30. joulukuuta 2010

Hyytävä lohikätko

Punaisen menun reseptisuman purku jatkuu kiivaana. Kylmäsavulohihyydyke on tosin oivaa syötävää mihin vuodenaikaan tahansa eli se ei ole pelkästään jouluruokaa.

Olen kirjoittanut tämän ohjeen muistiin maistettuani herkkua ammoin jossain kekkereillä. Evään tykötarvevariaatiot ovat lukuisat, itse muistan hyydyttäneeni ainakin katkarapuja, mätiä, savusilakoita sekä purkkitonnikalaa.

Hyydykkeen voi tehdä myös yhteen isoon astiaan. Isoa kippoa ei tarvitse vuorata kelmulla ja kalaviipaleilla, vaan valmiin hyydykkeen voi koristella muilla tavoin. Jättisatsin irroittaminen vaatii yleensä hyydytysastian pikaista dippausta kuumaan veteen.

Kylmäsavulohihyydyke maistuu hyvältä vihreän salaatin tai maalaisleivän kanssa. Joulun kunniaksi sijasin hyydykkeille punakaalisalaattipedin (suikaloitua kaalia, punasipulia, 50/50 majoneesia ja kermaviiliä, loraus väkiviinaetikkaa sekä ripsaus suolaa). Toimiva yhdistelmä.


Tarvitset:
6 liivatelehteä
300 g kylmäsavulohta
pienen punasipulin
2 dl ranskankermaa
2 dl kermaviiliä
valkopippuria
2 rkl vettä

Tee näin:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa lohipalasta 12 ohutta siivua hyydytyskippojen vuoraukseen. Pilko loput kalasta sekä sipuli pieniksi kuutioiksi.

Sekoita ranskankerma ja kermaviili keskenään. Lisää joukkoon lohi- ja sipulikuutiot. Mausta seos valkopippurilla.

Kuumenna vesitilkka kattilassa. Puristele liivatteista ylimääräiset nesteet ja sulata ne kuumaan veteen. Anna liivateliuoksen jäähtyä.

Vuoraa neljä parin desin kippoa (esmes kahvi- tai teekuppia tai pientä kulhoa) sisäpuolelta kelmulla. Asettele ohuet lohisiivut kippojen pohjille ja reunoille.

Kaada jäähtynyt liivate muiden hyydykeainesten joukkoon ja sekoita hyvin.

Lusikoi seosta lohisiivuilla vuorattuihin kippoihin. Kipot saavat tulla ihan täyteen. Käännä myös kipon reunojen yli mahdollisesti roikkuvat lohet seokset päälle.

Peitä kipot kelmulla ja laita ne jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...