28. kesäkuuta 2013

Vihreän pöydän tummanpuhuva piiras

Ensimmäinen Sasu Laukkosen Vihreä pöytä-ohjeista on nyt testattu ja oivalliseksi havaittu. Kun lehteilin opusta sen saatuani, tiesin oitis mustatorvisienipiiraan olevan korkkauskokkaukseni tuosta keittokirjasta.

Halusin kokeilla reseptiä jo senkin vuoksi, että minulla on vielä jäljellä isiltä saatuja mustatorvisieniä, jotka ovat tattien ja lampaankääpien ohella lempisieniäni. Isillä on Savon pöheiköissä pomminvarmoja mustispaikkoja, joiden anteja hän kuivaa ja jakaa auliisti tyttärelleenkin. 
Tämä sienipiiras oli hirmu helppo valmistaa ja lopputulos oli kerrassaan herkullinen. Minulle ihan uusi juttu oli laittaa kuivatuista sienistä tehtyä jauhetta (paitsi että minulla se oli enemmänkin rouhetta) myös piiraan pohjataikinaan. 

Piiraaseen voisi varmasti käyttää mitä tahansa muitakin kuivattuja sieniä. Ja nyt onkin optimaalinen aika kaivaa kätköistä viimevuotisten sienisaaliiden rippeet ja leipaista niistä piiras ennen uutta sienisesonkia!
Täytteeseen tarvitset:
½ l kuivattuja mustatorvisieniä
valkosipulinkynnen
2 dl kermaa
1 dl maitoa
3 munaa
suolaa
mustapippuria
parmesania

Taikinaan tarvitset:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kuivattuja, jauhettuja mustatorvisieniä
1 tl suolaa
½ dl vettä

Tee näin:
Laita täytteen sienet kulhoon ja kaada niiden päälle kiehuvaa vettä. Anna sienten turvota muutaman tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Sulata pohjaa varten voi kattilassa.

Sekoita vehnäjauhot, jauhetut sienet ja suola kulhossa. Kaada mukaan sulatettu voi sekä vesi. Pyöritä ainekset taikinaksi, mutta varo vaivaamasta sitä liikaa.

Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Puristele sienet kuiviksi (älä kaada liotusvettä viemäriin, sen voi hyötykäyttää vaikka risoton nesteenä) ja freesaa niitä paistinpannulla yhdessä ohuiden valkosipulisiivujen kanssa.

Yhdistä kerma, maito, munat, suola ja pippuri. Kaada seos sienten sekaan pannulle. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja kun munat alkavat hyytyä, kaada täyte vuokaan pohjan päälle.

Raasta piiraan päälle parmesania ja paista sitä uunissa puolen tunnin ajan.

4 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Sienipiirakat ovat silkkaa rakkautta! Ja Savo.

Merituuli kirjoitti...

Olen merkinnyt kokeilun alle tän saman reseptin kirjasta (monen muun kiinnostavan ohella). Ja juurikin tuon pohjaankin ujutettavan sienimurun vuoksi.

Meillä on suppilovahveroita vaikka kuinka vielä. Niitä tulee poimittua ja kuivattua AINA yli tarpeensa.

Merdulainen kirjoitti...

Uu, mustatorvisieni on myös mun lemppareita! Hyvä lisä on lorauttaa tossa freesausvaiheessa mukaan tilkka konjakkia, toimii erityisen hyvn myös suppisten kanssa.

Jaana kirjoitti...

Hannele, kyllä - erityisesti Savo <3

Merituuli, sienimuru pohjataikinassa on ihan mahtava idea. Olen jo täällä miettiny, mitä kaikkea muuta voisi jauhaa tai raastaa taikinoihin. Kukkakaali menee todennäköisesti seuraavaksi kokeiluun :-)

Merdulainen, kiitos vinkistä. En tosin ole konjakin ystävä, joten sitä varastoistani harvemmin löytyy, mutta sienille voisi varmaan lorauttaa Jalluakin?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...