11. marraskuuta 2012

Kasvisateria tuplajuustolla

Sain luokseni syömäkylään seurueen, jonka jäsenistä yksi diggailee pääsääntöisesti kasvispainotteista ruokaa. Sianlihasta pinkeänä hoosiannaa huutava pakastimeni ei siis eilisestä illallisesta yhtään tyhjentynyt, sillä halusin tehdä koko porukalle samaa syötävää.

Aikani eri vaihtoehtoja pähkäiltyäni päädyin kokkaamaan aivan taivaallisen ihanaksi osoittautunutta italialaista munakoisopaistosta, Melanzane alla Parmigianaa.
Tuunasin Pumpkin Jamista löytämääni ohjetta hiukan. En laittanut tomaattisoossiin lainkaan basilikaa, vaan kylvin sitä reilulla kädellä kerrosten väliin. Lisäksi pyöristin mozzarellapallojen määrää yhdellä ylöspäin, koska tämän kaltaisissa ruoissa juustoa nyt vaan ei voi olla liikaa.
Valmis sapuska ei ollut kovin kuvauksellista, mutta voihan video miten mahtavalta se maistuikaan!
Aluksi tarjoilin bruschettoja: perinteisiä tomaattisia, artisokkamöhnällä päällystettyjä (tällä kertaa käytin grillattuja artisokkia - suosittelen!) sekä pestoisia leipäsiä.

Pestoon (puska basilikaa, kourallinen raastettua parmesania, pari valkosipulinkynttä, puolisen desiä pinjansiemeniä, suolaa, mustapippuria ja öljyä) hulahti pikkuisen liikaa öljyä, joten se jäi melko löysäksi, mutta makuun sillä ei ollut vaikutusta. Jälkkäriksi tein Babarin hätävaraa. Juomina meillä oli proseccoa ja luomuvalkkaria Italiasta sekä sponssilikööriä.

Kaksi kolmasosaa ruokavieraistani oli juuri palannut melko tiivistahtiselta Ameriikan kiertoajelulta, jolta sain upeita sankarituliaisia: pullollisen Hot 4 Barack-chilikastiketta, Julia Childin loistavalla tokaisulla ("If you're afraid of butter, use cream.”) varustetun jääkaappimagneetin ja sokerina pohjalla Elviksen lempiruokareseptejä. Arvostan.
Munakoisopaistokseen tarvitset:
3 munakoisoa
suolaa
sipulin
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
800 g tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
ripauksen sokeria
3 palloa mozzarellaa
150 g parmesania
puskan basilikaa

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.

Poista munakoisoista kannat ja leikkaa ne pitkittäin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna niiden hikoilla puolisen tuntia.

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulit. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja freesaa sipuleita siinä. Lisää tomaattimurska ja anna soossin porista vartin verran. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.

Kuivaa munakoisoviipaleet. Paista viipaleita pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne ovat molemmilta puoliltaan kauniin värisiä.

Peitä uunivuoan pohja munakoisoviipaleilla. Revi niiden päälle mozzarellaa sekä reilusti basilikaa. Laita vuokaan sen jälkeen ohut kerros tomaattikastiketta ja päälle raastettua parmesania.

Jatka vastaavanlaisten kerrosten tekemistä kunnes vuoka on täynnä tai tykötarpeet loppuvat. Päällimmäiseen kerrokseen tulee vain tomaattisoossia ja parmesania.

Kypsennä munankoisopaistosta uunissa noin 45 minuutin ajan. Jos maltat, niin anna ruoan vetäytyä vartin verran ennen herkuttelua.

6 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Juu, tuo paistos on hiton hankala kuvata herkullisen näköisenä :D. Mutta ai että on hyvää! Tuomas tekee tuota meillä ehkä kerran kahdessa - kolmessa viikossa, enkä pane hanttiin. Varmaan meilläkin on käytön myötä resepti muuttunut jonkin verran siitä alkuperäisestä ohjeesta.

Jaana kirjoitti...

Oot onnentyttö, kun sulla on tuollainen munakoisokokkaava Tuomas :-)

Mä en ole ennen tehnyt munakoisovuoasta jauhelihatonta versiota, mutta tätä duunaan takuulla uudelleen!

Sirkkutäti kirjoitti...

Hei vaan ja kiitos ihanasta ohjeesta. Tämä keski-ik.naisihminen on kovasti tykästynyt kasvisruokiin, ja etsinkin mielelläni kaikkia vaihtoehtoja liharuoille. Perheelle kokkaan ihan mitä he haluavat, mutta itse teen itselleni kasvisvaihtoehdon. Munakoiso on yksi lempivihanneksistani ja tämä antamasi ohje tuli kuin tilauksesta! Kiitos siitä.

Jaana kirjoitti...

Sirkkutäti, ole hyvä vaan. Tätä kannattaa kyllä tyrkyttää perheellekin ilman lihaa, sillä ruoka ei sitä todellakaan kaipaa.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,

Luuletko, että tähän voisi käyttää Pecorino-juustoa? Mulla on sitä yksi iso köntti enkä keksi muutakaan käyttöä...:)mt

Jaana kirjoitti...

Ano, varmasti voi. Myös Grana Padano on hyvä (ja Parmesania edullisempi) vaihtoehto.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...