29. helmikuuta 2008

Muulinkruunajaiset

Helmikuun he-ma-pa-haas-teen on voittanut täpärästi Apinanruokablogin Ylimuuli Mukkelis äreillä teksasilaisilla pähkylöillään.

Hyväksi kakkoseksi leikkimielisessä kisassa sijoittuivat Jokapäiväisen leivän bataattignocchit hemaisevine dippeineen. Kolmossijalta löytyvät Kurpitsamoskan hernemaissipaprikawrapit.
Kukkapuska plus dimanttitiara Muulille ja isot kiitokset osallistumisesta kaikille muille haastajille!

Ruokabloggaava kansanosa jää nyt odottamaan innolla maaliskuun ruokahaasteen aihetta, joka Mukkelismakkeliksen tuntien on vähintäänkin vinkeä.

24. helmikuuta 2008

Nyyttikestit

Tajusimme päivänä muutamana pitkäaikaisen ystäväni kanssa, että hän ei ole koskaan nauttinut meikäläisen kokkaamista aasialaisista emmeistä. Moinen epäkohta piti tietenkin pikakorjata.

Aasiaan. Alkupaloiksi tein höyrytettyjä rapunyyttejä. Niiden rapuisan rapea täyte muodostaa mielenkiintoisen kontrastin lutterolle riisipaperikääreelle. Ja mikä tärkeintä, nyytit maistuvat aivan mielettömän hyviltä.

Kääröt kypsensin vesihöyryssä tätä tarkoitusta varten väsätyssä bambuastiassa. Oman kypsyttämöarsenaalini olen hankkinut reissuilta, mutta täällä emämaassa niitä saa etnokaupoista.

Höyrytyshässäköitä myytiin muuten jokunen vuosi sitten myös IKEA:n viherkasviosastolla (!) nimikkeellä "rasia". No, miksei häntä rasianakin voi käyttää.

Alkuun siis rapunyyttejä, päälle hapanimelää possua, juomaksi keskiolutta. Kerrassaan maittava sunnuntaidinneri, josta ystävänikin vaipui ruokanirvanaan.
Tarvitset:
100 g ravunlihaa
50 g katkarapuja
8 vesikastanjaa
reilun sentin pätkän inkivääriä
pari kevätsipulia
1 rkl kalakastiketta
1 rkl soijaa
15 pikkuarkkia riisipaperia

Tee näin:
Valuta rapupurkista nesteet pois ja kaada lihat kulhoon. Pilko katkaravut, vesikastanjat ja inkivääri pienenpieniksi kuutioiksi. Leikkaa toinen kevätsipuleista renkaiksi. Sekoita ainekset keskenään, mausta seos kalakastikkeella ja soijalla.

Saksi leivinpaperista ympyrä ja töki siihen reikiä saksenkärjellä. Laita paperilätkä höyrytysastian pohjalle ja sivele sille hieman öljyä.

Kaada laakeaan astiaan tai isolle lautaselle lämmintä vettä ja liota riisipaperiarkkeja yksi kerrallaan vedessä.

Siirrä letkeä riisipaperi tasaiselle alustalle ja laita sille ruokalusikallinen rapuseosta. Kääri arkki piukaksi kääryleeksi.

Asettele nyytit höyrytysastiaan. Älä täytä astiaa liian tiiviisti, sillä muuten kääröt takertuvat toisiinsa.

Kaada kattilaan puoli litraa vettä ja aseta höyrytysastia kääröineen kattilan päälle. Anna veden kiehua kymmenisen minuuttia.

Leikkaa toinenkin kevätsipuli renkaiksi ja ripottele niitä valmiiden nyyttien päälle. Tarjoile soijan tai makean chilikastikkeen kanssa.

Porkkanankukkia kasvihuoneessa

Vasta äsken totesin leipovani harvoin ja taas pukkaa kakkua! Eikä kahta ilman kolmatta, sillä ensi viikolla olen aikeissa jauhopeukaloida jälleen.

Mutta eilen tein muhevaa porkkanakakkua, jonka maku vie minut nostalgisiin tunnelmiin.

Menetin Carot Cakein-neitsyyden 1980-luvun loppupuolella jollakin Irlantiin suuntautuneista reilausreissuistani. Muistan istuneeni Dublinissa Grafton Streetin hurmaavassa Bewley's Cafessa teepotin ja porkkanakakkuslaissin kanssa ja miettineeni, miten hyvältä elämä maistuukaan.

Ja salaa toivoin näkeväni Hothouse Flowersin laulajan, Liam Ó Maonlaín. Oi nuoruus.

Erilaisia porkkanakakkuohjeita on noin tsiljoona. Omalla luottoreseptilläni syntyy supermehevä kakku, johon ruskea sokeri ja kaneli antavat tummia sävyjä. Tykkään tehdä kakusta kantikkaan, koska silloin voi maksimoida kuorrutteen määrän. Ovelaa, vai mitä?
Kakkuun tarvitset:
3 munaa
1½ dl tavallista kidesokeria
1½ dl ruskeaa ruokososkeria
1½ dl öljyä
8 dl porkkanaraastetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja

Kuorrutukseen tarvitset:
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g ranskankermaa
hasselpähkinärouhetta

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja hämmentele seos munasokerivaahtoon. Lisää porkkanaraaste ja öljy, sekoita hyvin.

Kaada taikina öljyttyyn ja jauhotettuun vuokaan. Paista uunissa tunnin ajan.

Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma. Kuorruta jäähtynyt kakku tuorejuusto-ranskankermaseoksella ja ripottele päälle pähkinärouhetta.

23. helmikuuta 2008

Leväperäiset sämpylät

Merilevää tulee käytettyä ruoanlaitossa aika vähän. Tutuimpia leväjalosteita ovat makisushien rullailuun käytetyt noriarkit, mustanpuhuvasta kuivatusta levästä en ole aiemmin kokannut mitään.
Leivon melko harvoin, mutta levän mausta pitävänä yksilönä innostuin kun Köyhät ritarit tekivät muutama jakso sitten merileväsämpylöitä. Samoja sämpylöitä on ehditty paistaa ainakin Kurpitsamoskan kyökissä.
Korvasin ohjeessa mainitut suolankukat sitruunasuolalla, jota ripottelin uuniin menevien sämpylöiden päälle. Muuten olin Meri-Tuulin reseptille uskollinen.
Kulinaarimurulan uunissa paistoaika oli noin 40 minuuttia. Valmiit sämpylät olivat rapeita merenmakuisia herkkuja, joiden väliin laitoin voita ja graavilohta. Törkeän hyvää!

21. helmikuuta 2008

Hemapahaastajat

Vaikka hektinen helmikuu verottikin ruokahaastajien määrää, ilmoittautui he-ma-pa-haas-tee-seen mukaan seitsemän rohkeaa bloggaajaa.

Tutustu haasteherkkuihin ja valitse mieluisesi herne-maissi-paprika-viritelmä!


Texas Nuts


Hernemaissipaprikawrapit


Bataattignocchit ja hemaiseva dippisetti


Maissileipää ja kikherne-paprikatahna


Linssisalaatti kaikilla mausteilla


Kikpaprikat


HeMaPa-risotto

Äänestä suosikkiasi torstaihin 28.2.2008 mennessä. Voittaja kruunataan juhlallisin menoin karkauspäivänä.

10. helmikuuta 2008

Tillikka on my mind

Löysin kirja-alesta Pyttipannun kahdeksalla eurolla. Olihan se ostettava, kun sai niin halavalla.

Opus osoittautui loistavaksi tietolähteeksi. Allekirjoittaneelle esimerkiksi selvisi, että tamperelaisen Tillikan maankuulun spydärin SE JUTTU on sipuliteemakkara, tuo lapsuuden makkarakupeista tuttu lihajaloste.

Nykyään tulee joskus hankittua Wotkinsin ihanohueksi siivutettua sipuliteetä. Avattu paketti täytyy laittaa suurinpiirtein sinetöityyn lyijysylinteriin ja vasta sitten jääkaappiin - on hänessä sen verran remakat aromit!

Tillikan pyttipannua varten metsästin 800 geen jöötin sipuliteemakkaraa. Tangon puolikas pääsi tekemään pesän vieläkin kohtuullisen täyteen pakastimeeni. Toisen puoliskon pilkon pyttipannutarpeiksi.

Nostalginen sipulitee (mistä muuten moinen nimi, tietääkö joku?) oli ihan oikeasti tappohyvää pyttärimakkaraa.
Tarvitset:
kilon kiinteitä perunoita
400 g sipuliteemakkaraa
2 pientä sipulia
voita
munia
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Kuumenna uuni 100-asteiseksi.

Kuori potut ja pilko ne sentti-kertaa-sentti -kuutioiksi. Viipaloi makkara ja leikkaa viipaleista jonkin verran pottupaloja suurempia kuutioita. Silppua sipulit hienonhienoksi hakkelukseksi.

Paista potut voissa pannulla parissa erässä. Tärkeintä on, että perunoihin tulee rapea pinta. Mausta liki kypsät perunakuutiot suolalla ja mustapippurilla. Kumoa potut uunivuokaan odottelemaan.

Kuullota seuraavaksi sipulisilppu voissa pannulla. Kaada kuultavat sipulit pottujen seuraksi vuokaan odottelemaan.

Paista makkarakuutioita niin pitkään, että ne rapsakoituvat ja kutistuvat puoleen alkuperäisestä koostaan. Lisää makkarat perunoiden ja sipulien joukkoon. Sekoita kunnolla.

Laita spydäri uuniin muhimaan noin puoleksi tunniksi. Paista pyttipannun kaveriksi muna per ruokailija.

Tarjoile kera kuutioitujen etikkapunajuurien sekä Myrttisen valkosipulisuolakurkkujen.

9. helmikuuta 2008

Fenkolin lumoissa

Maultaan aniksiset fenkoli ja salaattifenkoli jakavat kansan fanittajiin ja vieroksujiin. Itse kuulun piintyneenä fenkolistina ensimmäiseen porukkaan.

Fenkoli on noussut pääosaan myös ruokapolkkaajien keskuudessa virinneessä salamahaasteessa ja ensimmäinen salamaruoka vaikuttaa todella makoisalta. Haastajamuulikin on jo ehtinyt kokeilemaan ohjetta ilmeisen hyvällä menestyksellä.

Myös Köyhät ritarit nostivat salaattifenkolin pöydälle viime viikolla. Töllöttimessä kokattiin fenkoli-pinaattirisottoa, josta tein oman sovelmani jättämällä pinaatin pois.

Kulinaarimurulan fenkolirisotto maistui käsittämättömän ihanalle pirtsakan valkoviinin kanssa! Satsista tuli tuhti iltapala kahdelle.
Tarvitset:
noin varttikiloisen salaattifenkolin (säästä tillimäiset lehdet koristeeksi)
2 salottisipulia
60 g voita
2 dl risottoriisiä
noin 5 dl kasvislientä
desin raastettua parmesania
mustapippuria
(suolaa)

Tee näin:
Suikaloi fenkoli ja silppua sipuli. Sulata voi kattilassa ja hauduta suikaleita & silppua voissa kymmenisen minuuttia.

Lisää joukkoon riisi ja sekoita kunnolla. Lisää kasvislientä pienissä erissä. Hämmentele aktiivisesti ja anna nesteen imeytyä riisiin aina ennen seuraavan liemierän lisäämistä.

Hyvällä tuurilla riisit ovat kypsiä liemen loppuessa, mutta saatat joutua lisäämään nestettä yli ohjeistetun määrän. Valmiin risoton koostumuksen tulee muistuttaa löysähköä riisipuuroa.

Sekoita risottoon raastettu juusto. Mausta mustapippurilla ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele lehtihöytyvillä ja nauti.

7. helmikuuta 2008

Oppia ikä kaikki

Kulinaarimurulaan viskattiin kurssimeemi. Kiitokset haasteesta Varapygmille, ohessa aivomyrskyni tulokset.

Paahda polttamatta
Saako reseptin käsky "paahda kuivalla pannulla" sinut hikoilemaan? Palavatko pähkinät vaikka toimisit kaikkien paahtotaiteen sääntöjen mukaisesti? Poltatko pinjansiemenet poikkeuksetta kerta toisensa jälkeen? Ovatko mustat kookoshiutaleet tuttu juttu? Peruskurssi heikkohermoisille.

Totta vai tarua?
Puoleen kiloon ketsuppia käytetään kilo tomaatteja. Armeija marssii vatsallaan. Makuasioista ei voi kiistellä. Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. On kaksi tapaa keittää kahvia. Olet mitä syöt. Onko noin? Totuus ruoka-aiheisten lentävien lauseiden takana paljastetaan ilman vaatimuksia vaitiololupauksista.


Gordon Ramsay Soccer Academy
Saat käyttöösi kymmeniä painokelvottomia verbaaliherjoja, joilla pystyt sekoittamaan vastustajan kuviot. Lisäksi opit kuinka kuittailla erotuomarille saamatta varoitusta. Materazzin murjaisu Zidanelle on mietoa kamaa tämän kurssin antiin verrattuna! Kouluttajana "Flash" Gordon Ramsay.
Lavasteiden takana
Mitä tapahtuu elokuvien rekvisiittana käytetyille ruoka-annoksille ja juomatta jääneille drinksuille kuvausten päätyttyä? Ovatko elokuvaeväät aitoja vai mistä ne on tehty? Ehdoton opintokokonaisuus leffafriikille kotikokille.

Kyökin puolella
Haluatko tietää, mitä ravintoloiden keittiöissä todella tapahtuu? Alan kutkuttavimmat salat paljastetaan tällä kurssilla, osallistuminen edellyttää Lavasteiden takana-perusopintojen suorittamista. K-18.

Haastetta saavat vapaasti jatkaa kaikki halukkaat. Erityisen kiinnostunut olisin kansankynttiläin parissa nykyään isolla liekillä lepattavan Polkkiksen keksimistä kursseista.

1. helmikuuta 2008

He-ma-pa-haas-te

Ruokahaaste on pyörinyt kokkausblogeissa jo vuoden - sille saa hurrata kuuluvalla äänellä! Kulinaarimurulalle onkin kunnia-asia päästä luotsaamaan helmikuun 2008 haastetta.

Yksivuotissynttäreitä juhlistetaan yhden tykötarpeen sijasta kolmella raaka-aineella. Haastajien tulee valmistaa ruokalaji tai ruokalaji lisäkkeineen hyödyntäen herneitä, maissia ja paprikaa. Kyllä, helmikuun haasteen aihe on klassinen hemapa!

Hemapaa voi tulkita avarasti. Herneiksi laskettakoon kaikki hernekasvien heimoon kuuluvat mollukat. Maissista on mahdollista työstää vaikka mitä jännää popcornista polentaan. Paprikoiden klaanissa vaikuttaa sekä kiukkuisia että lempeitä sotureita. Worl is your hemapa!

Nyt on siis lupa antaa mielikuvituksen lentää. Luonnollisesti myös perushemapa-pakasteiden käyttö on täysin sallittua. Haastesapuskan ei myöskään tarvitsee koostua pelkästään hemapasta, vaan elintarvikkeiden koko kirjo on joo-listalla.
Nämä hemapat on lainattu IceCoolilta.
Muutama sana säännöistä.

Osallistuminen
Haasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi.

Jos haasteruoan resepti ei ole postaajan oma viritelmä, on postauksessa kohteliasta ilmoittaa ohjeen alkuperä.

Haasteruoka tulee postata 1.-20.2.2008 välisenä aikana.

Haasteeseen osallistutaan ilmoittamalla haastepostauksen URL joko tämän jutun kommenttilootaan tai spostitse osoitteeseen kulinaarimuruja [at] gmail.com.

Ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona 20.2.2008, jolloin haastepostausten osoitteiden on oltava tiedossani.

Helmikuun ruokahaasteen järjestäjänä jäävään itseni ulos sekä kilpailusta että varsinaisesta äänestyksestä.

Äänestys
Haasteeseen määräaikaan mennessä ilmoitetut postaukset julkistetaan torstaina 21.2.2008, jolloin alkaa myös äänestys. Äänestystapa ilmoitetaan haastepostausten julkistamisen yhteydessä.

Äänestysaika päättyy torstaina 28.2.2008.

Jos äänestysajan päättyessä useammalla postauksella on yhtä korkea äänimäärä, valitsen minä voittajan näiden postausten joukosta.

Voittaja julkistetaan perjantaina 29.2.2008.

Maaliskuun ruokahaaste
Helmikuun 2008 ruokahaasteen voittaja järjestää maaliskuun 2008 ruokahaasteen. Aiheen valinta, säännöt, aikataulu ja äänestystapa ovat hänen päätettävissään.

Hemapapussi on ilmassa, ottakaa koppi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...