24. helmikuuta 2008

Nyyttikestit

Tajusimme päivänä muutamana pitkäaikaisen ystäväni kanssa, että hän ei ole koskaan nauttinut meikäläisen kokkaamista aasialaisista emmeistä. Moinen epäkohta piti tietenkin pikakorjata.

Aasiaan. Alkupaloiksi tein höyrytettyjä rapunyyttejä. Niiden rapuisan rapea täyte muodostaa mielenkiintoisen kontrastin lutterolle riisipaperikääreelle. Ja mikä tärkeintä, nyytit maistuvat aivan mielettömän hyviltä.

Kääröt kypsensin vesihöyryssä tätä tarkoitusta varten väsätyssä bambuastiassa. Oman kypsyttämöarsenaalini olen hankkinut reissuilta, mutta täällä emämaassa niitä saa etnokaupoista.

Höyrytyshässäköitä myytiin muuten jokunen vuosi sitten myös IKEA:n viherkasviosastolla (!) nimikkeellä "rasia". No, miksei häntä rasianakin voi käyttää.

Alkuun siis rapunyyttejä, päälle hapanimelää possua, juomaksi keskiolutta. Kerrassaan maittava sunnuntaidinneri, josta ystävänikin vaipui ruokanirvanaan.
Tarvitset:
100 g ravunlihaa
50 g katkarapuja
8 vesikastanjaa
reilun sentin pätkän inkivääriä
pari kevätsipulia
1 rkl kalakastiketta
1 rkl soijaa
15 pikkuarkkia riisipaperia

Tee näin:
Valuta rapupurkista nesteet pois ja kaada lihat kulhoon. Pilko katkaravut, vesikastanjat ja inkivääri pienenpieniksi kuutioiksi. Leikkaa toinen kevätsipuleista renkaiksi. Sekoita ainekset keskenään, mausta seos kalakastikkeella ja soijalla.

Saksi leivinpaperista ympyrä ja töki siihen reikiä saksenkärjellä. Laita paperilätkä höyrytysastian pohjalle ja sivele sille hieman öljyä.

Kaada laakeaan astiaan tai isolle lautaselle lämmintä vettä ja liota riisipaperiarkkeja yksi kerrallaan vedessä.

Siirrä letkeä riisipaperi tasaiselle alustalle ja laita sille ruokalusikallinen rapuseosta. Kääri arkki piukaksi kääryleeksi.

Asettele nyytit höyrytysastiaan. Älä täytä astiaa liian tiiviisti, sillä muuten kääröt takertuvat toisiinsa.

Kaada kattilaan puoli litraa vettä ja aseta höyrytysastia kääröineen kattilan päälle. Anna veden kiehua kymmenisen minuuttia.

Leikkaa toinenkin kevätsipuli renkaiksi ja ripottele niitä valmiiden nyyttien päälle. Tarjoile soijan tai makean chilikastikkeen kanssa.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Minulla ei ole mitään rasioita tai muita höyrytyssysteemejä, mutta pitäisköhän laittaa harkintaan. Tuli tuosta ruuasta mieleen sellainen aikoinaan Malesiassa usein nauttimani katu/pikaruoka kuin "Popia" (tms) joka oli juurikin tuollaisia rullia tai nyyttejä, täytteenä kasviksia ja äyriäisiä ja mausteita, tarjolla lisäksi jotain chilikastiketta tms. Tykkäsin niistä siksi etteivät olleet friteerattuja kuten muut kevätrullatyyppiset ratkaisut yleensä. Ohjetta on monesti ollut tarkoitus metsästää, vaan ei ole löytynyt, mutta tämä vaikuttaisi sopivalta!

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä :-) Höyrytysastiat ovat kyllä nättejä ja niissä eväät voi laittaa myös tarjolle. Nyytit voi ihan hyvin kypsentää vaikkapa virittelemällä leivinpaperilätkän siivilään ja lykkäämällä sen kattilaan & kannen päälle. Efekti on sama.

Anonyymi kirjoitti...

Riisipaperirullat ovat herkkua ihan sellaisenaankin, ilman höyrytystä. Ootko Välispiikki syönyt höyryttämättömiä rullia? Jos, niin ovatko ne kovinkin erimakuisia kuin höyrytetyt? Voishan sitä toki itsekin kokeilla tuolla siiviläsysteemillä... Hmmm, kaikkia aineksia löytyisi kaapista. Meillä taidetaan tänään syödä riisipaperikääryleitä...

Anonyymi kirjoitti...

Voi jospa oisin saanut olla muukaaanaaaa.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Smeagol wantsshhhh! :')

Anonyymi kirjoitti...

Ylimuuli, jos näet tämän, niin miksiköhän mun kommentointini sun blogiin ei onnistu? Laitoin tänään kommentit quiche- ja kanelipostauksiin, mutta ne eivät ilmestyneet sinne. Oonko porttikiellossa? 0_0

Jaana kirjoitti...

Matleena, en ole syönyt höyryttämättömiä kiärylöitä, mutta aikomus olisi niitäkin kokeilla. "Raakoina" syötäviin rullaadeihin tulee ymmärrykseni mukaan reilusti enemmän tavaraa kuin nyytteihin.

Satujatar & Mukkelismakkelis, eiköhän näitä rullaudu uudemmankin kerran. Ja silloin teikämandoliinot ovat mesenaatissa :-)

Anonyymi kirjoitti...

Härregud, Matleenan kommentista vasta hiffasin että ne Popiatkin tietenkin oli ihan hyörystämättömiä, ei tarvita mitään rasioita sun muita.

MUTTA, tärkeetä kuitenkin on se hyvä täyte, ja siihenhän tässä nyt tuli hyvä resepti!

Jaana kirjoitti...

Helen, tuo täyte voisi olla ihan OK myös kypsentämättömiin rulliin. Tuorerulliin katkojakaan ei tartte pilkkoa vaan ne voi laittaa mukaan kokonaisia. Kypsentämätön tuore inkivääri on aika stydiä kamaa, joten se kandee sit pilputa (tai raastaa) atomeiksi :-)

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas! Meillä syötiin tosiaan eilen riisipaperirullia. Kiitos inspiraatiosta! Kannattaa kokeilla dippikastikkeeksi sellaista, että sekoittaa makeaa chilikastiketta, soijakastiketta, seesamiöljyä, tuoretta silputtua inkivääriä ja valkosipulia, sitruunan tai limen mehua sekä paahdettuja seesaminsiemiä. Tulee ihan tajuttoman hyvää.

Vaivaisin sua, Välispiikki, vielä sen verran, että voitko vihjaista Ylimuulille, että mulla on Suuria Ongelmia hänen bloginsa kanssa? Tehän tunnette toisenne ihan noin oikeastikin..? En löytänyt Muulin blogista mitään meiliosoitetta tms., joten vaivaan nyt sinua tämän verran. Anteeksi. :)
Että jos Muuli vois vaik laittaa mulle meiliä (hän tietänee osoitteeni) tai jos hän jotenkin noin muuten julkisesti voisi kommentoida, että miksi mulla on vaikeuksia saada kommentoitua hänen blogiinsa. Että onko vika täällä päässä vai siellä päässä. @_@ Olisin kiitollinen, Välispiikki, jos voisit toimia välikätenä.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Matleena, anna anteeksi, roskapostisuodattimeni se vain kenkkuilee! Poistin kommenttisi pannasta, johon ne ovat joutuneet minulle tuntemattomasta syystä. ja lisään muuten meiliosoitteen tuonne Monkeyyn, hauska olla yhteydessä niinkin. :-)

Anonyymi kirjoitti...

:)
Toivottavasti suodatin lopettaa pian kenkkuilunsa.
Kiitos Välispiikille, että sain/otin oikeuden käyttää häntä hyväkseni myös Välikäden muodossa.

Jaana kirjoitti...

Välikäsi-spiikki kuittaa :-)

Hanna Takala kirjoitti...

Höyrytysastioita olen bongannut myös Stockalla ja ellen väärin muista niin Sokoksellakin. Itse höyryttelen riisikeittimellä, joten ei ole tullut koria hankittua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...