24. helmikuuta 2008

Porkkanankukkia kasvihuoneessa

Vasta äsken totesin leipovani harvoin ja taas pukkaa kakkua! Eikä kahta ilman kolmatta, sillä ensi viikolla olen aikeissa jauhopeukaloida jälleen.

Mutta eilen tein muhevaa porkkanakakkua, jonka maku vie minut nostalgisiin tunnelmiin.

Menetin Carot Cakein-neitsyyden 1980-luvun loppupuolella jollakin Irlantiin suuntautuneista reilausreissuistani. Muistan istuneeni Dublinissa Grafton Streetin hurmaavassa Bewley's Cafessa teepotin ja porkkanakakkuslaissin kanssa ja miettineeni, miten hyvältä elämä maistuukaan.

Ja salaa toivoin näkeväni Hothouse Flowersin laulajan, Liam Ó Maonlaín. Oi nuoruus.

Erilaisia porkkanakakkuohjeita on noin tsiljoona. Omalla luottoreseptilläni syntyy supermehevä kakku, johon ruskea sokeri ja kaneli antavat tummia sävyjä. Tykkään tehdä kakusta kantikkaan, koska silloin voi maksimoida kuorrutteen määrän. Ovelaa, vai mitä?
Kakkuun tarvitset:
3 munaa
1½ dl tavallista kidesokeria
1½ dl ruskeaa ruokososkeria
1½ dl öljyä
8 dl porkkanaraastetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja

Kuorrutukseen tarvitset:
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g ranskankermaa
hasselpähkinärouhetta

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja hämmentele seos munasokerivaahtoon. Lisää porkkanaraaste ja öljy, sekoita hyvin.

Kaada taikina öljyttyyn ja jauhotettuun vuokaan. Paista uunissa tunnin ajan.

Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma. Kuorruta jäähtynyt kakku tuorejuusto-ranskankermaseoksella ja ripottele päälle pähkinärouhetta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä lohduttaako, mutta isäni näyttää (tai ainakin näytti joskus 20 vuotta sitten) ihan tuolta Hothouse Flowersin laulajalta. Ja pitää paljon porkkanakakusta.

Välispiikki kirjoitti...

Sulla on sitten aika komea isä, oisinpa tuntenut hänet 20 vuotta sitten :-)

ylimuuli kirjoitti...

Ranskankermaa kuorrutukseen! :-O HYVÄ IDEA. Porkkanakakku on kyllä älyttömän hyvää. Mä maistoin sitä ekan kerran Villen synttäreillä joskus vuonna yks ennen nakkisotia, se oli Johannan tekemään enkä voinut ymmärtää, kuinka kukaan voi osata leipoa mitään niin satumaisen hyvää! Sittemmin olen itsekin kunnostautunut :-D

Välispiikki kirjoitti...

Muuli, tätä teki niin mieli männä viikonloppuna! Auttoi kaikkiin vaivoihin :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...