17. toukokuuta 2007

Pakananruokaa

Entisessä työpaikassani joku välkky ehdotti puoliksi tosissaan, että helatorstaina saisivat pitää vapaata vain ne, jotka tietävät miksi kyseistä pyhää vietetään. Kuuluuhan se yleissivistykseen joo. Arkipyhät ovat joka tapauksessa kivoja, koska silloin tämmöinen kirkosta eronnutkin saa lomaa kristinuskon piikkiin.

Lepopäivän ratoksi päätin tehdä jotain helppoa ja perinteistä kotiruokaa. En keksinyt helpompaa ja perinteisempää kuin makaronilaatikko.

Vai pitäisikö sanoa lihamakaronilaatikko, sillä erään koulukunnan mukaan makaronilaatikkoon ei tule muuta kuin makaronia ja munamaitoa. Ymmärrykseni mukaan erityisesti Länsi-Suomessa elää lihattoman laatikon kannattajia?
Tarvitset:
400 g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
oliiviöljyä
härkäfondia
valkopippuria
(suolaa)
400 g perinteisiä makaroneja tai muuta kuivapastaa
5 dl maitoa
2 munaa
juustoraastetta

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Pilko sipulit ja kuullota niitä pannulla öljyssä. Lisää joukkoon jauheliha ja anna sen ruskistua. Mausta fondilla ja valkopippurilla, lisää suolaa tarvittaessa.

Keitä makaronit, mutta jätä ne hieman raaoiksi. Ne kypsyvät lisää uunissa.

Yhdistä sipuli-jauhelihaseos sekä makaronit ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito. Kaada liemi makaroni-jauheliha-sipulimössön päälle. Ripottele koko komeuden ylle vielä juustoraastetta (itse käytin mozzarella-emmental-sekoitusta).

Kypsennä uunissa noin kolme varttia. Anna lootan rauhoittua hetki uunista ottamisen jälkeen.

Makaronilaatikon kanssa syödään ketsuppia. Minulle ainoa oikea ketsuppi on Heinzin perinteinen. Tosin kaikkia uusia ketsuppi-innovaatioita en ole vielä ehtinyt maistaa, mutta Heinzin johtoasemaa on hyvin vaikea horjuttaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...