3. lokakuuta 2013

Kaukaista kuminaa

Ajallisesti kaukaista siis, sillä tämän kuminaisen kaalipiiraan työstöstä taitaa olla kulunut jo reipas kuunkierto. Piirakan pääosassa on ikisuosikkini keräkaali, mutta sivuosaa luonnenäyttelee Harry Dean Stantonin herkkyydellä ihanainen kumina.
Tai tarkemmin ottaen kiuruveteläisen Arctic Milkin valmistama kuminalla maustettu kermajuusto, jonka ostin elokuisesta Herkkujen Suomi-tapahtumasta. Mikäli tuota herkkujuustoa ei ole saatavilla, voit käyttää korvikkeena tavallista kermajuustoa sekä noin ruokalusikallista kuivattuja kuminansiemeniä.

Kuminaan suhtautuminen taitaa olla samanlaista kuin suhtautuminen korianteriin tai mämmiin eli sitä joko rakastaa tai sitä ei voi sietää. Minun peukkuni on jämäkästi pystyssä kuminalle (kuten korianterille ja mämmillekin). Jos et lämpene kuminalla, niin raasta täytteeseen haluamaasi juustoa ja mausta se omalla lempiyrtilläsi. Tai jätä yrtit kokonaan pois, piirakka kyllä kestää sen.
Pohjaan tarvitset:
100 g vehnäjauhoja
ripauksen suolaa
50 g voita
lirauksen vettä

Täytteeseen tarvitset:
150 g kaalia
voita
suolaa
mustapippuria
munan
1 dl maustamatonta jogurttia (partaäijää)
50g kuminajuustoa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Sekoita pohjataikinaa varten jauhot ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja muotoile siitä pallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintää puoleksi tunniksi.

Suikaloi kaali. Sulata pannulla nökäre voita ja muhittele kaali siinä letkeäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Sekoita keskenään muna, jogurtti ja raastettu juusto. Lisää joukkoon jäähtynyt kaali.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Painele taikina vuoan (halkaisija 18-20 cm) pohjalle ja reunoille. Siisti reunat ja levitä täyte pohjan päälle.

Kypsennä piirasta uunissa 40 minuutin ajan. Anna jäähtyä hiukan ennen syömistä.

2 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Kaali pötköttääkin sopivasti kaapissa! Kuminan taidan vaihtaa johonkin muuhun mausteeseen, se lyö niin helposti itsensä pääosaan.

ps. kiuruvetiset ei kyllä tykkää, jos sanot heitä veteläksi ;)

Jaana kirjoitti...

Tuossa juustossa kuminaa oli just sopivasti, mauste ei varastanut shöytä ollenkaan!

Ai kamala, onko vetinen parempi kuin vetelä? Minusta molempi pahempi, mutta ei adjektiivi Kiuruvedellä asuvia ihmisiä tai siellä sijaitsevia asioita pahenna ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...