Finnjävelin konsepti on nimittäin kiinnostava: tarjolla on suomalaisiin perinneruokiin perustuvaa fine diningia. Oikeastaan on pienoinen ihme, ettei tätä kukaan aiemmin ole jo keksinyt. Henri Alénin ja Tommi Tuomisen johtama porukka onkin onnistunut kohtuullisen mukavasti päivittämään tuttuja kotiruokia 2010-luvun skandinaaviseen ravintolaan sopiviksi. Kyllä sieltä ne kesäkeiton ja karjalanpiirakan maut löytyvät.
Hommat tuntuivat kuitenkin olevan vierailumme aikaan vielä hiukan hakusessa sekä kyökissä että salin puolella. Naapuripöytään oli plaseerattu tuttu pariskunta, joka oli meitä pari annosta edellä. Heidän kanssaan tuli siinä illan aikana ihmeteltyä, kuinka samat annokset näyttivät eri pöydissä erilaisilta ja kuinka toiseen pöytään suositeltiin tietyn ruoan kanssa tiettyä juomaa mutta toiseen ei.
Salihenkilökunta vaikutti älyttömän kiireiseltä. Kysymyksiä syömisistä ja juomisista piti melkein huudella perään, sillä niin vikkelään he aina teilleen vilahtivat ruoat pöytään tuotuaan. Olimme Finnjävelissä koulujen päättäjäislauantaina, joten ajankohdalla saattoi olla vaikutusta asiaan. Mutta silti.
Oma lukunsa olivat Ateljé Sotamaan suunnittelemat astiat ja aterimet, jotka näyttivät upeilta, mutta olivat melko epäkäytännöllisiä. Veitset ja haarukat olivat pitkinä ja raskaina hankalia käsitellä, kiikkerille puisille lautasille katettujen annosten paloittelu piti tehdä hellävaroen ja parissa uniikkiviinilasissa oli niin laaja suuaukko, että niistä juominen oli lievästi sanoen haasteellista. Kaikki kunnia suomalaiselle designille ja käsityölle, mutta käyttöesineissä käytettävyyden huomiotta jättäminen surettaa. En ehkä ostaisi niitä kotiin.
Valitsimme pidemmän kymmenen ruokalajin menun sekä sille juomapaketin. Alkuun tilasimme tarjoilijan suosittelemat punajuuri-piparjuurinegronit, mutta en kyllä kummankaan juureksen makua drinksusta löytänyt. Ihan hyvä negroni se silti oli.
Amusena saimme pikku kupilliset nokkoskeittoa ja heraa. Hirmu hyvää!
Lämpimille kiville katetut suupalat (perunaa ja silakkaa, maksamoussea ruisnapilla ja söötti pieni tartar-pötkö) olivat niin ikään herkkua.
VOILEIPÄKAKKU |
Van Volxemin Saar Riesling 2014 sopi hyvin kalaisan voileipäkakun kaveriksi.
KESÄKEITTO |
SAVUSIIKAA JA SIIKLIÄ |
Lua Cheia em Vinhas Velhasin sopivasti hapokas Maria Papoila Vinho Verde passasi erityisesti kesäkeiton kanssa lirpittäväksi.
KESÄKAALI MAAKUOPASTA |
RULLASYLTTY MALLASPORSAASTA |
Sebastien Riffault'n Akmèniné 2010 oli kuin tehty porsasrullan kera nautittavaksi.
FINNJÄVELIN MEIJERI, VOL 1 |
FINNJÄVELIN MEIJERI, VOL 2 |
Leivän kyytipojaksi laseihin kaadettiin Finlandia-sahtia. Oma sahtimakuni suosii hieman vähemmän makeaa kamaa.
KARJALANPIIRAKKA |
Viinin löytäminen karjalanpiirakalle munavoilla on ollut ilmeisen haastavaa, joten sen kanssa olin kuullut suositeltavan sakea. Tällainen suositus tehtiin naapuripöytään, mutta meille sake-optiota ei edes tarjottu.
VERILETTU |
Sen sijaan veriletulle paritettu Hermannin Viinitilan mansikoista ja mustaherukoista tehty "viini" oli ihan kamalaa. En ole ikinä koskaan missään onnistunut maistamaan hyvää marja"viiniä", mistä johtuen niiden valmistamisessa ei ole mielestäni juurikaan tolkkua. Marjaisat väkevät viinit sekä marjaliköörit ovat asia erikseen, ja olisin ilolla siemaillut verilettuni kanssa esimerkiksi mustaherukkalikööriä.
TILLILIHA |
Château de Coulainen Chinonista minulle ei jäänyt mitään erityistä mielikuvaa...
...lukuunottamatta pelonsekaista jännitystä aiheuttanutta viinin kaato-operaatiota monsterimaisesta dekanterista, jonka hallinnassa sommelierin koordinaatio- ja tähtäystaidot nousevat arvoon arvaamattomaan.
Ennen jälkkäriä pöytään tuotiin kuusenkerkkäsohjosta ja suklaasta koottu setti, josta en hirveästi innostunut. Tuntuu että kuusenkerkkää tupataan nykyään joka tuutista ja sen maku on niin vahva, että se helposti jyrää kaiken muun alleen. Niin kuin tässäkin tapauksessa.
SUVIVIRSI |
...kera hurmaavan Paulo Saraccon Moscato d'Astin.
Alkudrinksu ja kymmenen ruokalajin menu viinipaketilla kustansivat aika tarkalleen 200 euroa. Vaikka itse ruoat olivatkin pääsääntöisesti oikein onnistuneita, oli hinta kokonaiskokemukseen nähden ehkä hivenen tyyriihkö, Vierailun jälkeen ahmaisin ravintolan perustamisesta kertovat ohjelmasarjan, joka osaltaan avasi hinnoittelun perusteita: ei ole kapakan perustaminen ja pyörittäminen tuollaisessa lokaatiossa mitenkään huippuedullista.
Sitä en tosin tajua, että miksi helvetillisellä vaivalla speksattu konsepti remontteineen ja designauksineen on alun perinkään tehty kestämään vain tietyn määräajan. Tätä kirjoittaessa Finnjävelin sivuilla raksuttava laskuri kertoo ravintolan lopettamiseen olevan aikaa 632 päivää. Ihan niin kuin tyypit eivät itsekään uskoisi ideaansa?
3 kommenttia:
Eikö ollutkin upea päivällinen! Sillä hetkellä harmitti pyhä päätöksemme olla ikinä arvostelematta yhtään ainoaa ravintolaa. Niin monta kertaa ollaan lähdetty ravintolasta harmitellen, mitä kaikkea ihanaa sillä samalla rahalla oltaisiin kotona tehty - paremmin. Mutta Finnjävel oli ihan super, sekä ruoka että viinit. Jokaisen sinne maksetun euron väärti!
Näytti herkulliselta ja varmasti olikin. Minä en juurikaan käy ravintoloissa.
Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.
Tuplaespresso, ruoka oli kyllä hyvää, mutta kaikki nuo postauksessa mainitut pikkufibat vaikuttivat siihen, että tämä ravintolakokemus ei ollut mielestäni hintansa väärti.
Aurinkokujalla, minä en juurikaan arvontoihin osallistu ;-)
Lähetä kommentti