3. heinäkuuta 2014

Välimeren hauki

Huhtikuussa äidin luona käydessäni selailin MeNaiset-lehden numeroa 23/2013, jossa olevasta "Välimeren kalatahnan" reseptistä nappasin kuvan mukaani. Viime viikolla koneeni tiedostokaaosta organiseeratessani löysin tuon otoksen, ja koska ohje vaikutti edelleen hyvältä, päätin tehdä sen niin sanotusti pois kuleksimasta.

En tiedä, minkä takia sapuska on nais-aviisin toimituksessa nimetty välimerelliseksi (timjamin vuoksi? sitruunan vuoksi? koska kuulostaa hienommalta?), sillä minusta ihan simppeli haukitahna on ihan riittävän kuvaava nimi tällä herkulliselle syömiselle.

Välimeren matkaajat voivat nyt valistaa allekirjoittanutta, jos tämäntyyppinen tahdas on tyypillistä juuri niillä huuudeilla. Omat kokemukseni Välimerestä rajoittuvat siihen, että olen kerran lentänyt kyseisen lätäkön yli.

Nimestä viis, tätä tahnaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Hauesta saa tosi helposti ruodottoman, kun ruotimisen suorittaa vasta paistamisen jälkeen. Tähän käyttämäni perunat ovat normikokoisia mukuloita, jotka painoivat yhteensä noin 400 grammaa.

Alkuperäisreseptin neste oli maitoa, mutta minä muutin sen kermaksi. Syy moiseen hurjuuteen oli se, että lähi-Siwastani saa Satamaidon kermaa, mitä voi pitää pienenä ihmeenä valioiden ja arlaingmanien valtaamassa maitohyllyskenessä.
Tarvitset:
300 g haukea
suolaa
valkopippuria
3 perunaa
nokareen voita
valkosipulinkynnen
1 dl kermaa
2 rkl oliiviöljyä
sitruunan kuoren raastettuna
timjamia

Tee näin:
Hiero suola ja pippuri kalaan. Anna maustua puolisen tuntia.

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä hiukan ennen kuorimista.

Paista kala pannulla voissa ja poista kypsästä kalasta ruodot.

Kuori valkosipuli ja paloittele se muutamaan osaan. Kuumenna valkosipulit kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä.

Lisää joukkoon ruoditut kalat, kuoritut perunat ja öljy.

Survo ainekset karkeaksi tahnaksi ja mausta se raastetulla sitruunankuorella sekä timjamilla.

Tarjoa tahna haaleana.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tämähän melkein kuin ranskalainen klassikko: Brandade de Morue

Jaana kirjoitti...

No niinpäs guuglailun perusteella vähän vaikuttaa. Tämä mun postaama ohje voisi olla Brandade de Moruen ns. karvahattuversio, koska se on rakenteeltaan karkeahkoa :-)

Sofia kirjoitti...

Samoja nimi asioita mietin monien ruokalehtien reseptien kohdalla. Mä luulen, että ne vaan yrittää olla turhan fiinejä ;)

Jaana kirjoitti...

Sofia, jospas tuo nimikikkailu olisikin vain semmoinen ohimenevä vaihe?

Mutta eivätkös skandinaavinen selkeys ja pelkistäminen ole nyt kuuminta hottia? Olisi kyllä suotavaa, että trendi välittyisi myös sapuskoiden nimeämiseen ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...