28. tammikuuta 2015

Kreikan pavut, pavut Kreikan

Erilaiset papusapuskat ovat mitä parhainta talvisyötävää. Paitsi että näitä hunajalla ja tillillä maustettuja papuja taisin tehdä jo viime marraskuussa, kun bongasin niiden reseptin New York Timesin ruokasivuilta. Eli vielä laahaavat blogipäivitykset vähäsen jälkijunassa.

Tavoilleni uskollisena puolitin alkuperäisen ohjeen ainesten määrän, mutta siitäkin huolimatta työstämäni satsi riitti yhden hengen taloudelle useammaksikin ateriaksi. Jos käytät laillani kuivattuja papuja, huomioithan pläänäilyissäsi niiden liotukseen kuluvan ajan. Purkkipavuista ape valmistuu luonnollisesti sukkelammin.
Tämän maukkaan papumössön lisukkeeksi riittää hyvä leipä. Ihan viimeisten jämien joukkoon murustelin savustettua fetaa, mikä osoittautui herkulliseksi ratkaisuksi. New York Timeshan tituleerasi papuja kreikkalaisiksi, joten niiden toimiva suhde fetan kanssa ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä.
Tarvitset:
200 g valkoisia papuja
vettä
2 rkl oliiviöljyä
sipulin
295 g tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
2 dl vettä
1 rkl tomaattipyreeta
1 rkl sherryviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
tilliä

Tee näin:
 Liota papuja yön yli runsaassa vedessä.

Laita uuni lämpenemään 190-asteiseksi.

Valuta pavut ja laita ne kattilaan. Lisää sen verran vettä, että pavut peittyvät. Keitä papuja noin puolen tunnin ajan.

Kuumenna öljy pannulla. Lisää joukkoon silputtu sipuli ja anna sen karamellisoitua miedolla lämmöllä vartin verran.

Valuta pavut ja laita ne uuninkestävään vuokaan yhdessä sipulien, tomaattimurskan, hunajan ja veden kanssa. Sekoita ainekset ja kypsennä uunissa tunnin ajan.

Ota vuoka uunista ja lisää sinne tomaattipyree ja etikka. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin. Peitä vuoka foliolla ja anna muhia uunissa vielä puolisen tuntia.  

Lisää joukkoon silputtu tilli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

2 kommenttia:

Sofia kirjoitti...

Hei, osaatko kertoa, onko kuivatuilla ja säilötyillä pavuilla esimerkiksi jotain ravintoeroja? Tai jotain muita hyöty/haitta eroja ravinnon kannalta?

Mä käytän vaihtelevasti kumpaakin, vähän tilanteesta riippuen. Suosin kuivattuja (en edes tiedä miksi), mutta kiireen tullen ostan huoletta säilöttyjä.

Tää on muuten erittäin hyvän kuulloinen ohje!

Jaana kirjoitti...

Enpä osaa arvioida eri tyyppisten papujen ravintoarvoja. Maalaisjärjellä päätellen kuivatuissa kavereissa ainakin suolan määrän pystyy säätelemään itse, kun taas purkkikamassa sitä voi olla reippaastikin.

Itse ostan kuivatut pavut luomuna ja jos hankin purkkikamaa, niin suosin markettivalikoimasta GoGreenin tuotteita, joista aika monet ovat jo luomua myös.

Tämä ON herkkua, sekä fetalla että ilman!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...