29. lokakuuta 2013

Hippien kyrsässä luonnoton muovikuori

Vaikka en totaalisesti lihattomalle lokakuulle antautunutkaan, on tässä kuussa tullut kokattua aika kasvispainotteisesti. Lihaa olen järsinyt työperäisissä tilaisuuksissa, joihin tuli ilmoittauduttua jo aikoja sitten ja joissa paikan päällä oli jo liian myöhäistä kärttää kasvisvaihtoehtoa. 

Pekonia en ole nauttinut lokakuussa lainkaan, mikä lienee pienoinen ihme. Parissa oluttapahtumassa maistelin lihaisia makkaroita, mutta vastapainoksi olen duunannut omin pikku kätösin myös hippimakkaraa.
Kasvisslaikkareiden valmistus on ollut mielessäni siitä saakka, kun söin Juuressa kerrassaan loistavat kasvismakkaraperunat kaikilla mausteilla. Yrityksen, erehdyksen ja Käntty-Aleksin avaruusmakkarapostauksen innoittamana sain vihdoin väännettyä vegemakkaroita, joiden keskeisenä tykötarpeena hyödynsin kaupunkiviljelijätoverini kasvattamaa hokkaidokurpitsaa.
Kurpitsan lisäksi surrasin muhjuksi palsternakkaa ja porkkanaa, mutta vastaavia pötkylöitä voi tehdä niistä juureksista ja kasviksista, joista itse kaikkein eniten tykkäät. Lisäksi hyötykäytin makkaramassaan ricotta-purkin jämät ja ripottelin mukaan myös paahdettua sipulia makua antamaan. Yhdistelmästä tuli aika helkkarin hyvä.
Rapeiden vegemakkaroiden lisukkeiksi tein voilla, sitruunalla ja suolalla maustettua valkopapupyreetä sekä kesäkurpitsapikkelsillä terästettyä kaaliraastetta. Tajuttoman maukasta sapuskaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla! Nämä kasvismakkarat nimittäin pesevät soijanakot mennen tullen niin monesta eri näkövinkkelistä.
Vegemakkaroihin tarvitset:
hokkaidokurpitsan
palsternakan
pari porkkanaa
öljyä
1 dl paahdettua sipulia
1 dl ricottajuustoa
3 munaa
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
vettä keittämiseen
voita paistamiseen

Tee näin: 
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Kuori ja paloittele kurpitsa, palsternakka ja porkkanat. Hiero paloihin öljyä ja paahda niitä uunissa puolisen tuntia.

Sauvasekoita kurpitsanpaloista 4 desin verran sosetta. Palsternakkasosetta tarvitaan desi, samoin porkkanasosetta.

Yhdistä soseet kulhossa ja lisää joukkoon sipulit, juusto, munat sekä vehnäjauhot. Mausta makkaramassa suolalla ja pippurilla.

Kääri makkaramassasta tuorekelmun avulla haluamasi kokoisia napakoita pötkylöitä ja solmi niiden päät tiukasti, ettei massa pääse karkaamaan kypsennyksen aikana.

Kypsennä vegemakkarapötkylöitä vienosti hymyilevässä vedessä noin tunnin ajan.

Vapauta hieman jäähtyneet pötkylät kelmuistaan. Paista vegemakkaroihin voissa pannulla rapsakka pinta ja tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa.

2 kommenttia:

Siiri kirjoitti...

Hauska resepti, pitääkin vinkata vegesiskolle. :)

Jaana kirjoitti...

Kiitos :-) Veikkaisin, että nämä nakit maistuvat myös sekasyöjille.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...