23. joulukuuta 2010

Suut makiaks!

Kun kuukauden ruokahaasteen teemana on tyrni, niin on melkein velvollisuus työstää supermarjasta kosteaa torttua, jossa ei munaa säästellä (olipa sitten Marja Tyrnin hahmosta mitä mieltä tahansa)!

Ohjeen leipomukseen nappasin Glorian ruoka & viini-lehdestä 6/2005 (kyllä, säästän kaikki ruokalehteni ja arvaa painavatko ne muutoissa!). Olen tehnyt tätä herkkua ainoastaan kerran aikaisemmin. Makumuistoni siitä olivat hyvät, joten päätin osallistua kisaan suklaa-tyrnimoussekakulla.

Tyrnitarpeina minulla oli Meritalon hilloa ja Lapponia-likööriä. Mehun keittelin itse pakastimesta löytyneistä tyrneistä (kolmisen desiä marjoja, reilut puoli litraa vettä ja sokeria maun mukaan).

Alkuperäisessä reseptissä kiillettä käskettiin tehdä sen verran pieni määrä, ettei se peittänyt omaa kakkuani alkuunkaan. Kätevänä emäntänä työstin päällystettä toisen annoksen ja johan alkoi riittää (tämän postauksen kiilletarpeista tulee siis tuo tuplasatsi).

Maistatin torttua eilisissä askartelu- ja piparipikkujouluissa, joissa syntyi muiden muassa ydinenerginen rannekoru ja vadelmapallinen piparkakkunalle. Pukkikin kävi ja ennusti korteista. Juhlaväki tykkäsi haastekakusta ja lupasi tulla sitä tännekin kehumaan!


Kakkupohjaan tarvitset:
100 g tummaa suklaata
75 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
2 keltuaista
1 dl vehnäjauhoja
½ dl mantelijauhetta
½ tl leivinjauhetta

Tyrnimousseen tarvitset:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl tyrnihilloa
3 rkl tyrnilikööriä
2 dl kermaa
3 liivatelehteä
½ dl tyrnimehua

Tyrnikiilteeseen tarvitset:
6 liivatelehteä
2 dl tyrnimehua
4 rkl sokeria
1 dl vettä

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Aloita kakkupohjan tekeminen sulattamalla suklaa vesihauteessa.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää munat ja keltuaiset vaahtoon yksitellen villisti vatkaten. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt sulatettu suklaa ja sekoita hyvin.

Yhdistä vehnäjauhot sekä manteli- ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan. Paista uunissa puoli tuntia.

Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se leivinpaperille. Leikkaa kakkupohja terävällä veitsellä kahdeksi kerrokseksi. Pese vuoka ja vuoraa pohja uudelleen leivinpaperilla.

Aloita moussen tekeminen notkistamalla tuorejuusto. Lisää juuston joukkoon hillo, likööri sekä kuohkeaksi vaahdoksi vatkattu kerma.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna tyrnimehu kattilassa. Puristele liivatteista ylimääräiset nesteet pois ja liuota ne kuumaan mehuun. Jäähdytä haaleaksi ja sekoita liivateliemi muiden mousseainesten joukkoon.

Laita kakkupohjan alimmainen kerros leikkuupinta ylöspäin irtopohjavuokaan. Lusikoi kakkupohjalle puolet tyrnimoussesta ja peitä se toisella kakkukerroksella. Levitä loput moussesta kakun päälle.

Muovikelmuta kakku ja lykkää se jääkappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Aloita kiilteen tekeminen laittamalla liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna puolet tyrnimehusta sokerin kanssa kattilassa. Sekoita kunnes sokeri liukenee.

Purista liivatteista nesteet pois ja liuota ne kuumaan mehun joukkoon. Lisää liivateseokseen vesi ja loput mehut. Anna jäähtyä hyvin.

Valuta jäähtynyt kiille varovasti tasaiseksi kerrokseksi hyytyneen kakun päälle. Kelmuta kakku ja laita vielä muutamaksi tunniksi kylmään jämäköitymään.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaapa namilta! Onnea kisaan ja hyvää Joulua!

Jaana kirjoitti...

Kiitos. Tuossa kakussa oli sen verran sokeria, että tyrnin happamuus ei tuntunut. Se ei kuitenkaan ollut liian imelää vaan itse asiassa aika raikasta. Ihmekakku :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...