8. toukokuuta 2011

Vähän sinne päin

Olen yrittänyt muutaman kerran tehdä macaron-leivonnaisia, mutta en ole vielä onnistunut saamaan aikaan muotovalioita. Eri ohjeitakin on tullut kokeiltua, mutta se oikea on antanut odottaa itseään.

Viimeksi turailin noita vaikeita kakkaroita Suomen Top Chef-kisan voittaneen Akseli Herlevin keittokirjan reseptillä.
Kuva on napattu ilman lupaa Tammen sivuilta.
Kirjan hankkimisen aikoihin osuin onnekkaasti sivustolle, jossa Akseli vastaili chatissa rahvaan kysymyksiin.

Minä: "Keittokirjasi on tyylikäs, sen avulla karkoitin onnistuneesti eilisen maanantaiahdistuksen. Kokisikohan meikäläinenkin ensimmäisen onnistuneen macaron-leivontaelämyksensä kirjasi ohjeella? Mikä niiden työstämisessä on kaikkein kriittisin vaihe?"

Herlevi:
"Kiitos! Pursota lähellä leivinpaperin pintaa jotta macaron jää matalaksi. Anna myös pinnan kuivua, jotta kakkunen ei halkeile uunissa. Jos olet kärsimätön, niin voit käyttää apuna hiustenkuivaajaa."

Topkokin jelppaamana (ja ilman hiustenkuivaajaa) tulokset olivat kuitenkin jo sitä luokkaa, että niitä tohtii vilautella julkisestikin. Täydelliseen macaroniin on silti vielä matkaa.

Täytettä en tehnyt kirjan ohjeella, vaan sekoitin sen mascarponesta, tomusokerista sekä seljankukkalikööristä. Sekä täytteeseen että taikinaan käytin ruokotomusokeria, jonka ansiosta macaroneista tuli aika kauniin värisiä.

Tarvitset:
3 kananmunan valkuaista
½ dl sokeria
1½ dl mantelijauhetta
2½ dl tomusokeria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 170-asteiseksi.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi.

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Kääntele seos valkuaisvaahdon joukkoon.

Lusikoi seos pursotinpussiin. Pursota uunipellille leivinpaperin päälle teelusikallisen kokoisia pyöreitä nokareita.

Anna pylpyröiden pinnan kuivahtaa noin vartin verran, jotta niiden pinta ei halkeile paistettaessa.

Paista kuivahtaneita pyörylöitä uunissa 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä.

Irroita macaronit paperista ja etsi jokaiselle suurinpiirtein samankokoinen pari.

Pursota täytettä puoleen kuorista, laita kannet päälle ja nauti.

6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa kuulen, että ruoanlaitossa voi käyttää hiustenkuivaajaa! Kuulostaa hyvältä, tulisi sillekin aparaatille jotain käyttöä:)

Olikos se niin, että nämä mainitut leivonnaiset ovat italialaisperäisiä? Jos niin on, niin kokeiluun menee, sillä uunituore blogini sen ehdottomasti vaatii.

(olen jonkun kerran kommentoinut nimimerkillä uusano)

Jaana kirjoitti...

Ilmeisesti italialaiset ja ranskalaiset käyvät kiistaa leivonnaisten alkuperästä.

Näin meidän kesken voidaan kyllä sopia, että ne ovat Italiasta eli pääset harjoittelemaan kakkaroiden tekemistä sinäkin :-)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

No hyvä, pitää sitten sanoa vaikka mahdollisiman italialaisittain leivonnaisen nimi, niin täydestä menee:) Ja jos ei ehdi toukokuussa niitä askarrella, on aina heinäkuu, jolloin meillä kokataan ranskalaista!

Jaana kirjoitti...

Kuukauden kokkausten maateema kuulostaa tosi hienolta idealta!

Me olemme kaveriporukalla työstämässä ensi lauantaina 25 ruokalajin menua: yksi ruoka jokaisesta Euroviisujen finaalimaasta ;-)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi herranen aika, tuo ajatus kyllä tietää liskojen yötä, siinä tulee kyllä vatsalle töitä! Hieno ajatus! Onko juomapuolikin samoilla linjoilla?

Jaana kirjoitti...

Juomapuolta ei (toivottavasti) toteuteta pullo per maa-periaatteella, mutta modulaatiosnapseja aiotaan nostella viimevuotiseen tapaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...