2. elokuuta 2016

Japanilaista sianlihapornoa

Törmäätkö sinä koskaan intterwebzissä sapuskoihin, jotka jäävät tiukasti mieleen kummittelemaan niin pitkäksi aikaa, kunnes niitä saa koekokattua? Ja jos työstetty syöminen osoittautuu tajunnanräjäyttäväksi herkkuruoaksi, niin onko sitä ihan pakko saada säännöllisin väliajoin lisää?

Kyllä ja kyllä! Yksi viimeisimmistä tällaisista tuhoisista impakteista on japanilainen possusafka kakuni. Sen resepti piirtyi verkkokalvoille viime syksynä ja ensimmäisen kerran valmistin sitä joskus joulukuussa.

Se oli suurta rakkautta ensi puraisulla ja sen jälkeen tätä jumalaista sianlihaihanuutta on pitänyt tehdä muutamaan otteeseen, viimeksi männä viikoloppuna. Pikaruokaa kakuni ei ole, sillä asianmukainen muhittelu kestää useamman tunnin. Suosittelenkin tekemään sitä vähintään tuplasatsin heti kättelyssä.
Sianpalojen ensimmäisen keittokierroksen jämäliemen voit hyödyntää esimerkiksi nuudelikeittojen pohjaksi tai sitä voi lorauttaa tilkkasen lisäkeriisin keitinveteen. Tulee nimittäin aivan älyväpaan hyvää riisiä!

Munia kannattaa kypsentää kuorineen vain hetkinen. Riittää, että ne pysyvät läjässä kuorittaessa. Kuoritut munat kypsyvät vielä lisää, kun keittelet niitä lihojen kanssa. Tavoitteena ei siis ole läpikypsä keltuainen.
Dashia varten tarvitset:
5 dl vettä
viiden sentin suikaleen kombua
reilun desin katsuobushi-kalahiutaleita

Lisäksi tarvitset:
500 g luutonta possunkylkeä
muutaman sentin pätkän inkivääriä
pienen purjon
vettä
5 dl dashia
4 rkl sokeria
4 rkl sakea
4 rkl soijakastiketta
3 rkl miriniä
3 munaa
pari punaista chiliä

Tee näin:
Valmista ensin dashi-liemi. Kuumenna vesi kattilassa kombun kanssa. Kun vesi alkaa kiehua, poista kombu. Lisää kattilaan kalahiutaleet ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna liemen muhia viitisen minuuttia. Siivilöi liemi.

Kuutioi possunkylki 5 x 5-senttimetrin paloiksi. Ruskista kuutiot pannulla joka kantilta (pannulle ei tarvitse lisätä rasvaa, jos käytät kunnon possua, jossa sitä on omasta takaa).

Siirrä lihapalat valurautapataan. Viipaloi joukkoon puolet inkivääristä ja purjon vihreä osa. Kaada pataan sen verran vettä, että lihat peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja kypsennä lihoja kannen alla miedolla höngällä kolmisen tuntia. Tarkista välillä, että neste peitää lihat ja lisää vettä, jos nestettä on haihtunut liikaa.

Keitä munia viisi minuttia. Kuori munat.

Kun lihat ovat kypsyneet kolme tuntia, nouki ne varovasti padasta lautasella. Siivilöi kypsennysliemi ja käytä se esimerkiksi nuudelikeiton pohjaksi.

Laita pataan dashi, sokeri, sake, soijakastike sekä mirin. Kiehauta, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon lihat, loput inkivääriviipaleista sekä toinen chileistä pieneksi paloiteltuna. Anna lihojen muhia kannen alla miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia.

Lisää pataan kuoritut kananmunat ja nosta lämpöä hieman. Anna munien maustua ja nesteen kiehua kasaan noin vartin verran. Sekoita välillä. Varo, etteivät lihat tai munat pala pohjaan.

Kun liemi on paksuuntunut ja lihoissa on kaunis kiilto, on ruoka valmista.

Tarjoile kakuni riisin kanssa. Koristele annokset purjon valkoisesta osasta leikatuilla suikaleilla sekä tuoreella chilillä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...