1. heinäkuuta 2014

THE makaronilaatikko

Taannoisen Taste of Helsingin ykköshitiksi Kulinaarimurulan ranking-listalla nousi kiistatta ravintola Juuren eksölentti ja erinomainen punajuurimakaronilaatikko. Loota oli niin mahtavan makuista, että nautiskelin sitä festareiden aikana yhteensä kuusi (6) annosta. 

Ilollani ei ollut rajoja, kun kuulin tämän ihanuuden valmistusohjeiden löytyvän Juuri nyt-kirjasta, jonka nimmaroidun version onnekas omistaja olen. Opastusta annoksen saloihin saa myös Soppa365-sivustolta, jonne on kivasti koottu reseptejä muutamista muistakin Taste of Helsingissä tarjolla olleista eväistä.

Soppa 365:n ohjeistuksessa ovat mukana myös punajuuripyree, marinoidut sienet ja pähkinävoikreemi, mutta tällä kertaa valmistin riisutun version kirjan reseptillä. Siinä lodjun lisukkeiksi tehtiin "vain" chevremoussea ja juusto-pellavansiemenkeksejä. Siltikin siitä tuli aivan tör-ke-än hyvää!

Punajuurimakaronilaatikko maistuu ihan sellaisenaankin ilman mitään lisukkeita. Edes ketsuppia ei tarvita! Karvahattuversion voi syödä suoraan uunituksen jälkeen ilman sen kummempia jäähdyttelyjä. 
Tarvitset:
1 kg punajuuria
400 g makaronia
1 l kasvislientä
2 tl suolaa
2 isoa sipulia
5 valkosipulinkynttä
1/4 ruukkua timjamia
1/4 ruukkua rosmariinia
1/3 ruukkua persiljaa
2 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
3 dl punajuurimehua
5 dl kermaa
2 dl smetanaa
5 munaa
maustepippuria
mustapippuria
2 tl suolaa

Chevremousseen tarvitset:
200 g chevreä
200 g smetanaa

Juusto-pellavansiemenkekseihin tarvitset:
50 g emmentalia
50 g cheddaria
1 rkl pellavansiemeniä

Tee näin:
Kypsennä punajuuret paistopussissa 180-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä. Kuori jäähtyneet punajuuret ja pilko ne kuutioiksi.

Keitä makaronit liki ylikypsiksi runsassuolaisessa kasvisliemessä. Huuhtele makaronit kylmällä vedellä.

Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit.

Kuumenna voi ja öljy pannussa. Lisää joukkoon sipulit, valkosipulit sekä yrtit. Kuullota kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Sekoita joukkoon punajuurikuutiot ja ota pannu pois levyltä.

Sekoita pannulla olevat kamat, makaronit, punajuurimehu, kerma, smetana ja munat isossa kulhossa tasaiseksi massaksi. Mausta seos pippureilla ja suolalla.

Kaada seos öljyttyyn uunivuokaan ja paista lootaa 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes se on kunnolla hyytynyt. Jäähdytä kylmässä.

Valmista chevremousse. Sekoita chevre ja smetana keskenään tasaiseksi seokseksi. Laita mousse jääkaappiin ässehtimään.

Valmista keksit. Raasta juustot hienoksi ja sekoita joukkoon pellavansiemenet. Levitä seos taiseksi levyksi leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 180-asteisessa noin viiden minuutin ajan, kunnes juusto on sulanut ja kuplii. Ota pelti pois uunista ja anna keksilevyn jäähtyä. Murenna jäähtynyt levy palasiksi.

Leikkaa laatikko annospaloiksi ja lämmitä paloja 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Tarjoa palat chevremoussen ja juustokeksimurujen kanssa.

6 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

Mä en tajua, miten tämä helmi jäi multa ToH-bakkanaaleissa niin to-taa-li-ses-ti huomaamatta. EN TAJUA :-/

Jaana kirjoitti...

Se oli kyllä aikamoinen under dog, jäi varmasti monilta muiltakin maistamatta.

Mutta nythän sä voit tehdä tätä ite :-)

Jonna kirjoitti...

Juuren kirja on kokonaisuudessaan ihan helmi. Tämä on ehdottomasti to-do-listalla, mutta aika moni muukin annos tulee pääsemään lautaselle.

Jaana kirjoitti...

Jonna, se on hieno kirja ja tulee olemaan aktiivikäytössä täälläkin.

Opuksesta tuli jo vappuna testattua mahtavia possumunkkeja. Uusi vappuperinne, ehdottomasti!

Saara- Viimeistä murua myöten kirjoitti...

Itselläkin to-do listalla, mutta päänvaivaa on aiheuttanut tuo punajuurimehu, mistä sait hankittua sitä?

Jaana kirjoitti...

Saara, käytin Pfannerin punajuurimehua, sitä löytyy ainakin Stcokan Herkusta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...