30. joulukuuta 2010

Punaista ja ei-niin-makeaa

Joulupöydän punaisen menun makeaa osastoa edusti suklaiden lisäksi raikas puolukkarahkakakku.

Ohje on tarttunut kylmäsavulohihyydykkeen reseptin tavoin mukaani joltain kyläilyreissulta. Hän ken tunnustaa tätä torttua minulle tarjoilleensa, ilmoittautukoon!

Vaikka kakkuun laitetaan sekä sokeroitua hilloa että sokeria, ei lopputuotos ole jumalattoman imelää. Puolukat ja rahka tasoittavat yltiömakeutta happamuudellaan.

Puolukkarahkakakun kyytipoikana maistuu muuten kerrassaan mainiosti Punatähti. Tämän joulusnapsin ohjeen sain muutama vuosi sitten Uudenmaan Martoilta ja faniuduin välittömästi (sekä juomaan että marttoihin).


Tarvitset:
200 g piparkakkuja
50 g voita
6 liivatelehteä
250 g rahkaa
½ dl sokeroitua puolukkahilloa
½ dl sokeria
2 dl kermaa
3 dl puolukoita
3 rkl vettä

Tee näin:
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.

Murustele piparit ja sulata voi. Sekoita piparkakkumurska ja sula voi keskenään. Painele voimurut tiiviisti vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita rahkan joukkoon hillo ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se rahkan joukkoon. Survo puolukat rikki. Lisää survos kermarahkaan.

Kiehauta vesi kattilassa. Puristele liivatteista ylimääräiset vedet ja sulata ne kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä.

Kaada jäähtynyt liivatelitku muiden täyteainesten joukkoon ja sekoita kunnolla.

Levitä täyte vuokaan piparipohjan päälle. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...