7. kesäkuuta 2015

Lakua kylkeen

Eilisellä Suomen Salmiakkiyhdistyksen järjestämällä salmiakkipiknikillä maisteltiin muiden muassa Huhtasrinteen Kotihunajan tuotteita. Testaamistamme salmiakki-, lakritsi- ja chilisalmiakkihunajista ykkössuosikikseni nousi lakuhunaja, jota kävin tänään hamstraamassa Hakaniemen markkinoilta.

Mielessäni nimittäin muhi ajatus lakritsihunajalla kyllästetystä BBQ-kastikkeesta, jossa kypsennetyn luomusiansivun aavistelin olevan melkoisen maistuvaa. Totuus osoittautui kuvitelmaa mahtavammaksi, sillä lakritsihunajaisesta possunkyljestä tuli aivan järisyttävän herkullista.

Keittelin soossin kokoon mitä-kaapista-löytyy -periaatteella. Jos kaapistasi ei löydy samaa kamaa kuin minulta, niin mallasetikan sijasta valkoviinietikkakin sopinee ja Vegemiten voinee korvata Marmitella tai fondilla. Riistoketsuppia sen sijaan en lähtisi vaihtamaan. Sori.

Lakun maun hakemisen aloitin varovasti parilla ruokalusikallisella lakritsihunajaa, mutta balanssi vaati lisäämään sitä vielä yhden ruokalusikallisen verran. Valmiista soossista tuli NIIN hyvää, että sitä olisi voinut lappaa tuulensuojaan ihan siltään. 
Lakritsisten kylkipalojen kaveriksi työstin valkokaalista, porkkanoista ja kevätsipulista coleslaw'ta, jonka kermaviilipohjaisen kastikkeeseen maustoin suolalla, pippurilla ja vihreällä Tabascolla. Palan painikkeeksi passasi oivallisesti Nokian Panimon tumma lager

Huhtasrinteen Kotihunajan tuotteita on pääkaupunkiseudulla saatavilla pikkuisen huonosti. Varmin tiedossani oleva hankintapaikka on Hakaniemen torin markkinat, jotka pystytetään joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina (avoinna klo 10-16).
Soossiin tarvitset:
1½ dl Heinzin luomuketsuppia
3 rkl lakritsihunajaa
2 rkl mallasetikkaa
1 rkl Vegemitea
50 g voita
pari rouhaisua suolaa

Lisäksi tarvitset:
800 g luomupossun kylkeä

Tee näin:
Ota possunkylki huoneenlämpöön.

Laita soossiainekset kattilaan ja anna niiden kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä ja anna soossin hieman jäähtyä.

Leikkaa possunkylki puoliksi.

Laita soossi ja kylkipalat isoon minigrip-pussiin. Sulje pussi ja mytistele soossia joka puolelle ribsejä. Anna ässehtiä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Puristele ja kääntele pussia silloin tällöin.

Lämmitä uuni 175-asteiseksi.

Laita ribsit uuninkestävään vuokaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä ribsejä uunissa parin tunnin ajan.

Ota kypsät ribsit uunista ja laita uuni lämpenemään 275-asteiseksi. Väännä myös grillivastukset päälle.

Nosta kylkipalat leivinpaperoidulle uunipellille. Lusikoi vuokaan jäänyttä soossia kypsille ribseille ja grillaa niitä uunissa 5-10 minuuttia. Varo etteivät ribsit pala.

3 kommenttia:

Sallamari kirjoitti...

Tää kuulostaa just nii hyvältä!
Täytyypä laittaa nuo hunajat testiin - tästä innostuneena testaan chilihunajaa salaatinkastikkeessa :)

Minna kirjoitti...

Lakua ja sikaa! Mahtava idea!!!

Jaana kirjoitti...

Sallamari, tuo soossi oli aikuisten oikeasti niin hyvää, että sitä olisi voinut ryystää mukista :-D

Salaatinkastikevinkkisi laitan korvan taakse!

Minna, kyllä! Oli sen verran mahtavan hienosti toimiva idea, että taputin itseäni selkään eilen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...