Nestetasapainosta huolehtimisen ohella välillä piti toki syödäkin. Pitkän kaavan dinneripaikaksi valitsin tällä kertaa The Ledburyn (127 Ledbury Road), joka on roikkunut to go-listallani jo turhankin monta vuotta. Muista ruokailukokemuksista kerron myöhemmin omassa postauksessaan.
The Ledbury on perustettu vuonna 2005, jolloin sen keittiötä lähti vetämään aiemmin The Squaressa työskennellyt australialainen Brett Graham. Ensimmäisen Michelin-tähden paikka sai seuraavana vuonna ja toinen myönnettiin vuonna 2010.
The Ledburyssa tarjoillaan modernia brittiläistä ruokaa. Sesongin tykötarpeiden hyödyntäminen sekä paikallisuus näkyvät sapuskoissa. Viinilistalla englantilaiset tuotteet loistavat poissaolollaan, vaikka ilmastonmuutos on mahdollistanut viinin tuotannon myös Brittein saarilla. Sommelierin mukaan laatu ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi tasaista, vaikka hän myönsikin saarella syntyvän kelpoja kuohuviinejä.
Ennen retkeäni tapasin Suomen Gastronomien Seuran häppeningissä Gastronomi Kiisken, joka reissaa Lontoossa töidensä tiimoilta varsin taajaan. Puheeksi tulivat Lontoon matkani ja varaukseni The Ledburyssa, jonka muutin pienimuotoisen kalenterijumpan jälkeen soolosta kahden hengen varaukseksi.
Kiiski istahti siis illallisseurakseni ja valitsimme urakoitavaksemme oivalliselta vaikuttaneen kahdeksan ruokalajin maistelumenun. Minä täydellä viinipaketilla ja Kiiski suppeammalla juoma-arsenaalilla, koska seuraavan päivän työvelvoitteet.
Amuset nostivat jo valmiiksi korkeita odotuksiani. Savustetuista simpukoista tehty tahdas merileväkräkkereillä oli herkkua...
...kuten myös helmikana"marengit" makeiden hyytelökuutioiden kera.
Sinappisia peuradumplingeja olisi voinut vetää rajattomasti.
Leipä oli perushyvää ja voin kanssa tietty parempaa.
Chantilly of Oyster Tartare of Sea Bream and Frozen English Wasabi |
Osterin kanssa paritettu viini oli Weingut Stadt Kremsin vinkeän hedelmäinen Grüner Veltliner Lössterrassen 2016.
White Beetroot Baked in Clay, Caviar Salt and Smoked Eel |
Domaine des Cognettes'n Muscadet Sèvre et Maine 2015 toimi mallikkaasti sekä blondipunajuuren että ankeriaan kyytipoikana.
Warm Pheasant Egg Celeriac, Arbois, Dried Ham and Brioche |
Steamed Asparagus Shellfish Cream and Blood Orange |
Tamworth Pork Temple Hispi Cabbage, Juniper and Crackling |
Herdwick Lamb Salt Baked Turnip, Padron and Garlic |
Gariguette Strawberries Rosé Jelly and Cloted Cream |
Chocolate Dark Chocolate Chantilly and Mint |
Jälkkäreiden kanssa tarjoiltu Domaine Des Chênes'n Rivesaltes Ambré 2006 oli ehdottomasti parempaa mansikoiden kuin minttusuklaan kaverina.
Kahvien sijasta otimme reilut fingerporilliset maailman parasta omenabrandya, jonka fanien määrä kasvoi yhdellä kun Kiiskikin pääsi sen makuun.
The Ledburyn petit fours- kierros oli ilahduttavan kompakti. Katajanmarjatöhnällä täytetyt tikkuset olivat emähyviä!
Yllättävän toimiva oli myös eukalyptuksen ja suklaan liitto.
Laskun loppusummaksi muodostui 320 euroa (menu + viinipaketti + digestiivi) eli ei ollenkaan kohtuutonta tämän tason ravintolassa. Yllätysbonuksena voisi pitää erästä henkilökunnan edustajaa, jonka eleet ja artikulaatio olivat kuin Monty Pythonin ravintolasketsistä, jossa tarjoilijaa esittää John Cleese tai Michael Palin - priceless!
Illallisen aikana pohdimme Kiisken kanssa sitä, että miksi Suomessa jokaikisen Michelin-kierroksen jälkeen ihmetellään, että miksi joku paikka ei saanut tähteä tai miksi sitä toista misukkaa ei tipahda kenellekään. Sitäkin epäillään, että ovatkohan ne tarkastajat edes käyneet Suomessa.
Kyllä heitä on käynyt, mutta uusia tähtiä ei satele siitä yksinkertaisesta syystä, että meillä ei ole kriteereitä täyttäviä kuppiloita. Arviointiin vaikuttavat ruoan lisäksi myös monet muut asiat, joiden olemassaolon esimerkiksi The Ledburyssa voi aistia heti astuttuaan sisään ravintolaan.
Laskun mukana tuli infolipare, jossa kerrottiin The Ledburyssa syntyvän biojätteen kompostointihommista ja halukkaille tarjottiin mahdollisuutta napata mukaansa parin kilon pussillinen prosessissa syntyvää kompostimultaa. Itse en tarjoukseen tarttunut, mutta Kiiskeä kahden tähden multa kiinnosti.
Multa-onnellinen Gastronomi Kiiski |
2 kommenttia:
tahdas! hieno sana jota käytetään lian vähän
Hear hear! :-D
Lähetä kommentti