16. kesäkuuta 2013

Toiset 48 tuntia Taste of Helsingissä

Perjantai-illan sateinen ja tuulinen sää ei ollut Taste of Helsingin kannalta ihan paras mahdollinen. Sadevarustettuna lyöttäydyin kuitenkin mukaan vanhojen sekä vähän uudempien ruokabloggaajakafrujen hilpeään sakkiin, joka oli valloittanut suojaisan paikan festareiden Kukkobaarin päivänvarjon alta.
Aloitin neljännen kattauksen syöpöttelyn Gaijinin grillatulla possunkyljellä. Sika oli maukasta ja annos äänestettiinkin festareiden parhaaksi.
Myös Gaijinin vihersimpukat olivat hyviä, mutta niistä ja possuvartaasta jäi jotenkin halju olo. Gaijinin tarjoomukset tuntuivat tuunatuilta versiolta viime vuonna Farangin kyltin alla tarjoilla olleista vihersimpukoita ja karkkipossusta. Tämä setti ilmeisestikin myy kuin häkä, joten miksi siis korjata sellaista mikä ei ole rikki.
Kung Fu Girl Riesling 2011 oli passeli ruokajuoma sekä pork bellylle että nilviäisille.
Seuraavaksi siirryin raa'an lihan pariin ja hurmaannuin Luomon peuratartarista ja villiyrteistä. Wild thing, you make my heart sing!
Bistro o Matin  luomunaudan carpacciosta parmesaanilastut unohtuivat keittiöön ja annos olisi niitä kyllä kaivannut. Tai sitten ne lensivät tuulen mukana matkoihinsa, sillä keliolosuhteet tekivät annosten kuljetuksesta sekä kuvaamisesta haasteellista.
Cantina Roccafioren Rosso Roccafiore 2009 oli nappivalinta erityisesti tartarille.
Perjantain jälkiruokaosio meni vähän överiksi, sillä söin kolme eri jälkkäriä. Murun haudutettu raparperi paahdettulla valkosuklaalla ja rosmariinimarengilla oli ihan OK, vaikka marengista en tosin rosmariinia löytänyt.
Bistro o Matin sitruunaverbenalla marinoidut mansikat ja rahkaserbetti maistuivat kesälle, mutta...
...Olon paperilla aika tylsältä kuulostanut jogurttia ja mansikoita meinasi räjäyttää pään. Kerrassaan huikea makuelämys!
Makeanraikas Zibibbo-rypäleistä valmistettu Donnafugata Kabir sopi jälkkäreiden seuraksi kuin hanska käteen.

Lauantain lounaskattauksen aloitimme Soppa-Hannan kanssa seuraamalla Chef & Sommelierin Sasu Laukkosen kokkausnäytöstä.
Sasu valmisti koljasta, purjosta, lehtikaalista, kermasta, katajanmarjoista, mateen mädistä sekä "agentiksi" kutsumastaan pastiksesta annoksen...
...josta tuli nätti kuin kaksi karkkia!
Saimme valmiista sapuskasta makupaloja, jotka herättivät ruokahalun mukavasti.
Valitsin aluksi kalalinjan ja herkuttelin Olon lohella ja uusilla perunoilla. Yhtä hyvää kuin ravintolakierroksellakin.
Smörin graavattu kuha raparperin, parsan, herneiden sekä herukanlehtimajoneesin kanssa oli puhdasta rakkautta ensi puraisusta lähtien. Itse äänestin tätä festareiden parhaaksi annokseksi, joten smöriläiset: mulle ootte voittajia!
Rapsakka Loimerin Lenz Riesling oli toimiva juoma kaloille, mutta uudemman kerran kuhaa syödessäni kokeilin sen kanssa Hewitsonin LuLua ja olin itkeä onnesta.
Jälkkäriosasto palautti minut taas maan pinnalle, sillä Toscaninin tiramisu oli jotenkin "epäsopiva" ruokafestareiden jälkiruoka-arsenaaliin. Ihan kelvollista tiramisua se toki oli, muttamutta....
Hirveästi en lämmennyt myöskään Gaijinin sake-mustikkasorbetille valkosuklaa-limekreemillä ja sake-geleellä. Sorbetti oli kyllä namia, muut komponentit eivät minun suussani viihtyneet.
Demon mustaherukkateellä maustettu suklaaganache oli hiukkasen rakeista, mutta vaahtomaisesta mustaherukkavispipuurosta tykkäsin.

Lauantain kattausten välisen tauon vietimme Hannan kanssa Musiikkitalon terdellä vaaleanpunaista cavaa lirppien. Siellä seuraamme liittyivät myös Känttynatsi-Aleksi ja Jaakko-jota-ei-voi-linkittää.
Päivällisen starttasin suussa sulavalla Askin luomukaritsalla, emmerillä ja Ahlbergin yrteillä. Ihan törkeen hyvää!
Askista ei turhaan suositeltu karitsaviiniksi Heinrich Blaufränkischiä. Täydellinen makupari!
Seuraavaksi maistelin ravintola C:n hevostartaria ja suola-aroniaa. Tartar maistui oivalliselta, mutta lihan rakenne oli ajettu liian muhjuksi.
Toscaninin villisika-tryffelimakkara ei ollut pöllömpää, kuten ei myöskään kyrsän lisukkeena tarjoiltu sopivasti sitruunainen valkopapupyree.
Hepalle mätsätty Aphros Vinhão toimi myös makkaran kanssa
Smörin paahdetussa valkosuklaassa, mansikoissa ja sitruunaverbenaserbetissä ei ollut aineksia lauantai-illaan huumaan...
...mutta ravintola C:n palsternakkaa ja tyrniä sisältänyt jälkkäri yllätti positiivisesti. Ihana kesäherkku, jonka tekemistä voisin harkita yrittäväni itsekin.

Sunnuntain serviisiin lähdin optimistisesti ilman sateenvarjoa ja treffasin niin ikään vajain varustuksin paikalle saapuneet avaruusasemalaiset. Kotimatkalla kastuin kunnolla, mutta sitä ennen maistelin läpi neljä puuttuvaa ruokalajia ja santsasin kolmea suosikkiani.
Murun vasikanpaisti Tonnatosta en innostunut tonnikala-angstini vuoksi. Rapeat kaprikset olivat kyllä vinkeitä.
Demon haudutetussa viljapossun poskessa kaikki osaset olivat kohdillaan...
...mutta Aiton prässätty villisika oli enemmän kuin osiensa summa. Porkkana ja nauriit olivat makeita ja optimaalisesti kypsennettyjä. Myös kuusenkerkkä maistui soossissa tosi hienosti.
Hewitsonin 2009 Old Garden Mourvèdre natsasi villisialle erinomaisesti.
Mieletön oli myös Aiton jälkkäri. Lakritsin ja puolukan maut sopivat hämmentävän hyvin yhteen.

Santsikierroksella keräsin finaalimenulleni Smörin graavia kuhaa, Bistro o Matin haukiburgerin sekä Olon jogurttia ja mansikkaa. Näihin oli hyvä lopettaa vuoden 2013 Taste of Helsinki.

Postaus aikaisemmin maistamistani 15 annoksesta 

Vaikka äänestinkin tapahtuman parhaaksi annokseksi Smörin graavikuhaa, ei valinta ollut missään nimessä helppo tehtävä. Ohessa makuhermojani kaikkein parhaimmin täräyttäneet sapuskat top kolmosiksi listattuina. Ja sit siellä on se muna.

Top 3 alkuruoat
1. Aiton kalkkunanmaksabruleeta, raparperia ja punajuurta
2. Juuren haukipateeta, herukanlehtikurkkua ja punajuurta
3. Olon Rørvikin lohta ja Merimaskun uutta perunaa

Top 3 pääruoat
1. Smörin graavia kuhaa, raparperia ja herukanlehtimajoneesia
2.  Bistro o Matin fenkolilla maustettua haukiburgeria, sitruunakastiketta ja perunasipsejä.
3. Askin luomukaritsaa, emmeriä ja Ahlbergin yrttejä

Top 3 jälkkärit
1. Olon jogurttia ja mansikoita
2. Aiton lakritsia ja puolukkaa
3. Juuren suola-karamellikakkua mäntykinuskilla ja kandeeratulla raparperilla

Kaikkien kategorioiden ulkopuolinen superyllättäjä
Luomon "Earthquake" eli 64,7-asteista luomumunaa ja sienitoffeeta

8 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

toi kuha on kun eri annos kun se mitä mä sain tuolla!

Jaana kirjoitti...

No niinpäs on!

Sun annos on kyllä aika hernevoittoinen :-/

Merituuli kirjoitti...

Sulla on C:n jälkiruuassa enemmän huituloita kun mulla oli, mikä on tosi hyvä. Kolmestaan ne oli hyvä setti!

Jaana kirjoitti...

Se oli kyllä tosi hyvää.

Oisko ne lukeneet sen teidän huitulakritiikin ja lisänneet sen perusteella huitula-annostelua?

Jonna kirjoitti...

Minun C:n hevostartarini ei ollut yhtään noin hienoksi ajettu, vaan rakenteeltaan krouvimpi. Kiitos seurasta, oli mukava ilta!

Hannele kirjoitti...

Askin karitsaa olisin halunnut vielä maistaa ja, voi pojat, moni muukin herkku jäi testaamatta. Kiitos perjantai-illan huumasta, olihan lystiä!

Emmi Nuorgam kirjoitti...

Mun kuha muistutti kans enemmän tota Aleksin versiota - mulla vaan ei ollut pääosassa herneet vaan raparperI. Hah, enpä olisi uskonut annoksissa olevan noinkin isoja eroja. Mutta kaikenkaikkiaan tää ekakertalainen nautti tapahtumasta kovasti ja erityisesti kaikkien kojujen palvelu oli <3

Jaana kirjoitti...

Jonna, olisin varmasti tykännyt C:n tartarista enemmän, jos rakenne olisi ollut samanmoinen kuin sinun annoksessasi. Maussahan ei ollut mitään vikaa.

Kiitos seurasta sinullekin!

Hannele, olipa tosiaan kiva tavata! Perjantai-ilta oli sääolosuhteista huolimatta ehkä kaikkein mukavin kattaus :-)

Emmi Nuorgam, onpas jännä miten epätasalaatuista tavaraa on ollut liikentessä! Silti ensi vuonna uudelleen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...