Koska säästöpossukeikka lähestyy kovaa vauhtia, aloin tuossa pari viikonloppua sitten raivailla sianpalasille elintilaa pakastimeen. Paikkansa potsibiiteille luovuttivat kaverin tyttökaverin kasvattamien lampaiden kylkiluurivistöt, jotka kotiinkuljetettiin minulle viime syksynä. Kertakaikkiaan erinomaista palvelua!
Mutta erinomaista on lihakin. Kyljyksillä ja potkilla on herkuteltu jo aikoja sitten, nyt lautaselle pääsivät lampaan ribsit sitruunaisella ja aasialaisella twistillä.
Kipakkuutta lihaan antoi luottosoossi sriracha, makeutta peliin toivat hoisin-kastike sekä siirappi ja hapokkuutta saatiin sitruunan mehusta. Raastoin marinadiin myös aika lailla sitruunan kuorta, joka toimi yllättävän hyvin lampaan kaverina. Kuten myös valkosipuli, jota holvasin mukaan niin ikään reilulla kädellä.
Ribsien kanssa tarjoilin pinaatista, jääsalaatista ja keltaisesta paprikasta sekoitettua salaattia, johon holautin auringonkukkaöljystä, sitruunan mehusta, ruokosokerista, suolasta ja mustapippurista vispattua vinaigrettea. Uijui että olikin makoisaa!
Marinadiin tarvitset:5 valkosipulin kynttä
muutaman sentin pätkän inkivääriä
sitruunan raastetun kuoren
4 rkl auringonkukkaöljyä
2 rkl siirappia
2 rkl srirachaa
ripauksen (ruskeaa ruoko)sokeria
suolaa
mustapippuria
Lisäksi tarvitset:
1 kg lampaan ribsejä
sitruunan mehun
2 rkl hoisin-kastiketta
2 rk siirappia
marinadin jämät
Tee näin:
Raasta kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri sekä pesty sitruuna kulhoon. Sekoita joukkoon muut marinadiainekset.
Laita marinadi ja ribsit isoon minigrp-pussiin. Sulje pussi ja mytistele marinadia joka puolelle ribsejä. Anna ässehtiä huoneenlämmössä neljän tunnin ajan. Puristele ja kääntele pusseja silloin tällöin.
Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
Laita ribsit uuninkestävään vuokaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä ribsejä uunissa parin tunnin ajan.
Ota kypsät ribsit uunista ja laita uuni lämpenemään 250-asteiseksi. Väännä myös grillivastukset päälle.
Sekoita sitruunan mehu, hoisin-kastike, siirappi ja marinadin jämät keskenään. Sudi seosta kypsille ribseille ja grillaa niitä uunissa korkeintaan vartin verran. Varo etteivät ribsit pala.
Leikkaa valmiit ribsit paloiksi ja tarjoa ne salaatin kanssa.
2 kommenttia:
Kävin lukemassa Kiven Säästöpossusta ja kiinnostuin kovasti!
Kerrothan että miten homma toimi ja mitä leikkuita otit ja paljonko tuli tuotteille hintaa. Toki myös että miltä possukka sitten maistui...
-Päivi
Homma toimii siten, että ilmoitat sähköpostitse halukkuuteesi ostaa sianlihaa, jonka jälkeen sovitte Reetta Kiven kanssa tilauksen tarkemmasta sisällöstä ja noutoajankohdasta. Hakukeikalle kannattaa varata mukaan muuttolaatikon tapaisia lootia, pyykkikoreja tai riittävä arsenaali IKEAn kasseja.
Meidän possukimpassamme on kolme taloutta eli puolikkaasta elukasta riittää noin viitisentoista kiloa lihaa per pakastin. Paloittelussa olemme kokeilleet vähän kaikenlaisia ratkaisuja, eniten ehkä Säästöpossun sivuilla olevaa ”Filettä, kassleria ja paistia”-mallia. Usein olemme kyllä ottaneet myös sorkat ja päänpuolikkaan hernaritarpeiksi sekä potkat saksalaistyylisiin herkkuhetkiin. Maksa on kelvannut meille myös sekä laardi makkaramassaan makua ja rasvaa tuomaan. Yhdessä sikakimppamme ruokakunnassa vaikuttavalle koiralle olemme saaneet kaupanpäällisinä muovikassillisen possunkorvia.
Puolikkaan possun kilohinta on pikkuisen alle 6 euroa. Nyt olemme ensimmäistä kertaa kokeilemassa 20 kilon possukassia (kilohinta 8,70 euroa), jonka sisältöä saimme tuunattua Reetan kanssa kassler-, kylkipala- ja kyljyspainotteiseksi. Kaikkiin setteihin tulee luonnollisesti aina jonkin verran jauhelihaa, jonka hyödyntämiseksi kannattaa organisoida makkarantekotalkoot :-)
Säästöpossun lihan mausta voisi todeta sen verran, että sitä maistettuani en ole enää muualta raakaa sianlihaa ostanut.
Lähetä kommentti