25. kesäkuuta 2012

Sadepäivän soppa

Hokasin joku aika sitten Pumpkin Jamissa herkullisen oloisen ohjeen, mutta reseptin kokeilu on jäänyt muiden tohinoiden jalkoihin. Tänään tein vihdoin tomaatti-papusoppaa, koska kosteat kelit ja liemiruoat sopivat hirmu hyvin yhteen.

Ryhdyin hyljeksimään metallisissa säilykepurkeissa myytäviä asioita nähtyäni Canned Dreams-elokuvan (Kulinaarimurula suosittelee!), joten valkoisten tomaattikastikepapujen sijasta käytin ruskeita papuja, sillä niitä saa pahvipakkauksissa Pirkkalandista. Nestekartonkitörppöihin pakattuihin valkoisiin papuihin en ole törmännyt, onkohan niitä edes?

Jääkaapissa sattui lymyämään kuivahtanut parmesaanin kantapala, joten nakkasin senkin mukaan kattilaan makua antamaan. Samalla tavalla voit hyödyntää muitakin parhaat päivänsä nähneiden kovien juustojen jämiä erityisesti tomaattipohjaisissa keitoissa, kastikkeissa ja pataruoissa.

Nälissäni en malttanut lukea Kurpitsa-Marin ohjetta riittävän tarkkaan, joten holautin sekä tomaattimurskan että pavut yksin tein kattilaan. Mutta ei se haitannut! Surrasin sujuvasti koko kattilan sisällön sauvasekoittimella muhjuksi ja pavut suurustivat keiton kätsysti. Maustearsenaaliakin sovelsin paremmin omaan suuhuni sopivaksi.

Syömisvaiheessa lorottelin soppaan avocadoöljyä ja jestas että olikin onnistunut makukombinaatio! Kurpitsansiemenöljy voisi myös toimia keiton höysteenä oivallisesti.

tomaattipapukeitto
Tarvitset:
pienen sipulin
valkosipulinkynnen
1 rkl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua chiliä
500 g tomaattimurskaa
380 g ruskeita papuja suolaliemessä (joista papuja 230 g)
(kuivahtaneen parmesaanipalan)
desin kermaa
suolaa
ripauksen (ruskeaa ruoko)sokeria

Tee näin:
Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipuli.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita, paprikajauhetta sekä chiliä muutaman minuutin ajan öljyssä.

Lisää joukkoon tomaatit ja pavut liemineen (sekä kuivahtanut juustopala). Anna kiehua miedolla lämmöllä vartin verran.

Sauvasekoita soppa tasaiseksi (nouki juusto pois kattilasta ennen surraamista) ja lisää joukkoon kerma.

Anna sopan vielä kiehahtaa. Mausta suolalla ja sokerilla.

4 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

gogeenillä on pahvipurkkivalkosia, en ole kyllä koskaan koittanut koska purkkipavut on musta kammottavia ja keitän hippinä ite :)

aika samanlaisen sopan vedin Alppitorilla jokunen viikko sitte, kannattaa ottaa chilillä.

Jaana kirjoitti...

OK kuitti ja kiitti pahvipapuvinkistä.

Papupoliittisesti pitäisi kyllä pyrkiä hippeyteen minunkin, mutta joskus ei vaan kertakaikkiaan ehi!

Paula kirjoitti...

Onneksi voi olla osahippi, koska nuo gogreenin isot valkoiset pavut on kuitenkin luomua ;)

Jaana kirjoitti...

Myös pahviaskiin pakattua Pirkka-tomaattimurskaa saa luomuna.

Eläköön osahippeys!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...