8. lokakuuta 2011

Rullattu ruoka, parempi mieli

Keittiön kaappeja taannoin siivoillessani törmäsin valtavaan pakettiin riisipaperia. Niiden näkeminen aiheutti spontaanin Pavlovin koira-reaktion, joten kuivatavaroiden inventaario jäi (taas) kesken, kun arkeille piti alkaa kehitellä jotain hyvää täytettä.

Riisipaperirullat ovat erityisesti vietnamilaisen keittiön juttu, mutta kyllä niitä natustellaan muuallakin Kaakkois-Aasiassa. Rulliin voi kääriä oikeastaan mitä tahansa, minkä vuoksi tämä eväs sopii loistavasti vaikka ruoantähteiden hyödyntämiseen.

riisipaperirulla
Olin juuri saanut Metsäojan tilalta tilaamaani jauhelihaa ja huushollista löytyi myös riittävästi sopivia vihanneksia sekä aasialaisia asioita, joten päädyin valmistamaan ylämaan kevätrullia.

Maustoin lihan makealla indonesialaisella ketjap manis-soijalla, kalakastikkeella sekä limen mehulla. Soijan voi tarvittaessa korvata tavallisella soijalla ja reippaalla ripauksella ruskeaa ruokosokeria, mutta kalakastikkeen korviketta on vaikeampi keksiä. Pari anjovisfileetä voisi ehkä toimia?

Ohjeen mukaisista aineksista valmistuu 12 söpöä rullaa. Ne voi syödä sellaisenaan tai dipin kanssa. Tämän satsin kera tarjoilin ketjap manis-soijasta ja seesamiöljystä sekoitettua soossia, jonka päälle ripottelin vielä tuoretta korianteria. Superherkkua!

riisipaperirullat
Tarvitset:
lirauksen seesamiöljyä
250 g naudan jauhelihaa
1-2 rkl ketjap manis-soijaa
1-2 rkl kalakastiketta
puolikkaan limen mehun
pienen punasipulin
pari pientä tomaattia
avocadon
tuoretta korianteria
12 riisipaperiarkkia (halkaisijaltaan 16 cm)

Tee näin:
Kuumenna öljy pannulla ja ruskista siinä jauheliha. Mausta liha soijalla, kalakastikkeella ja limen mehulla.

Anna lihojen pöhistä melko kuumalla lämmöllä, kunnes nesteet ovat haihtuneet. Tarkista maku ja anna seoksen jäähtyä.

Pilko sipuli ja kuutioi tomaatit sekä avocado.

Liota riisipapereita lämpimällä vedellä täytetyssä astiassa muutama arkki kerrallaan. Valuta pehmenneestä arkista ylimääräiset vedet ja taputtele arkki tasaiselle alustalle

Kokoa riisipaperille pieni keko jauhelihaa, sipulia, tomaattia, avocadoa ja korianteria.

Rullaa arkki oheisessa videossa opastetulla tavalla (kynsiä ei tarvitse lakata yhtä kimeän värisiksi kuin rullaajadaamilla).

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minullakin on tuollaisia kaapissani, koskahan tohtiutuisin kokeilemaan? Tuo on kyllä totta, että kaikki johonkin kääritty joku maistuu hyvältä. Sama juttu vissiin kuin lasten kanssa, heille maistuu kaikki mikä on tökätty tikkuun:)

Kipparin morsian / Minka kirjoitti...

Voisikin pitkästä aikaa tehdä jotain aasialaista! Oma suosikkini on kasvis-katkarapuversio: http://kipparinmorsian.blogspot.com/2011/05/suuret-suosikkini-aasialaiset-kaaryleet.html.
Makoisaa viikonloppua!

Jaana kirjoitti...

Campasimpukka, minäkin arvostan rullaruokien ohella kovasti myös tikkuruokia ;-)

Kipparin morsian, katkaravut olivat mullakin yhtenä vaihtoehtona, mutta tällä kertaa teki mieli lihaa. Ja korianteria ei voi olla koskaan liikaa!

Hyvänmakuista viikonloppua sinullekin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...