29. joulukuuta 2010

Kännikalat

Kulinaarimurulan punaisen joulun teemaväri oli vahvasti edustettuna myös alkukala-annoksissa, joista ehdottomasti mielenkiintoisimpia olivat Bloody Mary-graavisilakat.

Tämän jännän reseptin bongasin Glorian ruoka & viini-lehden numerosta 7/2010. Puolitin ohjeen mukaisen satsin, koska muuten ruokaa olisi tullut taas kerran tehtyä ihan liikaa. Myös mausteliemen tykötarveluettelossa olleen lehtipersiljan jätin pois.

Maailman parhaan aamiaisdrinkin mukaan nimetyt silakat muistuttivat koostumukseltaan graavattua kalaa ja niiden suutuntuma oli hyvin sillimäinen. Maku oli aika kipakka, joten kyytipoikana toiminut akvaviitti komppasi kalaa erinomaisesti.


Tarvitset:
500 g silakkafileitä

Graavausliemeen tarvitset:
1 dl sokeria
½ dl hienoa merisuolaa
1 dl vettä

Mausteliemeen tarvitset:
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vodkaa
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl öljyä
1 rkl Worcestershire-soossia
1 tl sokeria
4 tippaa Tabascoa

Tee näin:
Poista silakkafileistä nahat (työnnä sormi nahan ja fileen väliin ja vedä nahka varovasti irti).

Aloita graavausliemen tekeminen kiehauttamalla vesi. Lisää sokeri ja suola kuumaan veteen. Sekoita kunnes sokeri ja suola sulavat. Anna liemen jäähtyä.

Laita nahattomat fileet kannellisen astian pohjalle ja kaada jäähtynyt graavausliemi niiden päälle. Liemen tulee peittää fileet kokonaan. Nosta tarvittaessa kevyt paino kalojen päälle. Peitä astia kannella ja nosta jääkaappiin 24 tunniksi.

Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Nosta graavatut silakkafileet tarjoiluastiaan ja valuta mausteliemi niiden päälle. Tarjoa heti.

3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Hei mutta tästä puuttuu selleri. Sehän on verimarin parasta antia.

Hanna Takala kirjoitti...

Antaisi varmasti vaihtelua himosilakoille, joihin eräskin äitee on fiksatoitunut...

Jaana kirjoitti...

Polkkis, niin puuttuu. Originaaliohjeessa käskettiin laittamaan lehtiselleriä silputtuna mausteliemeen, mutta mulla ei ollut lehtiselleriä-silputtuna-mausteliemeen-olo.

Tarjolle tuotaessa silakka-astiaanhan voisi tökkiä sellerinvarsia, eller hur?

Hanna, mitä ovat himosilakat?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...