2. helmikuuta 2015

Potut pottuina

Kävi sitten niin, että ystävien ja kylänmiesten suosiollisella avustuksella naudanliha-olut-sienipiiraani voitti tammikuun ruokahaasteen, joten tässä sitä nyt ollaan isoon ääneen julistamassa helmikuun haasteteemaa, joka on peruna

Mahdollisille nuoremmille lukijoille kerrottakoon, että kuukauden ruokahaaste on jo kahdeksan (8) vuoden ajan jatkunut leikkimielinen ruokabloggaajien perinne, jossa haastesapuskaan käytettäviä tykötarpeita ei (välttämättä) sponsoroi kukaan eivätkä bloggaajat saa vaivojensa palkaksi muuta kuin kyseenalaista kunniaa. Siitäkään huolimatta sitkeä haasteenpentele ei suostu kuolemaan.
Pottuja Union Square Greenmarketilla New Yorkissa keväällä 2012.
Mutta asiaan eli perunaan. Tuon Etelä-Amerikasta lähtöisin olevan mukulan käyttö yleistyi Euroopassa 1700-luvulla, kun huimat löytöretkeilijät roudasivat potakkaa reissuiltaan tuomisiksi emämaihin. Suomeenkin pottu rantautui Pommerin sodasta palaavien tyyppien mukana. Nykyään peruna lienee kaikille tuttu ja turvallinen raaka-aine, joskin hiilihydraattitietoinen kansanosa häntä kovasti vältteleekin.  
Pottuja Farm Gate Marketilla Tasmanian Hobartissa syksyllä 2013.
Peruna on hämmentävän monipuolinen kaveri. Vaikka niitä on saatavilla ympäri vuoden, ovat varhaisperunat loistava esimerkki suomalaisesta sesonkiherkusta. Yksinkertaisimmillaan potut ovat keitettyinä, höyrytettyinä tai paistettuina, mutta niiden hyödyntämismahdollisuudet ruoanlaitossa ja leivonnassa ovat loputtomat: niistä voi tehdä muuseja, pyreitä, pyttipannuja, puuroja, uuniperunoita, laatikota, keittoja, lastuja, salaatteja, gnoccheja, lettuja, fondanteja, täytettyjä perunankuoria, frittejä, röstejä, rieskoja, täytteitä pizzoihin tai piiraisiin, puffattuja pottuja ja vaikka mitä!

Nyt on siis oikea aika kaivaa reseptikätköistä oma luottoperunaohjeesi ja kokata se mukaan kisaan. Lue oheiset säännöt ja innostu perunasta!
Pottuja etelähelsinkiläisessä keittiössä alkuvuodesta 2015.
Säännöt
Kuukauden ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt, blogin ei tarvitse välttämättä olla ruokablogi. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi. Jos haasteruoan resepti ei ole itse keksitty, on kohteliasta mainita ohjeen alkuperä.

Bloggaajan tulee ilmoittautua mukaan kilpailuun 1.-22.2.2015 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuolla ajanjaksolla. Ilmoittautuminen tapahtuu lisäämällä haastepostauksen osoite (URL) kommenttina tähän kirjoitukseen.

Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan postauksessaan olevien kuvien käyttöön sekä niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvetopostauksessa.

Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 23.2.2015, jolloin alkaa myös äänestys. Kisan järjestäjänä en osallistu äänestykseen enkä varsinaiseen kilpailuun.

Äänestysaika päättyy 27.2.2015 ja voittaja julkistetaan 28.2.2015. Helmikuun 2015 ruokahaasteen voittaja järjestää maaliskuun 2015 ruokahaasteen.

Voittajan tulee julkaista uusi haaste blogissaan viimeistään 3.3.2015. Jos näin ei käy, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi tulleelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle ja niin edelleen.

15 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

vois repästä ja osallistua.. yhellä vanhalla jutulla mitä en ole koskaan ehtinyt testaa

Jaana kirjoitti...

Jee! Repäse!

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan mahtava haasteaihe :) Ja onnea voitosta edelliskuussa!

Jaana kirjoitti...

Kiitos Heidi! Olethan tulossa mukaan pottubattleen?

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Pottubattle :D Ja yritän ehtiä mukaan!

Heli-Hannele - Beach House Kitchen kirjoitti...

Beach house kitchen lähtee mukaan mittelöihin erittäin yksinkertaisella pottubliniohjeella:

http://www.beachhousekitchen.fi/alkulammittelyyn/sydamenmuotoiset-perunablinit-je-taime/

Habanerokitchen kirjoitti...

Tässä on paaaljon perunaa! Tällä mukaan! �� http://www.habanerokitchen.com/2015/02/janssonin-kiusaus-ei-huonoa-perusruokaa.html?m=1

aleksi kirjoitti...

http://vivaciabatta.blogspot.fi/2015/02/ottakaa-perunanne-esille.html tässähän tämä

Jaana kirjoitti...

Kiitos kaunis ilmoittautumisistanne Heli-Hannele, Habanerokitchen ja aleksi!

Ihan mahtavaa, että saadaan taas kisa aikaiseksi!

sauvajyvänen kirjoitti...

sauvajyvänen osallistuu pitkästä pitkästä aikaa ruokahaasteeseen, aihe oli niin loistava, aivan kuten tuo perunamuusi sellerilläkin on loistava. Ei kovinkaan kuvaukselleista (ja pekoni puuttuu), muta hyvää on, takuuvarmasti. Selleri-perunamuusi

Jaana kirjoitti...

sauvajyvänen, lämpimästi tervetuloa mukaan pottubattleen!

Sanja Alisic kirjoitti...

Vuoden tauon jälkeen minäkin tulin mukaan:
http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2015/02/bosnian-perunapiirakka.html

Anonyymi kirjoitti...

Tyynekin tupsahtaa muutaman välivuoden jälkeen takaisin taistelutantereelle! :-D Uusi blogi, uudet kujeet.

https://tyyneskitchen.wordpress.com/2015/02/19/patatas-rellenas-taytetyt-potut/

Mika Uusi-Pohjola kirjoitti...

Tuore, mutta aktiivinen Voita ja Suolaa-blogi lähtee haasteeseen perinteisellä uuniperunalla

http://voitajasuolaa.blogspot.fi/2015/02/uuniperunat-suolapedilla.html

Jaana kirjoitti...

Erinomaista, lisää kisaajia!

Kauniit kiitokset osallistumisilmoituksistanne pelastaja-Sanja, Tyyne ja Mika!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...