Paisti eri muodoissaan on toki tuttua suomalaista juhlaruokaa, mutta mieleni perukoilla oli muhinut jo pitkään aatos peribrittiläisen Sunday roastin valmistuksesta. Sen lisäksi keksin, että helmenharmaa marraskuinen sunnuntai on oivallinen ajankohta järkkäillä syöttäjäiset taannoisen aussireissuni ajan talkkarina toimineelle lajitoverilleni Tiinalle. Ja kiitosdinneri jos mikä on erinomainen juhlan aihe!
Juhla-ateriaksi kokkailin melkoisella pieteetillä sunnuntaipaistia kaikilla lisukkeilla. Kun tein vielä jälkkäriksi elämää suuremman ämpärillisen triflea, niin piti ihan taputtaa itseään selkään ja todeta, että minusta tulisi NIIN kätevä brittiemäntä että!
Kotitila.fi ohjeisti raakakypsyttämään tykötarpeeksi toimittamansa naudan paistin. Se tarkoitti käytännössä lihan säilyttämistä jääkaapin kylmimmässä osassa 3-4 viikon ajan. Minä muhittelin lihakimpaletta nelisen viikkoa, jonka jälkeen laitoin sen reiluksi pariksi viikoksi pakastimeen odottelemaan kekkereitämme.
Göntsä uuniin menossa. |
Lihalämpömittaria en käyttänyt, mutta noin 700 gramman painoiselle lihapalalle tunnin uunitus lempeässä lämmössä ja sen jälkeinen puolen tunnin tekeytyminen tiiviissä foliokääreessä tuottivat lopputuloksen, joka oli hyvin lähellä täydellistä. Punaisen lihan tulee olla syöntitilanteessakin punaista eikä harmaata.
Ensin näytti siltä, että mini-yorkieni eivät kohoa ollenkaan, mutta kuinkas sitten kävikään! |
Joku viisastelija on joskus todennut, että Helvetissä täytyy olla englantilainen keittiö. Jos näin on, niin loppusijoitun sinne mieluusti, jahka minusta aika jättää.
Yorkshire puddingeihin tarvitset:
100 g vehnäjauhoja
suolaa
2 munaa
1½ dl maitoa
1 rkl öljyä
Paistiin tarvitset:
700 g naudan sisäpaistia
voita
suolaa
mustapippuria
1 dl vettä
Kastikkeeseen tarvitset:
lihan paistolientä
kermaa
Lisäksi tarvitset:
perunoita
nauriita
suolaa
mustapippuria
pakasteherneitä
voita
Tee näin:
Tee puddingtaikina jo edellisenä päivänä. Laita vehnäjauhot ja suola kulhoon. Sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan. Vispaa mukaan maito pienissä erissä, kunnes seos on sileää. Kelmuta kulho ja anna taikinan ässehtiä jääkaapissa yön yli (puolikin tuntia riittää hätätapauksessa).
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen sen laittamista uuniin.
Laita uuni kuumenemaan 125-asteiseksi.
Kuori ja kuutioi perunat ja nauriit. Levitä kuutiot uunivuoan pohjalle pediksi paistille. Suolaa ja pippuroi kuutiot.
Sulata paistinpannulla nokare voita ja ruskista lihapala joka puolelta.
Nosta liha uunivuokaan peruna- ja nauriskuutioiden päälle. Lorauta vuokaan vesi sekä voin jämät paistinpannulta. Kypsennä paistia noin tunnin ajan ja ota se pois uunista. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria. Kääri paisti folioon.
Valuta paistovuokaan kertynyt neste paistinpannulle. Palauta peruna- ja nauriskuutiot uuniin. Nosta tässä vaiheessa uunin lämpötilaa 180-asteeseen.
Valmista seuraavaksi puddingit. Sudi öljyä kuusikoloisen muffinssipellin (silikonijutut eivät tähän sovellu) koloihin ja laita pelti viideksi minuutiksi uuniin. Ota pelti uunista ja kauho varovasti puddingtaikinaa koloihin. Paista puddingeja kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja kohonneita eli noin puolen tunnin ajan.
Keitä paistinpannulla olevaa paistolientä kokoon. Lirauta joukkoon kerma ja anna kastikkeen kiehua vielä lisää kasaan. Tarkista maut ja mausta lisää tarvittaessa.
Höyrytä pakasteherneet lämpimiksi ja sekoita niiden joukkoon nokare voita.
Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa se peruna- ja nauriskuutioiden, herneiden, Yorkshire puddingien ja kastikkeen kanssa.
Sunnuntaipaistin taustamusaksi sopii toissapäiväisen Morrisseyn keikan kunniaksi repeatilla soiva Everyday Is Like Sunday. "Come, Armageddon! Come!"
6 kommenttia:
Oletpas onnistunut tekemään TOSI hienot yorkshire puddingit :)
Kiitos! Olen itsekin niistä aika ylpeä :-D
Jes, johan pomppas. Olen piiiitkään etsinyt kunnon ohjeita sekä paistille, että puddingeille ja nytpä tärppäs. Luulen, että meidän huushollissa syödään ensi sunnuntain (ellei aiemmin keritä) tuota brittiklassikkoa!
Kiitos, t. Sanni
Sanni, ole hyvä vaan! Toivottavasti paisti ja puddingit onnistuvat sullakin :-D
Wau mitä puddingeja! Tällä reseptillä voisi uskaltautua kokeilemaan itsekin :)
Paula, siitä vaan tekemään ja lykkyä pyttyyn :-)
Lähetä kommentti