, kun kukaan ei tunnistanut sitä nimeä, vaikka se oli niin yleinen leivonnainen tuohon aikaan... Sitten joku valisti minua, että se on mokkapalat eikä mikään suklaapannari!
Meillä töissä myydään toisinaan ruokalassa tuota leivonnaista, mutta siellä sen nimi oli näköjään "tuulemantorttu", eli rakkaalla leivonnaisella lienee monta nimeä!

Jaana kirjoitti...

Inez, tämän täytyy kyllä olla tosi rakas pulla, koska nimivariaatioiden paljous alkaa olla jo ihan pikkuisen hämmentävää :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...