16. maaliskuuta 2009

PerusaSIAT kunniaan

Olen samaa mieltä Vincent Vegan kanssa.

Eläinfilosofisen alustuksen jälkeen asiaan eli läskisoosiin, jota myös sianlihakastikkeeksi kutsutaan. Jos et ole rasvaisen nimen pelottamana tätä ruokaa koskaan maistanut, niin nyt on korkea aika vetää ennakkoluulosi huussista. Läskisoosista ei nimittäin pöperö juurikaan parane.

Maamme tunnetuin läskisoosiuskovainen lienee pääkonsuli Heikki Tavela, jonka ärhäkkää kulinaarista ehdottomuutta arvostan kovasti. Tyyppiä onkin tituleerattu valtakunnan viralliseksi gastronomiksi.

Kun herkkusuu-Heikki muutama vuosi sitten luopui ravintola Palacen omistusosuudestaan, hän ilmoitti keskittyvänsä laittamaan ruokaa, syömään ja reissaamaan. Siinä tavoitetta itse kullekin.

Läskisoosiin pääkonsulin tapaan ei käytetä voita tai kermaa, eikä suolaa ja pippuria kummempia mausteita. Kaikkein tärkeimmät tykötarpeet ovat tarpeeksi rasvainen sian kylki ja riittävän pitkä haudutteluaika.

Hyvin syöneestä viljapossusta kotoisin olevaa raitalihaa saa varmimmin oikealta lihakauppiaalta. Hätätilanteessa voit käyttää marketeissa kastikelihana myytävää suojakaasuun pakattua tavaraa. Mutta vain hätätilanteissa.


Tarvitset:
400 g luomupossun kylkeä
3 rkl vehnäjauhoja
sipulin
vettä
suolaa
valkopippuria

Tee näin:
Leikkaa (tai pyydä lihakauppiastasi leikkaamaan) possu noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Poista mahdollinen kamara ja paloittele viipaleet suupaloiksi.

Paista kylkipaloja leppoisella lämmöllä omassa rasvassaan. Nyt ei tavoitella pekonin rapeutta, ainoastaan kevyttä pintaväriä. Suolaa kullanruskeat sikabiitit kevyesti ja siirrä ne lautaselle odottelemaan.

Ruskista venhäjauhot sianrasvasssa. Älä polta!

Kun jauho alkaa saada tummia sävyjä, lisää joukkoon silputtu sipuli sekä kiehuvaa vettä koko ajan villisti hämmentäen. Kokkareinen kastike ei ole toivottu lopputulos.

Palauta possunpalat kastikkeen joukkoon. Pippuroi ja suolaa maltilla.

Anna herkun porista lempeästi tunnin verran. Sekoita välillä ja lisää vettä, jos kastike osoittaa puuroutumisen merkkejä. Tarkista suola ennen tarjoilua.


Syö läskisoosi kuoriperunoiden kanssa, palanpainikkeeksi sopii kylmä keskiolut. Tavelan sielunveljet ja -sisaret voivat ottaa myös viinaryypyn kyytipojaksi.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muuten hyvä ohje, mutta vaslitettavasti tunti ei ole tarpeeksi haudutukseen, jos kunnon vanhanajan läskisoosin makua halajaa. 6-8 tuntia lienee sopivampi aika. Siitä ei sitten makuelämys enää paranekaan.

Välispiikki kirjoitti...

Varmaan tulee hyvää noin pitkällä ässehtimisajalla! Mutta eivätkö lihat mene ihan mössöksi kahdeksassa tunnissa?

-stjtr- kirjoitti...

Ja kuka halavattu kerkeää kuutta tuntia odottamaan? Ainakaan jos ei ole niitä viinaryyppyjä.

Välispiikki kirjoitti...

-stjtr-, no ei siinä hellan kupeessa tartte kuutta tuntia nyhjätä. Ainakaan ilman viinaa :-)

ari kirjoitti...

Kuudesta kahdeksaan tuntia? Miedolla lämmöllä uunissa?

Välispiikki kirjoitti...

Ari, leivinuunissa!

-stjtr- kirjoitti...

Kyl määkin uunissa. Paitsi en kaasu-uunissa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...