6. elokuuta 2016

Sardellilla pimpattu kasvisgratiini

Olen antanut kesäkurpitsankasvattajien kertoa itselleni, että tuo vihreä pötkylä on varsin tuottoisa kaveri. Minä en kurpitsoita viljele, mutta niitä on kyllä ollut saatavilla Kaupunkilaisten oman pellon sadonjaoissa. Ei tokikaan ongelmaksi saakka, mutta jotenkin niiden loppusijoituspaikan miettiminen on aina hiukan haasteellista.

Kuluvaksi kasvukaudeksi lunastin Kulinaarimurulaan ainoastaan puolikkaan sato-osuuden, sillä viime kesänä olin liki pulassa jokaviikkoisten vegekassien kanssa. Nykyinen tahti eli sato-osuuden nouto vain joka toinen viikko sopii yhden hengen ruokakunnalleni paremmin kuin hyvin.
Kaupunkilaisten oman pellon sato-osuus viikolla 31.
Tällä viikolla satokassista löytyneistä sorjista kesäkurpitsoista työstin gratiinia kera tomaattien, sipulin, sardellien, yrttien ja parmesanin. Käytin ruokaan toritomaatteja, sillä oman pellon kirsikkatomaatit tuli napsittua ihan pelkiltään. Mitä makupommeja ne olivatkaan!

Tämä kesäkurpitsa-tomaattigratiinin ohje on modattu versio brittilehden sivustolla olevasta reseptistä, jonka ainesmääriä hiukan pienentelin. Jätin myös leipäpalat pois kuorrutteesta ja säästin leivän valmiin gratiinin kanssa syötäviksi. En usko, että eväs siitä juurikaan huonontui.
Hiukan kyllä jännitti, että menevätköhän kesäkurpitsat ällöttävän fletkuiksi uunituksen aikana, varsinkin jos ne vielä imevät tomaateista valuvia mehuja itseensä. Mutta niin ei onneksi käynyt. Ilmeisesti viipaleisiin kuumalla pannulla paistettu pinta suojeli niitä vettymiseltä ja kurpitsoiden rakenne säilyi yllättävän napakkana.

Sardellifileet puolestaan toivat gratiiniin ihanaa umamisuutta ja nostivat simppelin kasvisgratiinin niin sanotusti nekstille levelille. Tämä ruoka maistuu muuten pirun hyvältä myös kylmänä eli kannattaa varautua haarukoimaan jämiä jääkaapista kuin Nigella kalapuikkoja!
Tarvitset:
500 g kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
3 isoa tomaattia
suolaa
mustapippuria
pienen sipulin
2 sardellifileetä
kourallisen tuoretta basilikaa
kourallisen tuoretta persiljaa
1 dl raastettua parmesania

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Leikkaa kesäkurpitsat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljy pannulla. Paista kesäkurpitsaviipaleet parissa erässä molemmilta puoliltaan ruskeapilkullisiksi.

Leikkaa tomaatit paksuhkoiksi viipaleiksi.

Laita kesäkurpitsaviipaleet laakeaan uuninkestävään vuokaan. Pirskottele niiden päälle hiukan oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele tomaattiviipaleet kesäkurpitsoiden päälle.

Paahda vihanneksia uunissa noin 20 minuutin ajan.

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Freesaa sipulisilppua pannulla öljytilkassa sardellien kanssa, kunnes fileet "sulavat" sipuleihin.

Ota pannu pois liedeltä ja lisää joukkoon pilkotut basilika ja persilja. Sekoita hyvin ja levitä seos kesäkurpitsa- ja tomaattiviipaleille. Ripottele raastettu juusto ainesten päälle.

Gratinoi kasviksia uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

3 kommenttia:

G. Astronomi kirjoitti...

Mistä ostat sardellia? Sitä on nykyään vaikea löytää suomalaisista kaupoista.

Jaana kirjoitti...

Museokadun Hella & Herkku on varma sardelliapaja, mutta kyllä niitä alkaa ainakin täällä pääkaupunkiseudulla löytyä ihan kiitettävästi jo markettienkin hyllyiltä (esim. Stockan Herkku ja isommat kookaupat).

G. Astronomi kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Minusta tarjonta on mennyt huonompaan suuntaan. Muutama vuosi sitten sardellia löytyi lähes mistä tahansa isommasta kaupasta, mutta nyt on ollut vaikeuksia löytää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...