1. maaliskuuta 2009

Kurttukaritsa

Erilaisia kaaleja tulee käytettyä luvattoman harvoin. Yksi Kulinaarimurulan kyökissä näkymättömimmistä tyypeistä on kurttukaali, jota myös savoijinkaaliksi kutsutaan.

Minusta kurttu on kuvaavampi ja kotimaisempi. Savoiji on jossain ihan muualla.

Hankin viikolla komean kurtun ja sunnuntaipäivän ratoksi askartelinpaskartelin siitä sekä pakastimesta löytyneestä köntsästä karitsan jauhelihaa lammaskaalikääryleitä.

Jeera ja korianteri sekä päkäpään luottotoveri valkosipuli maustoivat lihaa mukavasti, tuhti tomaattipyre sekä Feta muhevoittivat makuja entisestään. Couscous puolestaan teki täytteen rakenteesta napakasti kaalinlehtien sisällä kestävää.


Tarvitset:
keskikokoisen kurttukaalin
vettä
oliiviöljyä
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl jeeraa
200 g karitsan jauhelihaa
2 kynttä valkosipulia
70 g tomaattipyrettä (=puolet pienestä Muttin tuplatiivistepurkista)
50 g Feta-juustoa
3 rkl partaäijää
1 dl couscous-ryynejä
(suolaa)

Tee näin:
Koverra kaalista kanta irti ja keitä kupua vedessä noin 15 minuutin ajan. Siirrä keitetty kaali kulhoon, jossa on kylmää vettä.

Aloita täytteen tekeminen kuumentamalla loraus oliiviöljyä paistinpannulla. Herättele jeeran sekä korianterin aromit öljyssä ja lisää jauheliha.

Kun jauheliha on ruskistunut, lisää pilputut valkosipulit, pyre sekä juusto pieninä murusina. Hämmennä kunnolla sekaisin ja muhittele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Notkista seos partaäijällä ja ripottele joukkoon couscous. Sekoita ja anna ryynien kypsyä muutaman minuutin ajan. Tarkista maku ja lisää suolaa jos täyte sitä kaipaa.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Irroita jäähtyneestä kaalista lehdet. Leikkaa tarvittaessa pois paksuimmat lehtiruotien kohdat.

Levitä täytettä lehdelle ja rullaa se kääröksi. Jatka niin kauan kuin lehtiä riittää.

Laita kääryleet uunikestävään astiaan ja pirskota kurttuisten nyyttien ylle oliiviöljyä. Kypsennä uunissa 30-40 minuuttia.

Syö sellaisenaan tai tee partaäijästä, savupaprikajauheesta ja suolasta kääröjen kaveriksi soossi.

4 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Kuulostaa oivallisen kurttuiselta.

Jaana kirjoitti...

Myös kääröjen maku oli erinomaisen kurttuinen.

-stjtr- kirjoitti...

Suloisia pikkubäkäbääkurttusia! Mullakin on joku kurttukaalikohtaus menossa.

Jaana kirjoitti...

Kurttukaali on mukava vihnes ja se sopii meille mukaville ihmisille :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...