31. elokuuta 2015

Lehtevä punajuuripaistos

Allekirjoittanutta ovat vaivanneet jo parin viikon ajan ihan törkeät työkiireet sekä itsediagnosoitu keskivaikeaa vakavampi blogger's block. Kokkaillut olen kyllä melko kiitettävällä aktiivisuudelle, sillä laadukkaista raaka-aineista ei ole ollut puutetta. Siitä kiitos kuuluu kaupunkilaisten oman pellon viikoittaiselle sadonjaolle.

Facebookista kerjäämäni kannustuksen innoittamana aloitan ison postaussuman purkamisen klassistakin klassisemmalla punajuuri-sinihomejuustopaistoksella. Ilman tuunausta en tosin selvinnyt tälläkään kertaa.
Punajuurien lehdet maistuvat hyviltä ja niihin voi kääriä kaikkea kivaa ihan samalla tavalla kuin eri kaalien tai mangoldin lehtiin. Lehdet toimivat myöskin aasialaisten sapuskoiden tykötarpeina ja pikaisesti ryöpättyinä niistä saa oivia salaattiaineksia. 

Nyt silppusin jo pikkuisen nuupahtaneet lehdet juuresten joukkoon välttääkseni niiden joutumisen biojäteastiaan. Paistokseen tuli lehtevän lisän ansiosta mukavaa ekstramuhevuutta.

Paistos sopii nautittavaksi sellaisenaan, mutta ihan yhtä hyvin sitä voi tuupata myös muiden ruokien lisukkeeksi. Minä söin sitä yksinkertaisen vihersalaatin kanssa, jota maustoivat balsamiviinietikassa marinoidut punasipulirinkulat. Herkkua!
Tarvitset:
600 g punajuuria
100 g punajuuren lehtiä
100 g sinihomejuustoa (käytin Peltolan Blueta)
suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Pese punajuuret huolellisesti. Jos hinkkaat ne tarpeeksi puhtaiksi, niin voit jäättää juurikkaat kokonaan kuorimatta.

Huuhtele myös punajuurien lehdet ja salaattilinkoa ne kuiviksi. Jos huushollistasi ei löydy salaattilinkoa, niin taputtele lehdet kuiviksi keittiöpyyhkeen välissä.

Leikkaa tai vetele mandoliinilla punajuuret ohuiksi siivuiksi. Leikkaa siivut ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös lehdet.

Lado uunivuokaan kerroksittain punajuuri- ja punajuurenlehtisuikaleita. Murustele joukkoon myös juustoa tasaisin välein. Rouhi kerrosten väliin maltillisesti suolaa ja reilusti pippuria.

Lorottele lopuksi kerma vuokaan.

Kypsennä paistosta uunissa noin tunnin ajan. Ota paistos uunista ja anna sen vetäytyä hetken verran ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...