25. lokakuuta 2016

Jätskiä lakufestareiden tuliaisreseptillä

Olin huhtikuun lopulla mukana risteilemässä Tukholmaan parin tutun ja muutaman vähän vieraamman ruokabloggaajan kanssa. Retken tarjosivat Lakrits Sverige AB ja Viking Line.

Reissun kohteena oli vuodesta 2009 saakka järjestetty Lakritsfestivalen-tapahtuma, jonka sanotaan olevan maailman suurin lakritsi- ja salmiakkihäppening. Eikä suotta, sillä tänä vuonna festareilla kävi 11 000 lakuhullua!

Mukaan festivaaleilta tarttui erinäisten lakritsi- ja salmiakkiostosten lisäksi myös Choklad&Lakritsin messulehti, josta bongasin kiinnostavan oloisen lakritsijäätelön ohjeen.  
Lakujäde kiinnosti senkin vuoksi, että sen tekeminen onnistui ilman jäätelökonetta (jollaista en siis omista). Lakritsikastikkeen sijaan tein jätskiin raitoja Huhtasrinteen lakritsihunajalla, jota ohensin juoksevammaksi tilkalla kuumaa vettä.  

Jätskistä tuli älyttömän hyvän makuista, mutta sen rakenne olisi kyllä voinut olla jäätelöisempi (eli minun olisi pitänyt käydä vatkaamassa sitä jähmettyvää massaa ahkerammin). Olisikohan jäätelökone oikeasti uhka vai mahdollisuus?

Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit ovat rantautuneet ilmeisen pysyvästi myös Helsinkiin, sillä tulevana viikonloppuna (29.-30.10.2016) verenpainetta nostatetaan Wanhassa Satamassa jo kolmatta kertaa. Sain järjestävältä seuralta pääsylipun tapahtumaan, mutta omalla rahalla aion osallistua lauantaina pidettävään lakritsi- & viinitastingiin. Ja ostan taas todennäköisesti ihan liikaa lakua ja salmiakkia. 
Aleksi vilkuttaa Lakritsfestivalenin partsilta kuin knugen ikään.
Lakritsijäätelöön tarvitset:
3 dl maitoa
2 dl kermaa
 ½ tl lakritsijuurijauhetta
vaniljatangon
4 munanvalkuaista
100 g ruskeaa ruokosokeria
lakritsihunajaa

Tee näin:
Kaada maito ja kerma kattilaan. Lisää joukkoon lakritsijuurijauhe.

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet irti veitsellä. Lisää siemenet ja tangonrangat kattilaan.

Kiehauta ainekset ja ota kattila pois liedeltä.

Vispaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. 

Yhdistä hieman jäähtynyt maito-kermaseos ja muna-sokerivaahto keskenään. Siivilöi seos (mielellään kannelliseen) pakastuksen kestävään astiaan. 

Laita jäätelömassa jääkaappiin vähintään 12 tunniksi.

Ota jäätelömassa jääkaapista ja sekoita sitä hiukan. Laita massa pakastimeen noin viideksi tunniksi. 

Sekoita jäätelömassaa noin puolen tunnin välein. Kun se alkaa jähmettyä, liruttele jäätelöön sekoituksen yhteydessä lakritsihunajaraitoja.  

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...