21. kesäkuuta 2015

Krikettijälkkäriä

Juhannukseksi on perinteisesti saatu ensimmäisiä kotimaisia uuden sadon pottuja ja mansikoita. Tänä vuonna molempien herkkujen sesonkia joudutaan pikkuisen vissiin vielä odottelemaan, koska kelit ovat olleet kovin koleita. Mutta hyvää kannattaa toki odottaa.

Harjoittelin mansikkahommia eilen ja väsäsin pientä särvintä iltapäiväkahvikylään poikenneelle kaverilleni ihanaisen Eton messin muodossa. 

Eton mess on maineikas brittijälkkäri, jota tarjotaan perinteisesti Etonin ja Harrow'n poikakoulujen vuosittaisissa krikettimatseissa. Kriketti puolestaan on hassu pesiksen tyyppinen mailapallopeli, jota pelataan valkoisissa vaatteissa jopa päiväkausia ja välillä juodaan teetä.

Tein sotkuni hyvin traditionaalisen ohjeen mukaan. Marengin väsäsin tällä kertaa itse, mutta valmismarenkien käyttö on ihan luvallista. Eton messiä voi tuunata monin eri tavoin esimerkiksi marjoja vaihtelemalla. Viimekesäisellä Lontoon reissullani maistoin Dishoomin ruusuvedellä maustettua messia ja sekin oli taivaallista.
Marenkiin tarvitset:
3 munanvalkuaista
ripauksen suolaa
vaniljatangon
175 g sokeria

Lisäksi tarvitset:
300 g mansikoita
2 dl kermaa
1 rkl tomusokeria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 110-asteiseksi.

Laita valkuaiset ja suola kulhoon. Vispaa valkuaiset löysäksi vaahdoksi.

Halkaise vaniljatanko pitkittäin, kaavi siemenet puolikkaista ja lisää ne valkuaisten joukkoon. Jatka vispausta lisäten sokeria pienissä erissä kunnes kulhossa oleva tavara on kiiltävää ja jämäkkää (eikä putoa kulhosta, vaikka sen kääntää ylösalaisin).

Levitä marenkimassa noin sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperoidulle uunipellille. Laita marenki uuniin kuivumaan noin puoleksitoista tunniksi tai kunnes marenkilevy tuntuu kopauttaessa kumealta ja murtuu rapsahtaen.

Viipaloi mansikat. Jätä halutessasi muutama kokonainen marja koristeeksi.

Vatkaa kerma ja tomusokeri kulhossa löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon noin puolet viipaloiduista mansikoista sekä kolmisen desiä murennettua marenkilevyä. Sekoita hyvin.

Kokoa annokset esimerkiksi isoihin martini-laseihin. Laita laseihin ensin kerma-mansikka-marenkimuruseosta, sitten mansikoita sekä lisää marenkimurua ja sitten taas kerma-mansikka-marenkimuruseosta.

Koristele annokset marenkimuruilla ja kokonaisilla mansikoilla. Tarjoa heti.

2 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Nätin värinen marenki :) Mä olen kuivannut marengit yleensä matalammassa lmmössä, mutta täytyypä kokeilla 110 astetta.

Jaana kirjoitti...

Sama juttu, aikaisemmin olen kuivatellut marenkeja reilusti alle sata-asteisessa uunissa. Tällä ohjeella marengista tuli kyllä optimaalisen sitkasta olematta kuitenkaan liian murenevaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...