Ostin kartanon puodista kakkuun tarvittavaa yrttisokeria, mutta vasta eilispäivänä sain aikaiseksi tehdä tätä herkkua itse. Reseptin sain kartanon puodista ostamani yrttisokeripurkin kylkiäisenä, mutta ohje löytyy myös sievääkin sievemmästä Tertin kartanon keittokirjasta.
Puolitin ainesten määrän, koska tarvetta oli vain pikkukakulle (lue: halkaisijaltaan 16 sentin vuokaan mahtuvalle annokselle). Onnistuin voitelemaan ja jauhottamaan vuoan päin penaalia, sillä kakku tarttui siihen varsin ärhäkästi. Epäonnisen vuoastapoisto-operaation seurauksena kakkuun oli pakko duunata jonkin sortin kuorrutus.
Tein kuorrutuksen mascarponesta, jonka maustoin sokerilla ja Cointreau-liköörillä, jota lorottelin myös kakkutaikinaan. Hippikakuksi leipomus muuttui siinä vaiheessa, kun keksin viimeistellä sen niin ikään Tertistä hankitulla kukkaissekoituksella. Kakusta tuli nätti kuin sika pienenä!
Kakulle ominaisen maun antavassa yrttisokerissa on ruokosokerin lisäksi korianteria, fenkolia, kerta kaikkiaan hurmaavan nimistä tuoksuampiaisyrttiä, minulle vierasta anisiisoppia, sitruunamelissaa, kehäkukkien terälehtiä sekä maitohorsman kukkia. Kukkaissekoituksen kukkaset ovat ruusu, kehäkukka, ruiskaunokki, apila, krassi ja horsma.
Sekä yrttisokeria että kukkaissekoitusta voi toki tehdä itsekin, mutta niin kauan kuin terttiläiset valmistavat niitä puolestani, olen erittäin suostuvainen maksamaan heidän vaivoistaan. Ainakin yrttisokeria näyttäisi löytyvät Tertin verkkokaupasta, joten jokaista sokeripurkin hankintaa varten ei tarvitse (välttämättä) reissata Savoon.
Kakkuun tarvitset:
125 g voita
1¼ dl sokeria
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
½ dl Tertin yrttisokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ dl Cointreau-likööriä
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun ja jauhotukseen
Koristeluun tervitset:
150 g mascarponea
2 rkl tomusokeria
¼ dl Cointreau-likööriä
Tertin kukkaissekoitusta tai syötäviä kukkia
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.
Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää munat voi-sokerivaahtoon yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita vehnä- ja perunajauhot, yrttisokeri sekä leivinjauhe keskenään. Lisää ne voi-sokeri-munaseokseen.
Lisää lopuksi likööri taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan.
Anna kakun jäähtyä.
Sekoita kuorrutusta varten mascarpone, tomusokeri ja likööri tasaiseksi tahnaksi.
Kuorruta kakku juusto-sokeri-likööritahnalla. Ripottele kuorrutteen päälle kuivattuja tai tuoreita kukkia.
Tertti - kartanon keittokirja on saatu kustantajalta arvostelukappaleena. Yrttisokeri, kukkaissekoitus ynnä muut hippikakun tykötarpeet on ostettu omilla rahoilla. |
5 kommenttia:
Noniin, ja reseptissä mainittiin väkevä alkoholijuoma Cointreau. Mainostamista!
Linnaan vaan!
Tuotko mulle viinakakun (viilalla) vankilaan?
Tää on kyllä jotenkin uskomaton blogi (enkä nyt puhu viinasta). Jotenkin onnistut aina postaamaan sellaista, mitä vaan on ihan PAKKO tehdä. Pitää tosin ensin tilata kukkasokerit ja muut, ja sitten pitää päästä leipomaan. Jos vaikka saisi jotain piristystä marraskuun synttäreille ;)
Meidän perheen ihan ehdoton lempipikaruoka on se sinun makkarakastike (Annan avustuksella), perheen toinen sienisyöjä kyselee lähes viikottain että koska taas teen niitä sinun sieni-canneloneja, jne.
Kelpaako viskillä maustettu Irish coffee juustokakku? Mulla on pitkä suorakaiteen muotoinen vuoka, että sinne mahtuu leipomaan kakun sisään isommankin viilan ;)
sauvajyvänen, kiitos ja niiaus kauniista sanoistasi <3
Mukavaa, että meillä on samanlainen maku ;-)
Tuplaespresso, kyllä kelpaa!
Lähetä kommentti