20. lokakuuta 2012

Eräjorma goes hippi

Todettakoon ihan aluksi, että osallistun tällä postauksella viinikassi.fi:n järjestämään kasvisruokareseptikilpailuun. Jutussa mainitun viinin on maksanut kilpailun järjestäjä, ruokatarvikkeet olen ostanut omilla rahoillani.

Sitten asiaan. Fanitan kaikkien tolkullista baariruokaa tarjoilevien kuppiloiden listoilta löytyvää metsästäjänleipää. Siis sitä, jossa pieni leivänpala ja littana pihvi peitetään isolla kauhallisella sienikastiketta. Kisan innoittaman päätin vääntää tästä lämpimien leipien klassikosta kasvisversion.

Parin koekokkauksen kautta sain synnytettyä pyssyttömän metsästäjän leivän, jossa lihapala on korvattu herkän makuisella palsternakkapihvillä. Palsternakka ja herkkutatti ovat käsittämättömän loistava makupari, ihan selkeää paita ja peppu-osastoa.

Ohjeen mukaisesta satsista syntyy syksyinen alku- tai iltapala neljälle. Ryhtyessäni suunnittelemaan tätä ruokaa, oli tavoitteenani saada se toimimaan Cono Sur Visión Single Vineyard Chardonnayn kanssa. Mielestäni heistä tuli hyvin yhteensopiva pari.
Sienikastikkeeseen tarvitset:
50 g kuivattuja herkkutatteja
pienen sipulin
voita
2 dl kermaa
1 dl vettä
suolaa

Palsternakkapihveihin tarvitset:
400 g palsternakkaa
2 munaa
tuoretta rakuunaa
suolaa
voita paistamiseen

Lisäksi tarvitset:
4 maalaisleipäviipaletta
voita paistamiseen

Tee näin:
Laita sienet likoamaan noin puoleksi tunniksi 2-3 desiin vettä.

Kuori ja raasta palsternakka. Sekoita raasteen joukkoon munat sekä reilusti silputtua rakuunaa. Mausta suolalla.

Puristele sienistä ylimääräiset nesteet pois (liotuslientä ei kannata kaataa viemäriin, vaan sen voi hyödyntää vaikkapa risottoon).

Kuori ja silppua sipuli. Sulata nokare voita kattilassa ja freesaa siinä sipulisilppua muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon sienet ja hämmentele seosta hetkinen.

Kaada sipuli-sieniseoksen joukkoon kerma. Täytä kermapurkki puolilleen vettä ja hölskyttele myös vesi kattilaan.

Anna sienisoossiin pöhistä kohtalaisella lämmöllä vartin verran. Sauvasekoita kastike tasaiseksi ja mausta se suolalla.

Muotoile palsternakkamassasta pyöreitä pihvejä. Paista niitä molemmilta puoliltaan voissa pannulla noin viiden minuutin ajan. Paista myös leipäviipaleille rapea pinta.

Kokoa annokset siten, että leivän päälle tulee pihvi, pihvin päälle soossi ja soossin päälle rakuunasilppua. Tarjoa heti.

7 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Onpa tosi mielenkiintoinen resepti!

aleksi kirjoitti...

huvittavan saman tyyliset ruuat tehtiin :)

Jaana kirjoitti...

Paula, kiitos! Herkkutattien ja palsternakan yhdistelmä on tosiaan ihan killerihyvä. Myös rakuuna ja palsternakka maistuvat mukavilta yhdessä.

aleksi, great minds think alike ;-)

Tusla kirjoitti...

Jaan tuon rakkauden metsästäjän leipään. Kastiketta ei voi olla koskaan liikaa!

Jaana kirjoitti...

Tusla, näin on, kunnollista matsäsienikastiketta EI voi olla liikaa :-D

Jonna kirjoitti...

Vakuuttava otsikko! Onnea kisaan, hieno on reseptikin.

Jaana kirjoitti...

Jonna, kiitos! Mulle tuo otsikointi on aina vähän haastavaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...