25. toukokuuta 2017

Annan Ameriikan pikkuserkun lammastagine

Lainaan tähän blogikirjoitukseen Hella ja Herkku-Annan postauksesta muutakin kuin reseptin:

Minäkin sain pari ystävää ruokakylään (pääsiäis)viikonloppuna. Minunkin viikkoni oli ollut melko kiireinen ja tiesin jo etukäteen, etten ehdi kokata mitään monimutkaista ja suuritöistä. Minustakin tämä ruoka oli täydellinen tähän tarkoitukseen.

Lammastaginen tekeminen ei ole vaikeaa, vaikka ohjeen pitkä tykötarveluettelo saattaa ensisilmäyksellä hirvittää. Aikaa tämän ruoan valmistukseen kyllä palaa, muta tällaisen pitkäkestoisen kokkailun hyvä puoli on se, ettei jääkaapin ja lieden vieressä tarvitse koko ajan päivystää, vaan voi ottaa esimerkiksi päiväunet.

Itse käytin tagineen karitsan potkia, joiden annoin ensin kypsyä sellaisiksi, että lihat putosivat luista lähes itsestään. Luista irroitellut lihapalat palautin soossin joukkoon muhimaan vielä joksikin aikaa. Tämä sapuska vain paranee kuta pidempään sen antaa ässehtiä.

Muhevan lammastaginen kanssa tarjoilin raikasta tabboulehia, alkupaloiksi söimme turkkilaisia sikareita ja jälkkäriksi nakertelimme Hestonin munaa, jonka avaamisesta löytyy liikkuvaa kuvaa Instagramista.
Tarvitset:
1 kg karitsan potkia
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tl kanelia
1 tl suolaa
3/4 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa
hyppysellisen sahramia
3 isoa porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä
yhden sitruunan raastetun kuoren
5 dl lihalientä
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl hunajaa

Tee näin:
Laita potkat kulhoon ja kaada niiden päälle pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

Sekoita kaikki kuivat mausteet keskenään ja hiero seosta potkiin. Kelmuta kulho ja anna lihojen maustua jääkaapissa vähintään kahdeksan tunnin ajan.

Ota lihat pois jääkaapista noin tunti ennen niiden paistamista.

Silppua sipulit ja kuutioi porkkanat. Hienonna valkosipulit ja inkivääri. Pese sitruuna ja raasta sen kuori.

Kuumenna (tagine)padassa loraus oliiviöljyä ja ruskista potkat joka puolilta. Ota lihat pois padasta.

Lorauta pataan tarvittaessa lisää öljyä. Lisää pannulle sipulit ja porkkanat. Paista niitä noin viiden minuutin ajan. Lisää joukkoon valkosipulit ja inkiväärit. Paista seosta toiset viisi minuuttia.

Laita lihat takaisin pataan. Lisää joukkoon sitruunan kuori, lihaliemi, tomaattipyre ja hunaja.

Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä sen jälkeen miedolla lämmöllä kannen alla pari-kolme tuntia. Sekoittele välillä.

Kun lihat ovat kypsiä, nouki potkat padasta. Irroita lihat luista ja laita lihat takaisin pataan.

Anna padan muhia miedolla lämmöllä vielä parisen tuntia välillä sekoitellen, kunnes alkuperäinen nestemäärä on tiivistynyt noin puoleen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...