Omenaisen sesonkimöhnän jäljiltä jääkaappiin oli jäänyt odottamaan kohtaloaan kipollinen valkuaisia. Aistinvaraisen arvioinnin jälkeen päätin työstää niistä kauan mielessä pyörineitä salmiakkimarenkeja.
Matka ajatuksista tekoihin oli pitkä, koska en löytänyt mistään salmiakkijauhetta. Halusin käyttää marenkeihin nimenomaan hienojakoista tavaraa, joten mitkään turkinpippurimurskan tyyppiset ratkaisut eivät minulle nyt kelvanneet.
Hetken googeltamisen jälkeen päädyin verkkokauppaan (metelivaroitus!), josta tilaamani jauhe oli tismalleen samanlaista kuin silkohapsena innostuksen vallassa henkeen vedetty kama. Ihan mielettömän hyvää! Salmiakkijauheessa ei ole mitään muuta vikaa kuin savolaisen suuhun sopimaton nimi.
Ohjeen mukaisesta satsista tulee 90 pikkumarenkia eli tolkuton määrä. Ilmatiiviissä astiassa ne kestävät kyllä pitkänkin säilytysajan, mutta veikkaisin että nämä herkut loppuvat paljon ennen kuin menevät pilalle.
Tarvitset:
4 kananmunanvalkuaista
3 dl sokeria
2 rkl salmiakkijauhetta
Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 125-asteiseksi.
Sähkövatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten.
Lisää mukaan salmiakkijauhe.
Jatka vatkaamista kunnes marenkimassa on kiiltävää ja tasaista. Massan tulee olla niin tömäkkää, että se pysyy paikoillaan vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.
Pursota tai lusikoi massasta daideellisia kasoja leivinpaperoidulle uunipellille.
Kypsennä marenkeja uunissa 45 minuuttia.
Anna marenkien jäähtyä kunnolla.
Ruokabloggaajat taikoivat toukokuussa 2012 hävikkiä herkuiksi, mutta ajaton teema elää ja voi yhä hyvin Facebookissa.
14 kommenttia:
Kuulostaa ihanalta, taitaa olla pakko kokeilla :) Riittääkö yhdestä pussillisesta salmiakkijauhetta useampaan satsiin (siis jos malttaa olla syömättä)?
Jess, pakko testaa!! Porvoon Sinnessä se salmiakkimarenki oli niin hyvää että ajatus moisen tekemisestä on vaaninut mielessä kesästä lähtien. Kiitos!
Tiina, kyllä riittää ihan syötäväksi saakka, 100 gramman pussi ei kovin äkkiä ehdy!
Jytis, Sinnen salmiakkimarenkeja en ole maistanut, mutta ovat nämäkin melko koukuttavia...
Kääks. Kun tykkää marengista ja himoitsee salmiakkia, on nämä ehket jotain järisyttävää.
Ihan huippuidea! Voiskohan samaan tyyliin tehdä chilimarenkeja..?
...ja mulle passaa tua nimiki...sevverran päässilimäänen ittekkin!
Hannele, ovat. Ja tuo salmiakkijauhe on ihan killerikamaa - verenpaine nousee pelkästä ajatuksesta!
Anna, voisi varmaan, mutta enpä osaa yhtään arvioida, kuinka paljon chilijauhetta tulisi käyttää. Oman maun mukaan varmaankin?
Nanna, minä karsastan ihan yleisestikin tuollaisia murreasuun puettuja tuotteita - vaikka olisivat savolaisiakin. Se on mielestäni vähän semmoista väkisin tehtyä "hauskaa".
Ehditpä ennen mua! Ihastuin myös Sinnen salmiakkimarenkiin ja viime viikolla löysin työpaikan naapurikiskasta salmiakkijauhetta lohduttoman pitkän etsimisen jälkeen. Se oli pakattu vain läpinäkyvään pussiin ilman mitään tekstejä. Hienoa jauhetta, hyvän makusta ja täydellistä marenkiin. Munanvatkaushommia tiedossa.
Anna, eikun vatkaamaan vaan!
Pitääkö sinne Sinneen nyt taas matkata heidän salmiakkimarenkejaan maistamaan...?
:) no minä taas oikein nautin ja hykertelen kun näen murretta käytettävän-ihan missä vaan. Jopa Savon murretta ;)
Verkkokaupan sivuilla mainostetaan myös "kirpeiden hedelmämakeisien ystäviä kiinnostavaa Ropiikki puluveria" - kirpeät hedelmämarengit kuulostavat nekin aika ihanilta...
Salla, uhhuh! Onkohan hedelmäjauhe sellaista happamankirpeää? En ehkä pystyisi vetämään...
Minua ajatus happamankirpeydestä kiehtoo niin paljon, että pitää ehkä laittaa tilausta vetämään ja tehdä marenkeja ekan kerran elämässäni.
(Aikaisemmin en ole edes brita-kakkua uskaltanut kokeilla, kun ollessani parivuotias äitini epäonnistui marenginteossa oikein pitkän kaavan mukaan. Tuolloin isä kävi ostamassa pussillisen marenkeja kaupasta. Irvailu marenkikokkeilusta jatkui ainakin vuosikymmenen.)
Tilaus vetämään vaan :-D
Lähetä kommentti