4. joulukuuta 2010

Talviomenajälkiruokaa

Piipahdin marraskuun puolivälissä isänpäivävierailulla Savossa. Samalla reissulla kävin moikkaamassa myös mummoa.

Kyläpaikoista sain mukaani normaalin herkkuarsenaalin: isältä sieniä (etikkasäilöttyjä haaparouskuja sekä hirmuisen paljon kuivattuja mustatorvisieniä) ja mummolta karjalanpiirakoita, omenasosetta sekä talviomenoita.

Talviomenat pitää poimia mahdollisimman myöhään ja hivenen raakoina. Niitä säilytetään viileässä ja annetaan kypsyä hissukseen. Syömäkunnossa ne ovat marras-joulukuussa ja voivat säilyä oikein varastoituina kevääseen saakka.

Minulla omput eivät tosin kestäneet niin pitkään. Rouskuttelin ison osan menemään nopeassa tahdissa ihan sellaisinaan. Näiden talviomenoiden maku oli raikas ja ihastuttavan kirpeä.

Lopuista tein klassista kaura-omenapaistosta. Talviomput säilyttivät rakenteensa uunituksen aikana hienosti menemättä muhjuksi.


Tarvitset:
litran omenalohkoja
1 dl vettä
150 g voita
1 dl sokeria
6 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Lohko omenat (jos ompuissa on kovin paksu kuori, niin ne voi kuoria ennen lohkomista).

Voitele uuninkestävä vuoka ja levitä omenalohkot vuoan pohjalle. Liruttele vesi omenoiden päälle.

Sulata voi kattilassa. Sekoita sokeri, kaurahiutaleet ja kaneli voin joukkoon. Levitä seos ompuille peitoksi.

Paista uunissa 20-25 minuuttia.

Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...