20. elokuuta 2016

Maidoton, munaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton

En nyt keksinyt tälle addiktoivalle punajuurihummukselle mitään oikeaa otsikkoa, joten hyödynsin tuota varsin suosittua, joskin täällä Kulinaarimurulassa harvemmin käytettyä ritirimpsua. Ruoka-aineallergioista kärsimättömänä (voiko noin sanoa?) ihmisenä minun ei ole onnekseni tarvinnut liittyä ton-ton-heimoon (paitsi sen verran roikuin hang around-jäsenenä, että einesmaksalaatikkoni on oltava rusinaton).

Punajuurihummusta innostuin tekemään pitkästä aikaa, kun Kaupunkilaisten oman pellon tämän viikon sato-osuuskassissa oli noita jumalaisen makuisia mukuloita sekä tuoretta valkosipulia. Käyttämäni seesaminsiementahna oli Macedonian Tahinia, koska muutamia merkkejä kokeiltuani olen todennut sen parhaimman makuiseksi.

Tällä mahtitahnalla voit piristää kaikenlaisia grillattuja asioita tai vaikka hampurilaisia. Voit käyttää sitä myös levitteenä ja voit dipata siihen oikeastaan ihan mitä vain mielit. Erityisen suositeltavaa on kauhoa punajuurihummusta tuulensuojaan seesamisilla ruislastuilla, jotka ovat laktoosittomia, maidottomia sekä munattomia, mutta eivät viljattomia tai gluteenittomia.
Tarvitset:
300 g punajuuria
3 valkosipulinkynttä
1½ dl tahinia
½ dl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
seesaminsiemeniä

Tee näin:
Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

Pese ja kuiva punajuuret. Kääri punajuuret folioon ja kypsennä niitä uunissa noin puolentoista tunnin ajan.

Poista punajuuret foliosta ja anna niiden jäähtyä kunnolla.

Kuori punajuuret (et tarvitse kuorimiseen veistä, kuoret irtoavat helposti käsin) ja pilko ne muutamaan osaan.

Kuori myös valkosipulinkynnet ja paloittele nekin muutamaan osaan.

Laita punajuuret, valkosipulit, tahini sekä sitruunanmehu korkeareunaiseen astiaan. Sauvasekoita ainekset tahnaksi. Voit päättää itse, kuinka karkeaa tai sileää tahnasta haluat.

Mausta tahna suolalla ja pippurilla.

Laita tahna tarjolle kulhoon tai syvälle lautaselle. Koristele seesaminsiemenillä.

3 kommenttia:

Daphne@Simplement D Liche kirjoitti...

Love Love all of your yummy treats!!

Anonyymi kirjoitti...

Blogi vissiin otsakkeesta ja päivitystuskista kurnuttamisesta päätellen mennyt menneisyyteen.

Kiitos Jaana näistä vuosista ja etenkin ravintolaspessuista!

Jaana kirjoitti...

Anonyymi, väitteet blogini kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...