12. syyskuuta 2013

Tohotettua tyrniä

Heräteostin rasian tyrnejä ilman mitään suunnitelmia niiden hyödyntämisestä. Loota nakotti aikansa keittiössä ja siitä tuli ohikulkiessa nappaistua marja-pari vähän niin kuin vitamiinipillereiksi.
Sitten piti keksiä jotain jälkkäriä paprikarisotolle. Aikani pähkäiltyä päätin valmistaa ruokavieraille tyrnillä maustetut crème brûléet.

Varioin tyrnibrûléet loistavassa munakeittokirjassa olevaa paahtovanukasohjetta mukaillen korvaamalla reseptin pistaasitahnan tyrnisoseella. Periaatteessa ideani oli oikein hyvä, mutta käytännössä tyrnit olisi ehkä kannattanut laittaa vanukasmassaan jossain toisessa muodossa, vaikkapa mehuna. Tai sitten sosetta olisi pitänyt holvata mukaan pikkuisen vähemmän.
Muna kädessä (no oli pakko).
Soseen holtiton käyttö vaikutti vanukkaiden rakenteeseen tehden niistä kummallisen jauhoisia. Maku oli onneksi ihan siedettävä ja emäimelä tyrnilikööri avitti brûléiden lusikoimista tuulensuojiin.
Tyrnisoseeseen tarvitset:
3 dl tyrnimarjoja
½ dl sokeria
½ dl vettä

Lisäksi tarvitset:
2½ dl maitoa
2½ dl kermaa
75 g sokeria
5 munankeltuaista
ruskeaa ruokokidesokeria

Tee näin:
Valmista ensin tyrnisose. Keitä marjoja, sokeria ja vettä kunnes nesteet ovat lähes haihtuneet. Paseeraa seos siivilän läpi niin että kivet jäävät siivilään.

Laita uuni kuumenemaan 120-asteiseksi.

Kuumenna hitaasti maito, kerma, 50 g sokeria sekä noin puolet tyrnisoseesta (itse laitoin kaiken ja se oli liikaa) kattilassa kiehuvaksi.

Vatkaa loput sokerit keltuaisten kanssa kevyeksi vaahdoksi.

Heti kun maitoseos kiehahtaa, kaada se muna-sokerivaahdon joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen.

Kaada seos neljään uunivuokaan (halkaisija 15 cm) ja nosta ne uunipellille.

Kypsennä vanukkaita uunissa puolen tunnin ajan tai kunnes ne ovat hyytyneet. Anna vanukkaiden jäähtyä kunnolla.

Ripottele juuri ennen tarjoilua vanukkaiden pinnalle reipas kerros ruokokidesokeria ja tohota sokeri rapsakaksi. Tarjoa heti.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...