Viimeviikonloppuisella Savon reissulla kimppakyytimme pysähtyi mennen tullen Heila Lähiruokatorilla Heinolassa. Molemmilla kerroilla ostoskoriini päätyi pätkä sikaihanaa lenkkiä, jota olisin ostanut jo pelkästään sen mahtavan nimen vuoksi.
Tämä hirvensalmelaisen Savumaja K. Nevalaisen valmistama lerssi maistuu samaan aikaan rasvaiselta ja jauhoiselta eli juuri siltä, miltä kunnon lenkin kuuluukin maistua. Menomatkalla hankittu pötkö päätyi viemisiksi makkaralle persolle äidilleni, palatessa ostin lenaa omiksi tarpeiksi.
Työstin lenkistä sikaihanaa makkarakastiketta perinteisellä ohjeella. Aikaan ennen fondien maihinnousua kastike tosin maustettiin lihaliemikuutiolla, mutta ketsuppitöräys ei ole vuosien saatossa muuttunut miksikään.
Tähän kastikkeeseen laitettava rasvan määrä on naurettavan pieni, jos sitä vertaa Mysi Lahtisen Intohimot hellallani-teoksesta löytyvään mahtireseptiin. Makkarasoosiin Hilkka-rouvan tapaan tulee yhteensä 150 grammaa voita ja 50 grammaa margariinia! Kyllä minä sitäkin vielä jonain päivänä teen.
Tarvitset:250 g lenkkimakkaraa
sipulin
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 dl kermaa
1 rkl naudanlihafondia
1 rkl ketsuppia
suolaa
mustapippuria
Tee näin:
Kuutioi makkara. Kuori ja silppua sipuli pieniksi kuutioiksi.
Sulata pieni nokare voita pannulla ja ruskista makkaranpalat voissa. Kaada rapeat makkaranpalat lautaselle odottamaan.
Sulata loput voista pannulla. Lisää sipulit ja freesaa niitä hetkisen verran.
Ripottele jauhot sipulien joukkoon ja anna niiden ruskistua kunnolla (älä kuitenkaan polta jauhoja). Kaada vesi pannulle ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon makkarat sekä kerma, fondi ja ketsuppi.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin vartin verran. Mausta valmis kastike suolalla ja pippurilla. Tarjoile kuoriperunoiden ja salaatin kanssa.
6 kommenttia:
Nam! nakki - tai lenkkikastiketta ei olekaan näkynyt meillä pitkään aikaan, mutta nyt tuli hillitön himo! tällä yllätän huomenna reissusta palaavan apukokin :)
wanaha kunnon makkarakastike! Kyllä on meidän ruokalistalla säännöllisin väliajoin!
Haha, mahtava nimi lerssillä! :-D Mä en ole koskaan tehnyt makkarakastiketta, pitäis vissiin paikata aukko sivistyksessä.
anne, nakkikastike on kyllä ihan paras syötävä yllätys, mitä kotiin palaavalle voi tarjota ;-)
Nanna, minunkin pitäisi ehkä tehdä makkarakastiketta säännöllisesti. Edellisesta soossista ennen tätä lienee aikaa jo vuosia :-o
Riitta, eikö olekin! Aukkoa sivistyksessä voi tosin paikata vähän tylsemminkin nimetyllä lenalla :-D
Ihana makkara :D
Mäkin tein ihan vasta makkarakastiketta, tuli yhtäkkinen himo ja todella edellisestä omatekemästä makkarasoosista oli varmasti vuosia aikaa. Hyvää kotiruokaahan se on.
Virpi, makkarasoossi ON loistavaa kotiruokaa. Seuraavalla kerralla aion keittää kastikkeen kaveriksi sarvimakaroneja :-D
Lähetä kommentti